20/8/12

Υπόνοιες για αγνοούμενους στο Καζάφανι

ΣΤΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟχωριό Καζάφανι βρίσκεται νερόλακκος στον οποίο, σύμφωνα με μαρτυρία, θάφτηκαν αγνοούμενοι. Κάτοικος από το Καζάφανι, ο οποίος διετέλεσε εγκλωβισμένος μέχρι και το τέλος Ιουνίου 1975, ανέφερε στον «Φ», ότι την περίοδο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου 1974, οι Τούρκοι τους έδωσαν άδεια να μαζέψουν ελιές. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο χώρος στον οποίο πήγε για να μαζέψει ελιές βρισκόταν κοντά στο σπίτι του. Ο εγκλωβισμένος εντόπισε ένα λάκκο μολωμένο περίπου ένα μέτρο κάτω από το στόμιο του και για το περιστατικό ανέφερε στον «Φ»: «Δεν ήξερα πόσο βάθος είχε ο λάκκος και αργότερα, ο ιδιοκτήτης τους μου είπε είχε βάθος 20 πόδια (περίπου έξι μέτρα) αλλά ξεκαθάρισε πως δεν τον είχε μολώσει. Στον περίγυρό του, σε ολόκληρο το χωράφι, υπήρχαν στρατιωτικά άρβυλα. Δεν μέτρησα τα άρβυλα, αλλά πρέπει να ήταν περισσότερα από είκοσι. Δεν βγαίνει από το μυαλό μου ότι σε αυτό το λάκκο υπάρχουν αγνοούμενοι. Η όλη κατάσταση, το γεγονός ότι ο λάκκος ήταν μολωμένος με χώμα και τα άρβυλα που βρίσκονταν στο χωράφι, δείχνουν ότι οι Τούρκοι έριξαν δικούς μας στο λάκκο αφού τους πυροβόλησαν και μετέπειτα θεωρήθηκαν αγνοούμενοι.
Μάχες δεν έγιναν στην περιοχή και μάλλον πρόκειται για στρατιώτες δικούς μας, οι οποίοι προσπαθούσαν να διαφύγουν. Θυμάμαι μια περίπτωση, τρεις στρατιώτες μας που περνούσαν από το χωριό μας, ζήτησαν ρούχα από συγχωριανό μας ο οποίος τους έδωσε από ένα παντελόνι, αλλά από πάνω δεν φορούσαν ρούχα. Εγώ βρισκόμουν στο σπίτι και τους είδα από το παράθυρο που περνούσαν μπροστά με τα χέρια ψηλά και πίσω ακολουθούσαν γιουρούκκηδες οι οποίοι τους είχαν συλλάβει. Τους πέρασαν από το ξωκλήσι του Αγίου Αντρονίκου και ύστερα από 3-5 λεπτά ακούστηκαν πυροβολισμοί. Τις ταυτότητες τους τις είχε πάρει ο συγχωριανός μας που τους έδωσε τα ρούχα και από ό,τι ξέρω τις παρέδωσε στις ελεύθερες περιοχές.

Στο σημείο που βρισκόταν ο λάκκος κτίστηκαν συνεχιζόμενες κατοικίες και εκεί που ήταν ο μολωμένος λάκκος ήταν η αρχή των κτισμάτων». «Πέρασαν τόσα χρόνια και έχω την έγνοια ότι στο λάκκο υπάρχουν αγνοούμενοι», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.