25/8/12

Ολάντ: Δεν τίθεται πια θέμα για τη θέση της Ελλάδος στο ευρώ

Ευρώπη σημαίνει Δημοκρατία και Αξιοπρέπεια, τόνισε ο Πρωθυπουργός
Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα , διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων, και ζήτησε άμεσες αποφάσεις μετά την έκθεση της τρόικας.
Η Ελλάδα, συνέχισε, θα πρέπει πλέον να αποδείξει την αξιοπιστία της και τη βούληση των κυβερνώντων να φέρουν εις πέρας το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, με τρόπο, όπως είπε, που να μπορεί να τα αντέξει ο ελληνικός λαός.Στην αρχή των δηλώσεών του, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας χαιρέτισε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού τα τελευταία 2,5 χρόνια, τονίζοντας ότι «πρέπει να εχουμε επίγνωση του τι έχει ήδη γίνει», και αφού σημείωσε πως «δεν τίθεται πια θέμα για τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ», ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα «είναι και πρέπει να παραμείνει» στην ευρωζώνη.
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», πρόσθεσε ο κ. Ολαντ για να επαναλάβει ότι θα πρέπει να αναμείνουμε την έκθεση της τρόικας και τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Εφόσον τηρηθούν οι δεσμεύσεις, η Ευρώπη πρέπει να κάνει αυτό που χρειάζεται, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, αφήνοντας παράθυρο ικανοποίησης του ελληνικού αιτήματος για επιμήκυνση του προγράμματος.
«Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα αυτό εδώ και 2,5 χρόνια, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, και στις δύο πλευρές υπάρχουν δεσμεύσεις για να επιβεβαιωθούν, αποφάσεις να ληφθούν και όσο πιο σύντομα (γίνει αυτό) τόσο το καλύτερο. Αυτό σημαίνει αμέσως μετά την έκθεση της τρόικας και τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου», σημείωσε ο κ. Ολάντ.
«Ευρώπη σημαίνει Δημοκρατία και Αξιοπρέπεια»
Αναφορές στις αξίες που ενώνουν τον ελληνικό και το γαλλικό λαό περιελάμβανε η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της Αθήνας να πράξει ό,τι απαιτείται για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη δήλωση του πρωθυπουργού έγινε στα γαλλικά.
«Σήμερα μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω το Γάλλο πρόεδρο και να συζητήσουμε για τις απειλές και τις προκλήσεις αλλά τις κοινές προοπτικές που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη. Κάποιοι», τόνισε, «ποντάρουν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τα καταφέρει και θα τα καταφέρει να κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει στην ευρωζώνη και να παίξει το ρόλο που της αρμόζει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε και πάλι αναφορά στη σημασία της ανάπτυξης, για την επίτευξη των στόχων της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης συνολικά. Για να πετύχουμε τους στόχους μας πρέπει να βγούμε από την ύφεση άμεσα, επανέλαβε για μία ακόμη φορά.
Η Ευρώπη υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, σημαίνει δημοκρατία και αξιοπρέπεια, γι αυτό οι κοινωνίες που δοκιμάζονται, έχουν ανάγκη να κρατούν ζωντανή την ελπίδα, όρθια τη δημοκρατία και ακέραιη την αξιοπρέπεια, ώστε να υπάρχει κοινωνική συνοχή και να μπορέσουν να κρατήσουν ενωμένη τη χώρα τους.
«Ο κ. Σαμαράς δεν ζήτησε και δεν πήρε τίποτα από Μέρκελ και Ολάντ, παρόλο που τα έδωσε όλα», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Το μόνο που έδειξαν οι συναντήσεις του με τους ευρωπαίους ηγέτες είναι η κοινή προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης και του χρεοκοπημένου ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού ως προς την πιστή εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος».
Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «δεν υπήρξε μήνυμα του κ. Σαμαρά προς τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, αλλά κοινή στάση τους απέναντι στον ελληνικό λαό. Αυτός καλείται να δεχτεί νέα ακόμα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων του και κατάργηση των κοινωνικών αγαθών στο όνομα της ανάπτυξης και της παραμονής στο ευρώ. Τόσο, όμως, η ανάπτυξη και η ανάκαμψη της οικονομίας, όσο και η παραμονή στην ευρωζώνη, υπονομεύονται από την ίδια την υλοποίηση της πολιτικής της λιτότητας και της ύφεσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που εξαθλιώνει τους λαούς και αποδομεί την Ευρώπη».
Η μόνη ρεαλιστική προοπτική εξόδου από την κρίση «με όρθια την κοινωνία», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, προϋποθέτει «την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, μια ευρωπαϊκή λύση για το χρέος με διαγραφή μεγάλου μέρους του, την αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων το δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τη φορολόγηση του πλούτου και την αναδιανομή του υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων».
O πρωθυπουργός δεν τόλμησε καν να αναφέρει την τελευταία γραμμή επικοινωνιακής σκοπιμότητας που ακούει στη λέξη επιμήκυνση, παρατήρησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χ.Ζώης.
«Όπως η κ. Μέρκελ έτσι και ο κ. Ολάντ ζητεί την εφαρμογή ενός προγράμματος που οδηγεί μόνο στην εξαθλίωση, την ύφεση και ανακυκλώνει την κρίση και ο Έλληνας πρωθυπουργός περιορίζεται στην παροχή διαβεβαιώσεων προς τους πιστωτές αγνοώντας τις προεκλογικές του δεσμεύσεις προς τους Έλληνες πολίτες στους οποίους και λογοδοτεί», δήλωσε ο κ. Ζώης για τη σημερινή συνάντηση του κ. Σαμαρά στο Παρίσι και πρόσθεσε: «Δυστυχώς Ευρωπαίοι ηγέτες μακριά από το πνεύμα της αλληλεγγύης και της αμοιβαιότητας αγνοούν στην πραγματικότητα τις διαβεβαιώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και παραπέμπουν για την λήψη των όποιων αποφάσεων στην έκθεση των υπαλλήλων της τρόικας».
«Ο γαλλο-γερμανικός άξονας έχει αποφασίσει να υφαρπάξει τον εθνικό μας πλούτο και εκβιάζει με το ενδεχόμενο οριστικής εξαθλίωσης του ελληνικού λαού. Η ψοφοδεής τακτική Σαμαρά έναντι των δανειστών επιταχύνει τις εξελίξεις και οδηγεί σε ένα ζοφερό μέλλον τη χώρα», αναφέρει η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της για τη συνάντηση Σαμαρά - Ολάντ.
«Αυτό είναι το νέο κλίμα που έλεγαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έφερνε ο Ολάντ», τονίζει με τη σειρά του το ΚΚΕ. «Η Γαλλία και η Γερμανία, όπως όλα τα καπιταλιστικά κράτη, τρώγονται μεταξύ τους για τη λεία, αλλά είναι όσο ποτέ άλλοτε συντονισμένες κατά των λαών, και του ελληνικού. Το μήνυμά του γαλλογερμανικού άξονα είναι ξεκάθαρο: Ο λαός να καταδικαστεί μόνιμα στην εξαθλίωση», υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα και καταλήγει στη σχετική ανακοίνωσή του :
«Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να διαλέξουν από ποιο δρόμο θα οδηγηθούν στην απόλυτη χρεοκοπία, εντός ή εκτός ευρωζώνης, αλλά να συστρατευτούν για τη μόνη διέξοδο: Αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία».
Ναυτεμπορική

2 σχόλια:

  1. >Ευρώπη σημαίνει Δημοκρατία και Αξιοπρέπεια, τόνισε ο Πρωθυπουργός<

    Αμφιβάλλω και για τα δύο, αλλά δεν θα κάνω κριτική σε κατά συνθήκην ψεύδη. Επίσημες δηλώσεις είναι αυτές.

    Μόνο θα σταθώ λίγο στην αξιοπρέπεια, επειδή θαρρώ πως εμείς, Αντωνάκη, την έχουμε προ πολλού ξεχάσει. Διαφορετικά, ούτε συνέντευξη θα έδινες στην Bild, που σε γελοιοποίησε (επικοινωνιακούς συμβούλους δεν έχεις και μάλιστα χρυσοπληρωμένους;), ούτε το απολογητικό αυτό ύφος του ζητιάνου θα είχες, ούτε στην SIEMENS θα χαριζόσουν, ούτε τα χρέη της Γερμανίας προς την Ελλάδα θα αποσιωπούσες.

    Για ποια αξιοπρέπεια μιλάς, Αντωνάκη; Των άλλων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφήστε τι είπανε στις δημόσιες σχέσεις για το θεαθήναι. Τα πραγματικά σχέδια του Βερολίνου για την Ελλάδα, δεν συνάδουν καθόλου με το "φιλικό" κλίμα που προσπάθησε να παρουσιάσει κατά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού.
    Σφάξιμο με το γάντι θα αποδειχτεί η υπόθεση.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.