25/8/12

Το συγκεκριμένο...

ΤΑ ΝΕΑ / The New York Times / των Eric Lichtblau, Jodi Rudoren

Το συγκεκριμένο ταξίδι ήταν όπως εκατοντάδες τέτοια ταξίδια που έχουν οργανωθεί τα τελευταία χρόνια από την Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων, ένα ισχυρό λόμπι της Ουάσιγκτον. Και ο στόχος, όπως πάντα, ήταν να ενισχυθεί η υποστήριξη αμερικανών βουλευτών προς το Ισραήλ σε μια ταραγμένη εποχή όπως η σημερινή. Επί οκτώ ημέρες, και με πληρωμένα όλα τα έξοδα, Ρεπουμπλικανοί βουλευτές επισκέφθηκαν ιερούς τόπους του Ισραήλ, συζήτησαν για την εξωτερική πολιτική με υψηλόβαθμους αξιωματούχους και έφαγαν σε διάσημα εστιατόρια, όπως το Decks, γνωστό για το ψητό του κρέας και τη θέα στη λίμνη Κινερέτ (γνωστή ως Θάλασσα της Γαλιλαίας).
Το εστιατόριο...
… αυτό είναι πλέον γνωστό και για έναν ακόμη λόγο. Οπως έγραψε την περασμένη Κυριακή ο ιστότοπος Politico, μια ομάδα βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και οι συγγενείς τους που έφαγαν εκεί τον Αύγουστο του 2011 στο πλαίσιο ενός τέτοιου ταξιδιού, στη συνέχεια μέθυσαν και πήγαν για μπάνιο στη Θάλασσα της Γαλιλαίας. Τουλάχιστον ένας από αυτούς, ο βουλευτής Κέβιν Γιόντερ, κολύμπησε γυμνός. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το FBI φέρεται να ερευνά την υπόθεση. Ενας άλλος βουλευτής, ο Τομ Ριντ, δήλωσε ότι ήταν παρών και αυτός στο επίμαχο μπάνιο, αλλά φορούσε μαγιό, και χαρακτήρισε την όλη υπόθεση διογκωμένη.
Ανεξάρτητα...
... πάντως από τη συγκεκριμένη «λεπτομέρεια», ο θόρυβος που προκάλεσε αυτή η αποκάλυψη έφερε και πάλι στην επιφάνεια το ζήτημα της χρηματοδότησης ταξιδιών από ιδιωτικές οργανώσεις. Το 2007, ύστερα από το ταξίδι μελών του Κογκρέσου στη Σκωτία με έξοδα του «λομπίστα» Τζακ Εϊμπραμοφ, το Κογκρέσο κατέστησε αυστηρότερους τους περιορισμούς που αφορούν το ποιος, πώς και για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να χρηματοδοτήσει ταξίδια. Παρά τους περιορισμούς αυτούς, όμως, ο αριθμός των ταξιδιών που πραγματοποιούν βουλευτές με πληρωμένα τα έξοδα από εξωτερικές οργανώσεις έχει αυξηθεί από το 2007, φθάνοντας στα 1.600. Από το 2000 και μετά, το Αμερικανοϊσραηλινό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα έχει αναδειχθεί στον πιο δραστήριο οργανωτή τέτοιων ταξιδιών: συνολικά έχει οργανώσει 733 ταξίδια Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, με συνολικό κόστος άνω των 7 εκατ. δολαρίων. Πέρυσι χρηματοδότησε 146 ταξίδια, ενώ δεύτερη ήρθε μια τουρκική οργάνωση με 32 ταξίδια.
Το περασμένο...
... καλοκαίρι οι βουλευτές που ταξίδευαν ήταν τόσο πολλοί - γύρω στους 80 - ώστε το Εκπαιδευτικό Ιδρυμα χρηματοδότησε δύο διαφορετικά ταξίδια. Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι που συναντήθηκαν με την αντιπροσωπεία η οποία περιλάμβανε τους «κολυμβητές» είπαν ότι πολλά από τα μέλη της επισκέπτονταν για πρώτη φορά το Ισραήλ και γνώριζαν λίγα για τη χώρα και τις παραδόσεις της. Εξού και η «ασέβεια» να κολυμπήσουν γυμνοί στη θάλασσα όπου κατά τη μαρτυρία της Καινής Διαθήκης περπάτησε ο Χριστός. Πολλοί Ισραηλινοί, πάντως, δεν καταλαβαίνουν τον λόγο που έγινε τόση φασαρία. Ο αξιωματούχος που συναντήθηκε με τους βουλευτές, για παράδειγμα, κολύμπησε και αυτός γυμνός, όπως κάνουν πολλοί νεαροί Ισραηλινοί. «Καταλαβαίνω όμως ότι η Αμερική είναι μια πουριτανική χώρα», είπε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.