21/8/12

Κρίσιμος μήνας ο Σεπτέμβριος για τα ισραηλινά σχέδια

Αν οι ΗΠΑ δεν πάρουν θέση, τότε η ισραηλινή κυβέρνηση θα ανάψει «πράσινο φως» για αεροπορική επιδρομή κατά του Ιράν
The Guardian, Haaretz, Maariv, Yedioth Ahronoth
Τις τελευταίες ημέρες, η ισραηλινή κοινή γνώμη «βομβαρδίζεται» από δημοσιογραφικές και όχι μόνο εκτιμήσεις πως η επιδρομή στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν βρίσκεται πλέον προ των πυλών. Ολοένα και περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα δράσει όταν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα έχουν πια μπει στην τελική τους ευθεία, δηλαδή σε μια περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας θα είναι πολιτικά επιζήμιο για τον πρόεδρο Ομπάμα να μην υποστηρίξει το Τελ Αβίβ.

Την περασμένη Τρίτη, η αριστερή «Μααρίβ» αποκάλυπτε πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Mπέντζαμιν Νετανιάχου έχει δώσει στον πρόεδρο Ομπάμα διορία μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν οι ΗΠΑ θα αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά του Ιράν.

Η ημερομηνία είναι σημαδιακή, αφενός διότι για τότε έχει προγραμματιστεί η έναρξη της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου του ΟΗΕ, αφετέρου διότι είναι η παραμονή του Γιομ Κιπούρ, μιας από τις σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές του εβραϊσμού. Ο συντάκτης του εν λόγω άρθρου υπαινίσσεται πως αν ο πρόεδρος Ομπάμα δεν πάρει θέση, τότε η ισραηλινή κυβέρνηση θα ανάψει το πράσινο φως για μια αεροπορική επιδρομή. Τρεις μέρες αργότερα, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα του Ισραήλ, «Γεντιόθ Αχρονόθ», έγραφε πως η επιδρομή στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο και σίγουρα πριν από τις αμερικανικές εκλογές.

Το σχετικό δημοσίευμα υπογράφουν, μάλιστα, οι έγκριτοι Ισραηλινοί αρθρογράφοι Ναχούμ Μπαρνέα και Σιμόν Σίφερ. Οι δύο τελευταίοι, ωστόσο, επισημαίνουν ότι ναι μεν ο Νετανιάχου και ο υπουργός Aμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ έχουν αποφασίσει να δράσουν εντός των επόμενων εβδομάδων, εντούτοις «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός του στρατού που να συμφωνεί ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα χτύπημα στο Ιράν». Οι Μπαρνέα και Σίφερ τονίζουν, πάντως, ότι ο Νετανιάχου είναι αποφασισμένος. «Δεν πιστεύει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα αναλάβει δράση κατά του Ιράν και επιπλέον πιστεύει ακράδαντα πως η ασφάλεια του Ισραήλ δεν μπορεί να εξαρτάται από τις διαθέσεις ενός τρίτου κράτους» έγραψαν. «Οι ΗΠΑ ενδέχεται να μπορούν να ζήσουν μ’ ένα πυρηνικό Ιράν, το Ισραήλ όμως όχι».

Την ίδια στιγμή, ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος φέρεται να «αποκάλυψε»  τη Δευτέρα στη «Χααρέτς» πως σύντομα τα βασικά συστατικά για την ανάπτυξη ενός πυρηνικού όπλου θα βρίσκονται στα χέρια των Ιρανών. «Καθώς οι Ιρανοί συνεχίζουν τη θωράκιση των πυρηνικών τους εγκαταστάσεων και τη συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων ουρανίου, πλησιάζει η στιγμή που το Ισραήλ δεν θα μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα για να τους σταματήσει», δήλωσε ο ανώνυμος αξιωματούχος στη «Χααρέτς». Ελάχιστοι στο Ισραήλ αμφιβάλλουν ότι η ανώνυμη πηγή της εφημερίδας δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον κ. Μπάρακ. Παρά τις πολεμοχαρείς τους κραυγές, οι κ. Νετανιάχου και Μπάρακ πιθανότατα θα λάβουν σοβαρά υπόψη το πολιτικό ρίσκο που εμπεριέχει μια απόφαση στην οποία δεν θα έχουν συναινέσει οι αρχηγοί του στρατού και της υπηρεσίας πληροφοριών.

Την Κυριακή, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Oλμερτ έγινε το τελευταίο δημόσιο πρόσωπο που τάχθηκε κατά μιας επιδρομής στο Ιράν. «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να επιτεθούμε στο Ιράν ούτε τις επόμενες εβδομάδες ούτε τους επόμενους μήνες», δήλωσε. «Μπορούμε να αποτρέψουμε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από τους Ιρανούς στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και αυτό ακριβώς πρέπει να πράξουμε», υπογράμμισε.
Oσον αφορά την ισραηλινή κοινή γνώμη, το 41% πιστεύει ότι η διπλωματία και οι κυρώσεις δεν θα αποτρέψουν την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Ιράν, ενώ το 40% εμπιστεύεται την κρίση των κ. Νετανιάχου και Μπάρακ για το ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.