21/8/12

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τις ερευνες του "Ναυτίλου"

Νεα διασταση στις ερευνες του αμερικανικού ωκεανογραφικού σκάφους Ναυτίλος στο υποθαλάσσιο βουνό Ερατοσθένης. Δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι απώτερος στόχος των ερευνών, είναι ο εντοπισμός ουρανίου, για λογαριασμό μάλιστα της Τουρκίας.


Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τις ερευνες του αμερικανικού ωκεανογραφικού σκάφους Ναυτίλος στην περιοχή της υποθαλάσσιας οροσειράς Ερατοσθένης, εξήντα ναυτικά μίλια δυτικά της Πάφου. Πληροφορίες που δημοσιεύονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, κάνουν λόγο για την διενέργεια ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας με στόχο τον εντοπισμό ουρανίου.
Συγκεκριμένη ιστοσελίδα μάλιστα, υποστηρίζει ότι από τις έρευνες που διενήργησε το πλήρωμα του σκάφους στο οικόπεδο 12, στις 14 και 15 Αυγούστου, εντοπίστηκαν μαγγάνιο και τιτάνιο σε εμπορεύσιμες ποσότητες. 
Προβληματισμό, προκαλούν επίσης οι αναφορές ότι οι έρευνες διενεργούνται για λογαριασμό της Τουρκίας, η οποία πρόσφατα μίσθωσε το συγκεκριμένο σκάφος για τον εντοπισμό αεροσκάφους το οποίο κατερρίφθη κοντά στις ακτές της Συρίας και ανασυρση των σορων των δυο πιλοτων.
Τα ερωτημα επεκτείνονται και σε ότι αφορά την πηγή χρηματοδότησης των ερευνών, αφού την σχετική άδεια παραχώρησε το Υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν εισήγησης του Υπουργείου Γεωργίας. Ο Ανώτερος Γεωλογικός Λειτουργός Στέλιος Νικολαίδης, δηλωνει ότι το ενδιαφέρον των επιστημόνων που επιβαίνουν στον Ναυτίλο, περιστρέφεται γύρω από τα γεωλογικά και βιολογικά δεδομένα του Ερατοσθένη. 
Στο σκάφος επιβαίνει λειτουργός του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, ο Ιορδάνης Δημητριάδης, ο οποίος συμμετέχει στις έρευνες και ενημερώνει για τα αποτελέσματα την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι ενέργειες του Ναυτίλου στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα συζητήθηκαν σήμερα σε συνάντηση του Υπουργού Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη, με την ηγεσία του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Επιμελητηρίου. Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Στέλιος Αχνιώτης ζήτησε εξηγήσεις για τα δημοσιεύματα. 
Το κλίμα αμφισβήτησης που καλλιεργείται σχετιζεται με με παλιοτερες δηλωσεις του επικεφαλής των ερευνών καθηγητή Ρόμπερτ Μπάλαρντ. 
Ο ίδιος σε συνέντευξη αποκάλυψε το μεγάλο μυστικό που έκρυβε για 25 ολόκληρα χρόνια και τον έκανε διάσημο σε όλο τον κόσμο. Ότι δηλαδή, η ανακάλυψη του Τιτανικού, έγινε στο πλαίσιο μυστικής έρευνας για δύο χαμένα αμερικανικά υποβρύχια, κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Στον γνωστό ωκεανογράφο είχε ανατεθεί τότε, να ανακτήσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες από τα δύο υποβρύχια, ώστε να μην πέσουν στα χέρια των Σοβιετικών. Ζήτησε όμως, ανταλλάγματα: 
Από κυβερνητικής πλευράς ο υπουργος Εμποριου δηλωσε οτι οι έρευνες που διενεργεί ο Ναυτίλος δεν έχουν καμία σχέση με τις έρευνες για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κυπρου. 
Νωρίτερα. 
Πολλά τα ερωτηματικά για τις έρευνες που διεξάγει ο "Ναυτίλος", αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι το αμερικανικό ερευνητικό σκάφος ενδεχομένως να διεξάγει έρευνες σχετικά με Ουράνιο στο υποθαλάσσιο βουνό «Ερατοσθένης», το οποίο βρίσκεται περίπου 60 μίλια από τις δυτικές ακτές της Πάφου.
Πάντως από πλευράς κυβέρνησης, διευκρινίστηκε ότι οι έρευνες που διεξάγει ο "Ναυτίλος" δεν έχουν μεν σχέση με τις έρευνες της Κύπρου στην ΑΟΖ, δεν είναι ωστόσο γνωστό αν διεξάγει έρευνες για ουράνιο.
Ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης, μιλώντας σήμερα μετά τη συνάντηση που είχε με το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρο, δήλωσε ότι οι  έρευνες που διεξάγει το αμερικανικό ερευνητικό σκάφος «Ναυτίλος» στο υποθαλάσσιο βουνό «Ερατοσθένης», περίπου 60 μίλια από τις δυτικές ακτές της Πάφου, δεν έχουν καμία σχέση με τις έρευνες που διεξάγει η Κύπρος στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη για τα θέματα κοιτασμάτων.
Εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθηση πως «μπορούμε να μετατρέψουμε την Κύπρο σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο για ολόκληρη την περιοχή, αλλά και σημαντικό ενεργειακό τροφοδότη και της ίδιας της Ευρώπης».
Ο κ. Συλικιώτης σχολιάζοντας πληροφορίες ότι το αμερικανικό ερευνητικό σκάφος «Ναυτίλος» ενδεχομένως να διεξάγει έρευνες σχετικά με Ουράνιο στο υποθαλάσσιο βουνό «Ερατοσθένης», το οποίο βρίσκεται περίπου 60 μίλια από τις δυτικές ακτές της Πάφου,είπε ότι ο Ναυτίλος είναι ένα ερευνητικό σκάφος «και δεν έχει καμία σχέση με τις έρευνες που διεξάγουμε σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων».
«Εχουμε συμβόλαια, έχουμε προγράμματα και δεν αναφέρουμε μόνο με τη Noble, αλλά και με άλλες εταιρείες που κάνουν τις μελέτες και παίρνουν τα σεισμογραφικά δεδομένα. Τώρα ο Ναυτίλος είναι ένα ερευνητικό σκάφος το οποίο διεξάγει στην Κύπρο και σε άλλες περιοχές έρευνες στο βυθό», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια σχέση με πιθανά κοιτάσματα Ουρανίου, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι δεν ξέρει αν είναι μέσα στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα του Ναυτίλου αυτά τα πράγματα. «Δεν ξέρω, ακριβώς, τίποτα. Και εγώ ότι γνωρίζω, γνωρίζω από δημοσιεύματα. Αυτές οι έρευνες, δεν έχουν καμία σχέση με τις έρευνες που διεξάγει η Κύπρος στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη για τα θέματα κοιτασμάτων.
Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Στέλιος Αχνιώτης, στις δικές του δηλώσεις, είπε ότι είχαν μια πολύ κατατοπιστική ενημέρωση για τα ενεργειακά θέματα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων.
Σε παρατήρηση ότι ο ΕΤΕΚ φαίνεται να έχει πληροφόρηση ότι ο Ναυτίλος διεξάγει έρευνες σχετικά με Ουράνιο, ο κ. Αχνιώτης είπε ότι είναι δημοσιεύματα τα οποία παρουσίασαν αυτό το ενδεχόμενο. «Ζητήσαμε από τον Υπουργό να μας πει αν είχε κάτι συγκεκριμένο υπόψη του. Η απάντηση σας έχει δοθεί από τον ίδιο», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί ως ΕΤΕΚ ενδιαφέρονται αν ο Ναυτίλος ψάχνει για Ουράνιο, ο κ. Αχνιώτης είπε ότι ενδιαφέρονται όπως θα πρέπει να ενδιαφέρει τον κάθε Κύπριο πολίτη.
«Δεν υπάρχει συγκεκριμένος ρόλος του Επιμελητηρίου. Ενδιαφερόμαστε όπως κάθε Κύπριος πολίτης πρέπει να ενδιαφέρεται για την χώρα του», κατέληξε.

Στις 18.08
Το πλήρωμα του σκάφους αναζητεί βιολογικά και άλλα δεδομένα στο θαλάσσιο βουνό Ερατοσθένης, 60 μίλια από τις ακτές της Πάφου.

Δείτε εδώ ζωντανά την αναζήτηση στο βυθό. 
Επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων είναι ο Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον «Τιτανικό» και το γερμανικό θωρηκτό «Βίσμαρκ».
Στο σκάφος, το οποίο βρίσκεται από τις αρχές Ιουλίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για εντοπισμό αρχαίων ναυαγίων και υποθαλάσσιων ηφαιστείων, επιβαίνουν βιολόγοι, γεωλόγοι και ωκεανογράφοι, καθώς και λειτουργός του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, στον οποίο θα κοινοποιούνται τα αποτελέσματα των ερευνών.
Διαθέτει επίσης δύο σύγχρονα τηλεχειριζόμενα υποβρύχια ρομπότ, τα οποία μπορούν να επιχειρούν σε βάθος μέχρι και τεσσάρων χιλιομέτρων.
Το σκάφος πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό και την ανάσυρση του αεροσκάφους της τουρκικής αεροπορίας το οποίο κατερρίφθη κοντά στις ακτές της Συρίας.
Οι έρευνές του στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
http://www.ant1iwo.com

1 σχόλιο:

  1. Ύποπτες κινήσεις...
    Εδώ κάποιες θέσεις επί του θέματος:

    http://edikcyprus.blogspot.com/2012/08/blog-post_19.html

    http://edikcyprus.blogspot.com/2012/08/blog-post_20.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.