20/8/12

Πυρκαγιές, εμπρησμοί και...ευθύνες

της Ελίνας Γαληνού
Η εμφάνιση καταστροφικών πυρκαγιών, θα πρέπει πλέον να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της θερινής ατζέντας γεγονότων. Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται σταθερά σε ετήσια βάση, μέσα στους δύο καυτούς καλοκαιρινούς μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο. Κάθε χρόνο θα θρηνήσουμε μια περιοχή συνήθως πανέμορφη, ή με πλούσια βλάστηση, η οποία αφού καταστραφεί ολοσχερώς, θα αποστερήσει και σημαντικούς οικονομικούς πόρους από τους κατοίκους της και τη χώρα. Φέτος ήταν η σειρά της Χίου και των μαστιχοδέντρων της, ακριβώς την εποχή όπου ξεκινάει η συγκομιδή της μαστίχας...
Τα συμπτώματα, τα έχουμε μάθει. Ηχηρές δραματικές κορώνες από τα ΜΜΕ, τρομακτικά πλάνα που κάνουν τον γύρο του κόσμου, λαική απόγνωση και ...αναζήτηση ευθυνών. Σε πρώτη φάση, κεντράρεται ο στρατηγός άνεμος που δεν λέει να κοπάσει ο άτιμος. Ακολουθούν οι υποψίες περί εμπρησμών, μαζί με κάποιες αναφορές που ενισχύουν την πιθανότητα ύπαρξης πιθανών ενόχων. Στη συνέχεια, ανακύπτουν κάποιες δηλώσεις εκπροσώπων αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, και εάν τα πράγματα εξελιχθούν δραματικότερα, τον λόγο θα λάβουν εκπρόσωποι της κεντρικής διοίκησης. Η εμφάνιση κανενός υπουργού-αχρείαστη να είναι-θα σημαίνει ότι η συμφορά είναι πλέον μη αναστρέψιμη και οι καταστροφές, ανυπολόγιστης αξίας...
Κάπως έτσι πορευόμαστε εδώ και μερικά χρόνια, από καλοκαίρι σε καλοκαίρι, τρέμοντας να θαυμάσουμε μια όμορφη πράσσινη περιοχή της Ελλάδας, μη και δεν τη βρεί ο επόμενος χρόνος. Είναι τελικά ουτοπία το να μην εμφανιστούν πυρκαγιές μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, για πολλούς και διάφορους λόγους. Οι κλιματικές αλλαγές με την σταδιακή αλλά αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας κατ΄έτος, επιτείνουν τις πιθανότητες πυρκαγιών βεβαίως. Οι επιπτώσεις τους εμφανίζονται εντονότερες σε χώρες νότιες, μεσογειακές ή με ξηρό κλίμα. Εννοείται ότι μετά από περιόδους καύσωνα, τα φαινόμενα ξηρασίας εντείνονται και η χλωρίδα σ΄αυτές τις περιοχές, καθίσταται πιό ευάλωτη στην εμφάνιση πυρκαγιών. Οταν οι θερμοκρασίες φτάνουν ή ξεπερνούν τους 40 βαθμούς υπό σκιά για δύο ολόκληρους μήνες, η παραμικρή σπίθα, μπορεί να απειλήσει τη χλωρίδα και των πιό δροσερών περιοχών της Ελλάδας. Αλλ΄αυτά, τα γνωρίζουν και μικρά παιδιά ακόμα.
Για τα καιρικά φαινόμενα, οι άνθρωποι δεν μπορεί να είναι υπεύθυνοι-τουλάχιστον άμεσα. Είναι όμως υπεύθυνοι για την προστασία της χλωρίδας τους, του δασικού τους πλούτου και του είδους δέντρων που επιλέγονται στις αναδασώσεις. Γνωρίζουμε καλά ότι η πιό ασήμαντη αμέλεια εκδρομέων ή το πέταγμα ενός αποτσίγαρου, μπορεί να κοστίσει τη θυσία ενός ολόκληρου δάσους. Γνωρίζουμε την ύπαρξη εμπρησμών και τις τυχόν σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω απ΄αυτούς, έστω εν μέρει. Εχουμε υπόψη μας το "θερμό" ενδιαφέρον κάποιων επίβουλων γειτόνων της χώρας, καθώς κάποιοι απ΄αυτούς ήδη έχουν παραδεχτεί την ενοχή τους για εμπρησμούς παλαιότερων χρόνων. Αλλ΄ακόμα και αν οι εμπρησμοί οφείλονται σε διάφορους ψυχοπαθείς, οικοπεδοφάγους ή όποιους τέλος πάντων εύχονται την καταστροφή της Ελλάδας, κάπου υπάρχουν ευθύνες και για μας...
Η δικαιολογία "εμπρησμός-στρατηγός άνεμος" δυστυχώς όμως, χρησιμοποιείται σταθερά και επαναλαμβανόμενα προκειμένου να χαθούν μέσα στην ομίχλη της, οι ευθύνες των αρμοδίων αρχών. Η περίπτωση της Χίου, το κατέδειξε πάλι. Τα αεροπλάνα για την ρίψη νερού, παρουσίαζαν συνέχεια τεχνικά προβλήματα και διέκοπταν τις ρίψεις, ώσπου νύχτωσε και δεν μπορούσαν πια να επέμβουν. Τα πυροσβεστικά οχήματα,... δεν είχαν βενζίνα. Τα μέτρα πρόληψης, τα οποία συζητούνται χρόνια τώρα στις τηλεοράσεις και τα ΜΜΕ, ήταν φαίνεται ανενεργά. "Είδαμε κάποιο μαύρο αυτοκίνητο στις 2.30πμ τα ξημερώματα να περνά και μετά, άναψε η πυρκαγιά...Είχαμε τέτοια φαινόμενα μικρότερων πυρκαγιών που άναβαν ξαφνικά, πριν μερικές εβδομάδες...Σίγουρα πρόκειται για εμπρησμό.." ακούσαμε να λέει ο Δήμαρχος Χίου, βεβαιώνοντας το Σάββατο το βράδι, ότι "η πυρκαγιά θα συνεχιστεί μάλλον όλη τη νύχτα και ίσως αύριο, γιατί ο άνεμος δεν μας βοηθά..."
Να το πάρουμε δηλαδή απόφαση, ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει εάν προκύψει πυρκαγιά στα μέρη μας..Θα μου πείτε, πολλά ζητάμε με τέτοια κρίση, όταν έχουν κοπεί οι μισθοί των πυροσβεστών και τα ταμεία των Δήμων είναι άδεια..Ναί, αλλά τα ίδια συνέβαιναν και προ κρίσης όπως θα θυμόμαστε. Και όποιοι δεν διδάσκονται από τις συμφορές, είναι καταδικασμένοι να τις ξαναζήσουν. Ας το εμπεδώσουμε πλέον..
Με τους καύσωνες της φετεινής χρονιάς και τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα όπου αυξάνουν-εννοείται-τους κινδύνους που διατρέχει, οι τοπικές αρχές και γενικά, οι αρχές του τόπου, όφειλαν να έχουν επαγρυπνήσει διπλά. Ποιά είναι η μέριμνα που όφειλαν να είχαν λάβει από την αρχή του καλοκαιριού, το οποίο αναμενόταν ιδιαίτερα θερμό;  Δύο ολόκληρα υπουργεία υπάρχουν σ΄αυτό το κράτος, το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπ. Περιβάλλοντος!  Η προστασία των υποδομών μας, μέσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η χλωρίδα και μάλιστα, η παραγωγική όπως τα μαστιχόδεντρα, έπρεπε να βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα, γιατί στις εποχές που ζούμε, είναι θέμα επιβίωσης πληθυσμού. Τι θα γίνει τώρα με τις απώλειες των μαστιχοπαραγωγών; Το πιθανότερο είναι ότι θα αναγκαστούν να βγούνε πάλι χρήματα από τον κρατικό κορβανά για αποζημιώσεις, σε μια εποχή που κοιτάμε να εξοικονομήσουμε και το τελευταίο ευρώ!
Δυστυχώς όμως, όσο αφηνόμαστε στο έλεος της μοίρας μας, η τύχη δεν μας βοηθάει και μας το δείχνει καθαρά...

2 σχόλια:

  1. Every year the same story. We have to realize that central government lacks the means to assist.

    Communities need to organize organize themselves and prepare for the worst. What % of mastic sales was allocated to the protection of the precious trees? With Turkey's reputation, was the island properly patrolled? Do the local authorities screen Turkish citizens who "visit" Chios? How many trained firefighters volunteers are in Chios? Do they have frequent meetings and training with the local military?

    I am afraid that not much was done in advance. Climate cannot be blamed as a surprise factor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Correct!
    This is why I am emphasizing the importance of preparation.

    Elina

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.