24/8/12

Πίσω από τον Ερατοσθένη έβλεπαν αέριο Ρωτούσαν πριν δεκαετίες, αν βυθίζονταν πλοία πάνω από το βουνό

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, Ρώσοι, Βρετανοί και Γερμανοί διενήργησαν γεωτρήσεις ή και μελέτησαν την υποθαλάσσια οροσειρά «Ερατοσθένης» πάνω από την οποία αυτή την περίοδο διενεργεί γεωλογικές έρευνες το αμερικανικό ωκεανογραφικό σκάφος «Ναυτίλος». Οι έρευνες των κατά καιρούς αποστολών απέβλεπαν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», και στην πιθανή ανίχνευση υδρογονανθράκων. Μία από τις αποστολές ζήτησε ανεπίσημα ενημέρωση ως προς το κατά πόσον είναι εφικτό να κατεβάσουν σε μεγάλο βάθος σεισμόμετρο ευρέος φάσματος, όπως αποκαλείται, με σκοπό να διενεργήσουν τομογραφία της περιοχής. Η αποστολή ενδιαφερόταν να εξετάσει μέσω του σεισμομέτρου και τη διάθλαση των σεισμικών κυμάτων σεισμών οι οποίοι εκδηλώνονται σε μεγάλες αποστάσεις από την Κύπρο π.χ. από την Ιαπωνία.

Εξάλλου, εδώ και περίπου 30 χρόνια, βρετανική αποστολή που διενήργησε έρευνες στον «Ερατοσθένη», ενδιαφέρθηκε να μάθει αν υπήρχαν μαρτυρίες ότι πάνω από την υποθαλάσσια οροσειρά βυθίζονταν πλοία. Η εξήγηση που έδωσε ερευνητής, για να δικαιολογήσει την ερώτησή του, ήταν ότι αν σε περίπτωση σεισμού παρατηρηθεί διαρροή αερίου, αυτό συντείνει στη μείωση του ειδικού βάρους του νερού με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλοία που χάνουν την ικανότητα να επιπλεύσουν και βυθίζονται.

Όπως μας ελέχθη, όταν υπεβλήθη το συγκεκριμένο ερώτημα, είναι δυνατό να παρατηρήθηκαν ενδείξεις για διαρροή αερίου, αλλά η τεχνολογία ίσως να μην επέτρεπε τότε να διερευνηθεί στη λεπτομέρειά του το ενδεχόμενο ύπαρξης υδρογονανθράκων.

Η οροσειρά του «Ερατοσθένη» έχει το μέγεθος της οροσειράς του Τροόδους και όπως μας ελέχθη, παραστατικά, έχει το μήκος της απόστασης μεταξύ Σταυροβουνίου - Πωμού. Το βάθος της οροσειράς υπολογίζεται στα 2.800 μέτρα σε σχέση με 2.962 μέτρα που είναι το ύψος του Τροόδους. Η «κορυφή» του βρίσκεται 600 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο «Ερατοσθένης» ανήκει στην αφρικανική σεισμική πλάκα και περιέχει και γρανίτη ο οποίος εκπέμπει και ραδιενέργεια και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που δημιουργήθηκαν εικασίες ως προς την ύπαρξη ουρανίου. Όπως διευκρινίστηκε ήδη από τη διευθύντρια του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, ακόμη και να υπάρχει ουράνιο, είναι ασύμφορη η εξόρυξή του, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει σε αφθονία στην ξηρά.

4 σχόλια:

  1. Μήπως θυμάται κανείς κάτι αναφορές για ένα Γαλλικό υποβρύχιο που εξαφανίστηκε τη δεκαετία του εξήντα (67-69?)σ΄ εκείνη τη περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το DAKAR εννοείς; ¨ηταν Ισραηλινό
    υπάρχει και Γαλλικό που χάθηκε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Dakar βυθήστηκε Δ του Ερατοσθένη σε συντεταγμ. 33"29'Ν 29"29'Ε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.