23/8/12

Τουρκία: Παγώνει το ζήτημα επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης

«Tο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής Χάλκης δεν βρίσκεται προς το παρόν στην ατζέντα της τουρκικής κυβέρνησης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.Μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη δυτική Θράκη κατά τη διάρκεια των εορτών του τέλους του Ραμαζανιού, ο κ. Μποζντάγ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στην Κωνσταντινούπολη, που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, και στην παντελή έλλειψη μουσουλμανικών τόπων λατρείας, ιδιαίτερα στην Αθήνα, ζήτησε από την Ελλάδα «να δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία».

Οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρουν ότι δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι που ζουν στην Αθήνα προσευχήθηκαν για τη εορτή του Ραμαζανίου στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο της Αθήνας και σε περισσότερους από 100 χώρους προσευχής. Μουσουλμάνοι από την Μέση Ανατολή, την Αραβία, την Αφρική που ζουν στην Αθήνα και μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες, προσευχήθηκαν για να σταματήσει κατ' αρχήν η αιματοχυσία στις ισλαμικές χώρες, με πρώτη την Συρία, καθώς και για να σωθεί η Ελλάδα από την οικονομική κρίση, ενώ επανέλαβαν το αίτημά τους για προσευχή σε πραγματικό τέμενος, γράφει επίσης ο τουρκικός τύπος.

Το πρακτορείο «Ανατολή» μεταδίδει ότι ο κ. Μποζντάγ, ερωτηθείς αν συζήτησε με Έλληνες αξιωματούχους το θέμα κατασκευής τζαμιού στην Αθήνα, δήλωσε ότι υπάρχουν στην Αθήνα τζαμιά της οθωμανικής περιόδου τα οποία παραμένουν κλειστά και ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για να ανοίξει ένα τζαμί στην Αθήνα.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης μετέβη στη δυτική Θράκη για τριήμερη ιδιωτική επίσκεψη με αφορμή την εορτή του Ραμαζανίου.

Τον κ. Μποζντάγ και τη συνοδεία του, που μετέβησαν οδικώς στην Ελλάδα από τη συνοριακή είσοδο Υψάλων, υποδέχθηκαν εκπρόσωποι της μειονότητας από την Κομοτηνή και την Ξάνθη, ο βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Οσμάν Ιλχάν Σενέρ.
http://kathimerini.com.cy

5 σχόλια:

  1. Για το ότι, στη χώρα του, Έλληνας κληρικός, πλην του Πατριάρχη, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να κυκλοφορεί εκτός εκκλησίας, ενώ ΕΔΩ οι μουφτήδες κυκλοφορούν όπως θέλουν, δεν έχει να μας πει τίποτε;
    Για το ότι, στη χώρα του, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ν`ακουστεί ήχος καμπάνας, ενώ Εδω, απ`όλους τους μιναρέδες των τζαμιών της Θράκης (που είναι τουλάχιστον δυό φορές περισσότερα από τις χριστιανικές εκκλησίες) τα μεγάφωνα στη διαπασόν, καλούν, μέρα νύχτα τους μουσουλμάνους, ΜΟΥΓΚΑ ο κύριος αντιπρόεδρος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. christos,

    Ασφαλώς αναφέρεσαι στην ρασοφορία. Η απαγόρευση στην Τουρκία ισχύει για όλους τους ιερωμένους, όχι μόνο τους χριστιανούς. Το ίδιο ισχύει για την καμπάνα, όπως και για μιναρέδες και ό,τι άλλο συναφές.

    Σ' αυτό το πνεύμα, ισχύει η ισονομία κι εκεί, όπως κι εδώ. Σε άλλους τομείς, καταπατούνται αναίσχυντα τα δίκαια των χριστιανών (κυρίως Ρωμηών).

    Δεν ξέρω αν τώρα, με τους ισλαμιστές, έχει αλλάξει κάτι υπέρ των μουσουλμάνων στην Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nativist,
    αναφέρομαι απλά σε ό,τι είδα "ιδίοις όμμασι" που λένε και σε ό,τι άκουσα ως "αυτήκοος μάρτυς". Δεν γνωρίζω τι λένε οι σχετικές συμβάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. christos,

    Δεν είναι σύμβαση. Είναι ο νόμος του τουρκικού κράτους, το οποίο είναι λαϊκό (= άθεο). Λαϊκό κράτος είναι και η Γαλλία, αλλά δεν απαγορεύει τα ράσα. Καθαρά θέμα νομοθεσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Nativist,
    ευχαριστώ. Τα περί συμβάσεων τα έγραψα γιατί είχα την εντύπωση ότι τα θέματα αυτά καλύπτονται από τις αχετικές με την ανταλλαγή πληθυσμών συμφωνίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.