2/8/12

Να μιλήσουμε με Τουρκία για την ΑΟΖ;

της Ελίνας Γαληνού 
Σύμφωνα με την πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού αξιωματούχου Γκόρντον, η Ελλάδα καλόν είναι να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες όσον αφορά την ανακήρυξη της ΑΟΖ και να μιλήσει καλύτερα με την Τουρκία. Η δήλωση αυτή, προφανώς εκπλήσσει όσους περίμεναν διακαώς κάποια πρόοδο αυτού του ζητήματος, το οποίο θα αναβάθμιζε την αξία της χώρας μας.
Οι λόγοι αυτής της αναβάθμισης, μάλλον δεν χρειάζονται ανάλυση γιατί είναι ήδη γνωστοί. Τα ενεργειακά αποθέματα της λεκάνης Λεβιάθαν μέσα στην οποία είχαμε την τύχη ή ατυχία, να συμπεριλαμβάνονται νοτιοανατολικά τμήματα του ελλαδικού χώρου, αποτελούν σαφέστατη εξήγηση..
Η ανακήρυξη της ΑΟΖ για την Ελλάδα, υπήρξε εκτός των άλλων και ένα δυνατό προεκλογικό χαρτί για κάποια κόμματα κυρίως της κεντροδεξιάς, μεταξύ των οποίων και η ΝΔ. Είναι βέβαιο ότι πολλοί ψηφοφόροι ελκύστηκαν απ΄αυτήν την δέσμευση και μόνο, και έτσι αποφάσισαν να δώσουν την ψήφο τους σ΄αυτά. Ομως τώρα, τα πράγματα αρχίζουν να μπερδεύονται πάλι και ίσως να μην φταίνε πάλι τα κόμματα, τα οποία σίγουρα θα κατηγορηθούν ότι χρησιμοποίησαν ένα σοβαρό θέμα για προεκλογικό τέχνασμα...Και ίσως, οι μετεκλογικές ριξιές στις οποίες είμαστε πια συνηθισμένοι, να μην αφορούν και την ΑΟΖ.
Αυτά όμως φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρουν τους διεθνείς παράγοντες όπως οι ΗΠΑ, οι οποίοι κατά τα άλλα, δηλώνουν σφόδρα ενδιαφερόμενοι για την περίπτωση της Ελλάδας. Αναγνωρίζουμε βέβαια ότι οι ΗΠΑ δήλωσαν φιλία και υποστήριξη προς την χώρα μας, σε μια εποχή όπου όλη σχεδόν η Ευρώπη βάλει εναντίον μας. Εμείς άλλωστε δεν υπήρξαμε ποτέ αχάριστοι προς τους συμμάχους μας. Εδώ όμως, ανακύπτει μια απορία..
Παρακολουθώντας εδώ και έναν περίπου χρόνο τη συμπεριφορά της Τουρκίας, οι ΗΠΑ εννοείται ότι έχουν σαφέστατη εικόνα περί αυτής και των τακτικών της, όσον αφορά την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και όλες τις προσπάθειές της να δημιουργήσει εμπλοκές και προβλήματα. Είναι γνωστή η οργή της Τουρκίας για την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ, όπως και οι διάφορες πρωτοβουλίες που θα ήθελε να αναλάβει, προκειμένου να ικανοποιήσει το όραμα του "στρατηγικού βάθους", εκμεταλλευόμενη πιθανώς τις αναταραχές λόγω αραβικής άνοιξης. Μαζί μ΄αυτά όμως, ασφαλώς θα πρέπει να είναι γνωστές και οι ορέξεις της περί το Αιγαίο και τη Θράκη, που άλλωστε δεν κάνει κάν τον κόπο να κρύψει. Και είναι πιθανότατο ότι μια ενέργεια μονομερής εκ μέρους της Ελλάδας για την ανακήρυξη της ΑΟΖ, μπορεί να λειτουργήσει σαν τη σπίθα στο χυμένο πετρέλαιο. Η Τουρκία θα επικαλεστεί νόμους και προφήτες κατά τη συνήθειά της, κυρίως όμως την συμφωνία Μαδρίτης του 97, όπου η Ελλάδα παραιτήθηκε από τις μονομερείς διεκδικήσεις για να είναι αρεστή στους εταίρους της ΕΕ υιοθετώντας τον ρόλο του κατευναστή της Τουρκίας.
Δυστυχώς όμως, τα πράγματα από τότε έως σήμερα (ή καλύτερα προχτές με την "κρουαζιέρα" της τουρκικής φρεγάτας στη Μύκονο), μας έδειξαν ότι η Τουρκία ουδόλως εκτίμησε τις δικές μας υποχωρήσεις οι οποίες αποσκοπούσαν στη συμφιλίωση και την αποφυγή εντάσεων μεταξύ μας. Ουδόλως εκτιμήθηκε ακόμα η δική μας διευκολυντική στάση όταν άρχισαν οι συνομιλίες για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γείτονος στην ΕΕ. Ολα αυτά τα χρόνια, από το 97 και έπειτα, το καρνέ των αναμνήσεών μας είναι γεμάτο με τουρκικές προκλήσεις. Μάλλον όμως και η Τουρκία θα θυμάται πολύ καλά πόσες φορές μας έκανε τον άγριο και εμείς δεν απαντήσαμε όπως θα έπρεπε...Μια επιβεβαίωση αυτών, συνιστάται από τις δηλώσεις του Γκιλμάζ περί πυρκαγιών της Ελλάδας, τον περασμένο Δεκέμβριο. Αποκλείεται να υπήρξε κάποιος Ελληνας πατριώτης που να μην εξοργίστηκε μ΄αυτές τις δηλώσεις!
Θα μου πείτε τώρα, τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις ΗΠΑ και τις δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου...Ας μην κάνουμε κριτική για τον τρόπο που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ την εξωτερική τους πολιτική, γιατί αυτό δεν είναι δική μας δουλειά. Είναι όμως δικό μας χρέος να περιφρουρούμε τα δικαιώματά μας και ένα απ΄αυτά, είναι η ανακήρυξη της ΑΟΖ μας, βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Αν αυτό προκαλούσε δυσαρέσκεια στην Τουρκία, επειδή παραβίαζε τη Συμφωνία της Μαδρίτης, εμείς θα είχαμε σαν ανταπάντηση τις τόσες προκλητικές παραβιάσεις του εναερίου και υδάτινου χώρου μας λόγω (δήθεν) στρατιωτικών ασκήσεων, με αποκορύφωμα την πρόβα απόβασης τουρκικών δυνάμεων σε ελληνικό νησί, την κρουαζιέρα στη Μύκονο, όπως και τις απίστευτες προκλητικές προθέσεις που επιδεικνύονται μέσω του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή και διάφορα άλλα..Με βάση αυτά, θα ήταν αυταπόδεικτο ότι οι σχέσεις καλής γειτνίασης δεν μπορούν να τηρούνται μονομερώς, και άρα, δεν γίνεται να ισχύουν μονομερώς και οι δεσμεύσεις..
Πιθανόν η θέση των ΗΠΑ να είναι κατά μιας μονομερούς ενέργειας για το θέμα της ΑΟΖ, ώστε να αποφευχθούν εντάσεις και επιπλοκές, σε μια εποχή γενικού αναβρασμού. Η Ελλάδα όμως από την άλλη μεριά, έχει τις δικές της ανάγκες και έχει πληρώσει πάρα πολλά από την πολιτική κατευνασμού που ακολούθησε προς την Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι δίκαιο να είμαστε συνεχώς και ριγμένοι και δαρμένοι...Οσο δε για την Τουρκία, κάπου θα πρέπει πλέον να αναγνωρίσουν όλοι οι σύμμαχοι, ότι όσο χώρο της δίνουν, άλλο τόσο επιδιώκει να καταλαμβάνει...  

10 σχόλια:

  1. Οταν εισαι αποδεδειγμενα παραδειγμα αποφυγης, και ανικανος να μαθεις απο τα λαθη σου, μαλλον δεν εχεις και πολλα να περιμενεις.

    Εχει κοστος η προοδευτικη ηλιθιοτητα.

    - Ν. Λυγερός, "ΑΟΖ ή ραγιαδισμός"
    http://www.lygeros.org/articles?n=9747&l=gr,
    "ΑΟΖ, Αρκτική, Η.Π.Α και Ε.Ε"
    http://www.lygeros.org/articles?n=9778&l=gr

    - Στουπας, "Εχει βάση ένα σενάριο χρεοκοπία, κατάρρευση και δικτατορία;"
    http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=1575731

    - Αριστος Δοξιαδης, "Πώς θα βγούμε από την κρίση;"
    http://aristosd.posterous.com/150050248

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει κράτος στον κόσμο που έχει ανακυρήξει μονομερώς ΑΟΖ;
    Αν δε κάνω λάθος η ΑΟΖ είναι πάντα διεθνής συμφωνία. Η Ελλάδα πρέπει να ανακυρήξει αρχικά ΑΟΖ με Κύπρο, Ιταλία, Αλβανία (όπως προσπάθησε ήδη) και τέλος με την Τουρκία.
    Το δίκαιο της θάλασσας που αναφέρει η δημοσιογράφος "κολάει" στα 12 ν.μ. και μπορούμε να το κάνουμε μονομερώς αντιμετωπίζοντας όμως το casus belli της Τουρκίας που δεν έχει υπογράψει το δίκαιο της θάλασσας.
    Αν κάνω λάθος παρακαλώ διορθώστε με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως η συμφωνία της Μαδρίτης δεν εμπόδισε την Τουρκια να εκδώσει μονομερώς άδειες για έρευνες στην εφημερίδα της κυβερνήσεως δημοσιευμένες, σε Ελληνικά χωρικά ύδατα νοτίως της Ρόδου, άρα η συμφωνία της Μαδρίτης ήδη καταπατήθηκε και δεν ισχύει και στο κάτω κάτω εμάς μας ενδιαφέρει να ανακηρύξουμε AOZ με την Κύπρο αρχικά.......Όπως και να έχει κανεις δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη συμφωνία της Μαδρίτης για την ανακήρυξη AOZ, από τη στιγμή που οι Τούρκοι την καταπάτησαν, επίσης δεν υπήρχε κανένας λόγος να ρωτήσουμε τους Αμερικανους για το αν θα ανακηρύξουμε εμείς AOZ, αυτό είναι δικό μας θέμα και θα μπορούσε άνετα να παρακαμφθεί η κυβέρνηση αν χορηγούσαμε άδειες σε Αμερικανικες και Ισραηλινές εταιρείες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Θόδωρος
    Μην ξεχνάμε την απόσταση των 200νμ που απέχει το Καστελλόριζο από τουρκικές ακτές. Αυτό είναι πλεονέκτημα που αναγνωρίζεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης.
    Αραγε ήταν τυχαίο που ο Ερντογάν είπε "το Καστελόριζο ανήκει στη Μεσόγειο.." ενώ σε κάτι χάρτες που κυκλοφόρησαν πριν από κάποιους μήνες, το Καστελόριζο..δεν φαινόταν πουθενά.
    Τυχαίο και αυτό;

    @Αλέξανδρος
    Αυτό ακριβώς λέμε. Οτι η συμφωνία της Μαδρίτης, δεν μπορεί να ισχύει μονομερώς ως προς τις δεσμεύσεις της Ελλάδας μόνο. Η Τουρκία όπως συνηθίζει, γράφει τις Συνθήκες και Συμφωνίες στα παλιά της παπούτσια όταν αφορούν υποχρεώσεις της, ενώ όταν είναι για το συμφέρον της, τις επικαλείται ξαφνικά.
    Οσο για μας...το ίδιο έργο θεατές.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΘΕΟΔΩΡΕ:

    ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ Α.Ο.Ζ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΣΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΟΤΑΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ.

    ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΕΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Η ΥΠΟΘΕΣΙΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το γεγονός και μόνο ότι κρεμόμαστε από τις (φερόμενες ως) δηλώσεις ενός ξένου αξιωματούχου για να μαντέψουμε το μέλλον μας προεξοφλεί και την αποτυχία μας. Έχουμε μια κυβέρνηση που λογοδοτεί σε υπαλλήλους της ΕΕ, τρέχει πίσω από πλανόδιους πλασιέδες πολυεθνικών, δεν υποστηρίζει ούτε τυπικά τα συμφέροντα της χώρας και είναι πρόθυμη να συμφωνήσει οτιδήποτε με οποιονδήποτε προκείμενου να εξασφαλίσει τη πολιτική της επιβίωση. Αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση για κάθε είδους καιροσκόπου και αρπακτικού, και εκτός από τους προφανείς κινδύνους για τη χώρα, αποτελεί ένα γεωστρατηγικό κενό και έναν παράγοντα αστάθειας για τη περιοχή. Οι πετρελαϊκές μπορούν να πιέζουν, και οι εφιάλτες να ονειρεύονται, αλλά οι εξορύξεις δεν είναι για αύριο.
    Τσιπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα κι εγώ απλώς συμπληρώνω, συμφωνώ μαζί σας! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Θεόδωρος, @Alexandros

    Εγώ από ότι καταλαβαίνω από όσο παρακολουθώ τις αναλύσεις του Ν. Λυγερού, το Δίκαιο της Θάλασσας λέει ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ γίνεται πάντα μονομερώς. Δεν μπορεί κανένας να σε κατηγορήσει για μονομερής ενέργεια, διότι απλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος ανακήρυξης ΑΟΖ.

    Ανακήρυξη όμως δε σημαίνει και ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ. Μετά την ανακήρυξη θα πρέπει να ακολουθήσουν συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ με τα γειτονικά κράτη. Φαντάζομαι η Τουρκία θα είναι ο τελευταίος γείτονας με τον οποίο θα οριοθετήσουμε ΑΟΖ, εάν ποτέ γίνει αυτό. Επίσης, η ανακήρυξη δεν είναι προϋπόθεση για οριοθέτηση, π.χ. η Κύπρος οριοθέτησε ΑΟΖ με Αίγυπτο το 2003, πριν ανακηρύξει ΑΟΖ το 2004.

    Άποψή μου είναι πως η Ελλάδα καθυστερεί την ανακήρυξη ΑΟΖ, όχι γιατί φοβάται ότι είναι μονομερής κίνηση η ότι θα παραβεί διάφορες συμφωνίες η ότι κάποιοι θα αντιδράσουν, αλλά για άλλους λόγους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ποιοι είναι οι λόγοι Theo κατά τη γνώμη σου, όσον αφορά την υπόλοιπη ανάρτησή σου συμφωνώ, η ΑΟΖ είναι τα διακόσια μίλια πέρα των ακτών και δεν έχει καν σχέση με τα χωρικά ύδατα. Εκείνο που εγώ δεν καταλαβαίνω είναι τι δουλειά είχε να συζητηθεί αυτό το θέμα με τον υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Αλέξανδρος
    "δεν καταλαβαίνω τι δουλειά είχε να συζητηθεί αυτό το θέμα με τον υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ.
    Ελα ντέ!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.