22/8/12

Τεταμένο κλίμα στις ιρανοτουρκικές σχέσεις Σκληρές δηλώσεις από αξιωματούχους των δύο χωρών


Του Νίκου Στέλγια
Την τελευταία περίοδο οι ιρανοτουρκικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη ένταση. Εξαιτίας της κρίσης της Συρίας, οι αξιωματούχοι των δυο χωρών έχουν φτάσει στο σημείο να ανταλλάσσουν καθημερινά σκληρές δηλώσεις και τοποθετήσεις.Την προηγούμενη εβδομάδα, το επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα και πρότεινε στην Άγκυρα να τερματίσει την ανάμειξη της στην κρίση της Συρίας.Την Τρίτη, στην Τεχεράνη την σκυτάλη την ανάλαβε ο εκπρόσωπος τύπου της επιτροπής ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής του ιρανικού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «DHA»,  ο εκπρόσωπος τύπου της επιτροπής ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής του ιρανικού κοινοβουλίου Χιουσεγίν Νακαβί αναφέρθηκε στην πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην επαρχία Γκαζίαντεπ της Τουρκίας και έστειλε ένα νέο μήνυμα στην Άγκυρα. Σύμφωνα με ον κ. Νακαβί, η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει στην αναθεώρηση των σχέσεων της με τους γείτονες της.

Ο κ. Νακαβί δήλωσε τα εξής: «Η Τουρκία δεν πρέπει να αναμειγνύεται στα εσωτερικά δρώμενα των γειτόνων της. Την τελευταία περίοδο, η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εσωτερική κρίση. Η Άγκυρα πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της στις εσωτερικές εξελίξεις».

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο κ. Νακαβί δήλωσε ότι η Τουρκία παρέχει υποστήριξη σε ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις όπως λ.χ. η Αλ Κάϊντα: «Με την υποστήριξη που παρέχει στις ριζοσπαστικές οργανώσεις, η Τουρκία συμμετέχει σε εγκλήματα κατά των αθώων πολιτών της Συρίας. Ακόμη, θέτει σε κίνδυνο την δική της ασφάλεια».

Στις αρχές του Καλοκαιριού, αναφερόμενος στην κατάρριψη ενός τουρκικού μαχητικού αεροπλάνου από τον συριακό στρατό, ο κ. Νακαβί είχε κάνει λόγο για ένα «σενάριο» του ΝΑΤΟ το οποίο έχει ως απώτερο στόχο την στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στην κρίση της Συρίας.
*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.