20/8/12

Στρατός και ασφάλεια

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Μια πολύ σημαντική απόφαση έλαβε χθες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας. Με ψήφους 15 υπέρ και μίας κατά, δόθηκε το πράσινο φως για την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων και στο εσωτερικό της Γερμανίας, σε «εξαιρετικές περιπτώσεις, καταστροφικών διαστάσεων» -με άλλα λόγια, ως απολύτως ύστατη λύση. Επρόκειτο, μάλιστα, για την πέμπτη μόλις συνεδρίαση της ολομέλειας του δικαστηρίου από την ίδρυσή του, γεγονός που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερο βάρος στην απόφαση αυτή, η οποία ζητήθηκε από τα κρατίδια της Βαυαρίας και της Έσσης.

Βεβαίως, οι δικαστές φρόντισαν να κάνουν ορισμένες διευκρινίσεις, προκειμένου να μην υπάρξει παρανόηση, από κανέναν. Για παράδειγμα, αναφέρουν ρητά ότι δεν επιτρέπεται επέμβαση του στρατού για την αντιμετώπιση κινδύνων «οι οποίοι προέρχονται από την πλευρά ανθρώπων που διαδηλώνουν». Επίσης, ξεκαθάρισαν ότι σε περιπτώσεις αεροπειρατείας, δεν επιτρέπεται η κατάρριψη αεροσκαφών, αλλά μόνο οι προειδοποιητικές βολές έτσι ώστε να υποχρεωθούν να προσγειωθούν. Έτσι, έθεσαν ένα πλαίσιο που, για πολλούς, είναι επαρκώς καθησυχαστικό.

Ωστόσο, η χθεσινή απόφαση συνιστά μεγάλη αλλαγή για τη Γερμανία. Κινείται δε προς μία κατεύθυνση την οποία έχουν ήδη χαράξει άλλες χώρες της Ευρώπης -όπως η Βρετανία, η οποία ανέθεσε μεγάλο μέρος της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων στις ένοπλες δυνάμεις της, κινητοποιώντας χιλιάδες μέλη τους. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που ο επικεφαλής τους ισχυρίστηκε ότι θα χρειαστούν δύο περίπου χρόνια για να επιστρέψουν στην κατάσταση επιχειρησιακής ετοιμότητας που βρίσκονταν πριν από τους Αγώνες. Είναι φανερό ότι κάτι αλλάζει και στην Ευρώπη -λίκνο της δημοκρατίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.