22/8/12

Ρωσικό θρίλερ στην Κύπρο

Πολιτική διαμάχη μεταξύ Βλαντιμίρ Πούτιν και πολιτικών του αντιπάλων μεταφέρθηκε στην Κύπρο, όπου εξελίσσεται ένα πολιτικοοικονομικό θρίλερ με τον Ρώσο Πρόεδρο να κυνηγά δύο πρώην κορυφαία στελέχη της «Τράπεζας της Μόσχας», τα οποία φέρονται να υπεξαίρεσαν με διάφορους τρόπους τεράστια ποσά από την τράπεζα.


Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου (2/8/2012), η κυπριακή Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), μετά από αίτημα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για νομική συνδρομή, υπέβαλε αίτηση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για έκδοση διατάγματος αποκάλυψης, ώστε οι Τράπεζες Κύπρου, Marfin Popular Bank, Eurobank EFG και Alpha Bank, να αποκαλύψουν διάφορα στοιχεία που αφορούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς 59 εταιρειών. Δικηγόροι των 59 εταιρειών είναι οι νομικοί Χρήστος Κληρίδης και Ξενής Ξενοφώντος. Σημειώνεται ότι το αίτημα των ρωσικών Αρχών υποβλήθηκε στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο το διαβίβασε στην αρμόδια Αρχή της Δημοκρατίας για τα περαιτέρω. Το θέμα έφερε χθες στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Σημερινή».http://alithia.com.cy/

Ανησυχούν Ρώσοι επιχειρηματίες
«Αυτοκτονία» θεωρείται η άρση απορρήτου για πολυεκατομμυριούχους
ΤΟΥΠΕΤΡΟΥΘΕΟΧΑΡΙΔΗ
Φωτογραφία
Ιδιαίτερα έντονες ανησυχίες εκφράζουν Ρώσοι επενδυτές και εταιρείες με έδρα την Κύπρο από το ενδεχόμενο η Κυβέρνηση να υποκύψει σε ρωσικές έντονες πιέσεις και να παραβιάσει τη μέχρι τώρα αυστηρή τήρηση της εμπιστευτικότητας και εχεμύθειας των δεδομένων ξένων επενδυτών στην Κύπρο. Ο θόρυβος ιδιαίτερα ανάμεσα στους Ρώσους πολυεκατομμυριούχους που έχουν τα κεφάλαια και τις εταιρείες στους στην Κύπρο είναι έντονος μέσα από φήμες που έρχονταν υπόψη τους ότι η Κυβέρνηση υπέκυψε σε πιέσεις Πούτιν και προτίθεται να αποκαλύψει στη Ρωσία τραπεζικά και επιχειρηματικά δεδομένα Ρώσων στην Κύπρο.
Διαδοχικά δημοσιεύματα προς αυτή τη κατεύθυνση του τελευταίου τριημέρου (στην αγγλόφωνη «SundayΜail» και τη «Σημερινή»), που δεν διαψεύστηκαν από την Κυβέρνηση, αναφέρουν ότι μετά από αίτημα της Ρωσίας ήρθη το τραπεζικό απόρρητο εταιρειών που έχουν σχέση με δυο πρώην διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας της Μόσχας, που λόγω των διώξεων που δέχθηκαν από την Κυβέρνηση της χώρας τους εξασφάλισαν μάλιστα και πολιτικό άσυλο στη Βρετανία. Οι πληροφορίες δεν διαψεύστηκαν από την Κυβέρνηση, γεγονός που δημιούργησε ιδιαίτερο σάλο τα τελευταία 24ωρα, με τους Ρώσους επενδυτές - που είναι ήδη ιδιαίτερα ευαίσθητοι με την Κύπρο λόγω της οικονομικής κρίσης- να μελετούν σενάρια απαγκίστρωσής τους από τη χώρα μας.

Οι Ρώσοι επενδυτές και επιχειρηματίες ανησυχούν πλέον έντονα ότι τόσο η ανάγκη πολιτικής στήριξης από τη Ρωσία και ακόμα περισσότερο η ανάγκη οικονομικής στήριξης, μπορεί να οδηγήσει την Κυβέρνηση στο να υποκύψει, δίδοντας στοιχεία είτε για επενδυτές που βρίσκονται πίσω από ονομαστικούς μετόχους εταιρειών είτε δεδομένα τραπεζικών λογαριασμών. Το ενδεχόμενο να έχουν ήδη δοθεί ή να δοθούν τα στοιχεία των λογαριασμών χαρακτηρίζεται από μεγάλα ελεγκτικά και δικηγορικά γραφεία της Κύπρου ως «πράξη αυτοκτονίας», αφού αυτό θα κλονίσει πλήρως την εμπιστοσύνη των Ρώσων για δραστηριοποίησή τους στην Κύπρο.

ΑΦΟΡΑ ΔΥΟ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ Να σημειωθεί ότι η επιμονή της Μόσχας προς την Κύπρ, αφορά κυρίως τον Αντρέα Μπορόντινα, ιδρυτή και πρώην πρόεδρο της Τράπεζας Μόσχας -πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας- και σύμβουλο της ρωσικής Κυβέρνησης μέχρι το 1994, δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία παραγωγής κρασιού και κονιάκ (με οινοποιεία σε Γαλλία και πολλές άλλες χώρες), 95ο στον κατάλογο του Forbes. Ο Μπορόντινα είχε διαφωνήσει έντονα το 2008 με αποφάσεις της Κυβέρνησης Μετβέντεβ για συγχωνεύσεις και αλλαγές στη τράπεζα και έφυγε από αυτή. Αμέσως μετά κατηγορήθηκε για επισφαλή δάνεια της τράπεζας ύψους 400 εκατ. ευρώ σε εταιρείες της οικογένειας του πρώην δημάρχου της Μόσχας Λουτσκόφ πολλές από τις οποίες είναι εγγεγραμμένες και έχουν λογαριασμούς επίσης στην Κύπρο. Να σημειωθεί ότι η σύζυγος του Λουτσκόφ είναι η 45η πιο πλούσια Ρωσίδα σύμφωνα με τους Forbes. Ο δεύτερος Ρώσος που αφορά η υπόθεση, είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της ίδιας τράπεζας.

1 σχόλιο:

  1. Θέλουνε ή δεν θέλουνε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ οι Ρώσσοι να βοηθήσουν την Κύπρο;
    Η ψάχνουνε προσχήματα για το "στρίβειν δια του αρραβώνος";
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.