23/8/12

Οι αυτόχειρες της Ευρώπης

της Ελίνας Γαληνού
Οταν η κα Μέρκελ συνάντησε τον Γάλλο Πρόεδρο μετά τις γαλλικές εκλογές, διαμήνυσε "Θα ήθελα περισσότερη Ευρώπη...". Υποτίθεται ότι η γερμανίδα καγκελάριος η οποία μέσα στην τελευταία διετία, έχει αναλάβει τον κεντρικότερο ρόλο στην διαχείριση κρίσης της ΕΕ, θα πρέπει να γνωρίζει ορισμένα βασικά πράγματα καλύτερα απ΄όλους.
Περισσότερη Ευρώπη, σημαίνει περισσότερη ευρωπαική αλληλεγγύη βεβαίως. Διότι η μεταπολεμική Ευρώπη, οικοδομήθηκε στην βασική αντίληψη ότι τα συμφέροντα του ενός, δεν μπορούν να διαχωριστούν από τα συμφέροντα των άλλων. Η αντίληψη αυτή, υποστηρίζεται σταθερά και από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα της Γερμανίας, όπως είδαμε από τις δηλώσεις τόσο του κ. Σούλτς, όσο και του πρώην καγκελάριου, κ. Σρέντερ, για το ελληνικό ζήτημα.
Δυστυχώς όμως, τα συμβαίνοντα αναιρούν τις αρχές της ΕΕ αλλά ίσως και το ευχολόγιο της ίδιας της καγκελαρίου, για "περισσότερη Ευρώπη". Διότι αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη κλυδωνίζεται επικίνδυνα από καιρό τώρα, σε σημείο που να ενισχύονται όλο και περισσότερο, οι πιθανολογίες για επικείμενη διάλυσή της. Αλλωστε, οι σταθερές αναφορές του αντικαγκελάριου κ. Ρέσλερ "περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ" ή του γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε ¨"ότι η Ελλάδα είναι ένα καμμένο χαρτί..", έχουν ήδη θέσει τις βάσεις διάλυσης. Ακόμα και αν η Ελλάδα δεν αποτελεί το Α και το Ω της ευρωζώνης και της Ευρώπης ολόκληρης, εννοείται ότι η αποκοπή της, θα επιφέρει τεράστιες αναταράξεις στο ευρωπαικό οικοδόμημα, τις επιπτώσεις των οποίων δύσκολα κανείς μπορεί να φανταστεί.
Δεν γνωρίζουμε πώς σκέφτονται όλοι αυτοί που μας δείχνουν ότι ευχαρίστως θα ήθελαν την αποπομπή μας. Το βέβαιο είναι όμως, ότι δεν γίνεται να οραματίζονται "περισσότερη Ευρώπη" και συγχρόνως, να ενισχύουν τις πολιτικές διάλυσής της. Η πραγματικότητα, είναι μάλλον σκληρή για όλους. Ιδίως όμως, για εκείνους που ανέλαβαν την κεντρική ευθύνη των σχεδιασμών, τόσο του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας, όσο και την γενικότερη πολιτική λιτότητας, η οποία αφορά άμεσα τα κράτη του Ευρωπαικού Νότου αλλά και της λοιπής Ευρώπης.
Η προστασία του ευρώ, για την οποία υποτίθεται σφαδάζει η Γερμανία σήμερα, σε σημείο να είναι έτοιμη να θυσιάσει την Ελλάδα προς παραδειγματισμό των υπολοίπων, εξαρτάται κυρίως από τις αγορές και τη ροή επενδύσεων. Μέχρι προτινος, πολλά διεθνή κεφάλαια είχαν επενδυθεί σε ευρώ, παραμερίζοντας το αμερικανικό δολλάριο. Σήμερα, ένα χρόνο μετά αφ΄ότου άρχισαν οι κλυδωνισμοί στην ευρωζώνη, πολυεθνικοί κολοσσοί, ή μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι, εγκαταλείπουν το ευρώ γιατί δεν το εμπιστεύονται. Οι έχοντες συσσωρεύσει καμμένα ομόλογα μέσω PSI, έστω κι΄άν έχει δρομολογηθεί για το μέλλον η αντικαστάστασή τους (μέσω της έκδοσης νέων επενδυτικών τίτλων που λήγουν μετά 10-15ετία), θα έχουν σοβαρό πρόβλημα. Διότι όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και καμία άλλη χώρα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί μελλοντικά στις πληρωμές αυτών των ομολόγων, εάν παραταθεί η ύφεση που απονεκρώνει τις οικονομίες των κρατών.
Η Γερμανία όμως, η οποία εθίστηκε φαίνεται στο να κερδίζει από τη διαφορά του επιτοκίου δανεισμού της και των χορηγουμένων δανείων προς άλλους, αντιλαμβάνεται την κατάσταση; Συνειδητοποιεί ότι όσα και αν έχει κερδίσει, δεν θα αρκούν για να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα μιας πιθανής επίθεσης των οίκων αξιολόγησης προς την καρδιά της ευρωζώνης; Διότι οι αγορές βλέποντας ότι ένα νόμισμα "δεν παίζει", αυτόματα προσδιορίζουν άνοδο επισφάλειας. Θεωρεί η Γερμανία μήπως, ότι εάν ξεφορτωθεί την Ελλάδα, δεν θα έχει αυτό επιπτώσεις στην όλη εικόνα της ευρωζώνης προς τις αξιολογήσεις των αγορών; Πλανάται πλάνην οικτράν δυστυχώς...Ο δανεισμός θα ακριβήνει πολύ περισσότερο από τα προσδοκώμενα μεγέθη και τότε θα δούμε "πόσο έτοιμος για όλα" ήταν ο κ. Ρέσλερ, και πώς θα αντιμετωπίσουν μετά το πρόβλημα Ισπανίας και Ιταλίας...Ισως αυτά να δικαιώνουν τον Αμερικανό Πρόεδρο που από πέρυσι τέτοια εποχή, είχε πεί στους ηγέτες της ευρωζώνης "Αν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε το ελληνικό πρόβλημα που είναι μόνο το 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, τι θα γίνει αν χειροτερέψουν τα πράγματα;"
Πιθανόν η κα Μέρκελ και το κόμμα της, να τα παίζουν όλα για όλα για τις εκλογές τους. Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ με τι τρόπο θα παρηγορήσει τον γερμανικό λαό αν κερδίζοντας τις εκλογές, βρεθεί μέσα στην διάλυση του ευρώ για το οποίο έγιναν-υποτίθεται-όλες οι θυσίες. Εκτός κι΄αν στην  "περισσότερη Ευρώπη", προστεθεί το επίθετο "γερμανική", για να ξέρουμε τι λέμε και εμείς, και οι Βρυξέλλες που θεωρητικά τουλάχιστον, πρέπει να έχουν τον κύριο λόγο!

6 σχόλια:

  1. Merkel wants "more Europe" under the German rule. Germans got greedy from the Greek crisis spoils and they dream of the day they will feast on an even easier target; Greece with a drachma.

    Greece should stop wasting its time with EU. Samaras should take a transatlantic trip and prepare a plan B; a Greece with dollar.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Merkel wants "more Europe" under the German rule. Germans got greedy from the Greek crisis spoils and they dream of the day they will feast on an even easier target; Greece with a drachma.

    Greece should stop wasting its time with EU. Samaras should take a transatlantic trip and prepare a plan B; a Greece with dollar.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελίνα,έχουμε να κάνουμε με επικίνδυνους ανθρώπους,και μάλιστα έχουμε βρεθεί στη μέση μιας μάχης τεραστίων διαστάσεων.Στο επίκεντρο βέβαια μας έβαλε το παιδί απο τη Μινεσότα,που ο πάνσοφος λαός μας του έδωσε τη διακυβέρνηση της χώρας.

    Είμαι απο εκείνους που πιστεύουν ότι πρέπει να απομακρυνθούμε απο το επίκεντρο των εξελίξεων,γιατί είναι θέμα χρόνου πλέον να μην αντέξουμε ως χώρα την τεράστια πίεση.

    Η ευρωζώνη διαλύεται,και η Γερμανία εργάζεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για να διασώσει ότι μπορεί να διασωθεί,και σίγουρα η Ελλάδα,όπως και άλλες χώρες,δεν συμπεριλαμβάνεται σε εκείνα που σώζονται.

    Τα χρήματα δεν επαρκούν για να σωθεί ολόκληρο το ευρωπαικό οικοδόμημα,και όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα.

    Είναι φυσικό και επόμενο,το κάθε κράτος να κοιτάξει τη δική του επιβίωση και ευημερία.

    Οι δηλώσεις ελάχιστη σημασία έχουν,οι πράξεις δείχνουν τις πραγματικές διαθέσεις,ειδικά της Γερμανίας.

    Η μετά ευρώ εποχή έρχεται,ας σταματήσουμε λοιπόν να θρηνούμε και να αγωνιούμε για ένα ήδη κλινικά νεκρό νόμισμα,και ας ασχοληθούμε σοβαρά για τη νέα εποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ψυχραιμα! Ουτε το € θα χαθει ουτε και η Ελλαδα θα παει στην δραχμη. Παντα στην διαρκεια αναζητησης νεας ισορροπιας υπαρχει αγωνια και εκνευρισμος. Σε μας ειναι περισσοτερο αισθητα τα αποτελεσματα της ασταθειας λογω των επιλογων που εχουμε κανει στους πολιτικους μας. Και δυστυχως ακομα και σημερα δεν εχουμε αντιληφθει πως αν, υποθετικα λεγω, αν τους εν λογω κυριους τους αφηναμε στον υπαρχοντα ανταγωνισμο της ελευθερης αγορας, δεν χωρα καμια αμφιβολια οτι αυτοι που θα κατεληγαν ζητιανοι, ανετα θα σχηματιζαν κυβερνηση.... Αλλωστε προκαταρκτικα ξεκινησαν την γυρα στις αυλες των χορτατων στην Ευρωπη .... ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΜΠΑΞΙΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΔΕΝ ΖΟΥΝ _ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΧΩΝΟΥΝ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ _ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΦΕΝΤΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΜΑΣ!!! ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΜΕΡΚΕΛ ΛΟΙΠΟΝ ΜΙΛΑΜΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έλα ρε Ελίνα, μη την αδικείς τη γυναίκα! Αφού τα είπες όλα στο τέλος: "Θέλω περισσότερη Ευρώπη (δική μου)"...

    Γι αυτό λέω τόσο καιρό ότι όλες οι απειλές τής τρόικας προς εμάς είναι παραμυθόσκονη (που φροντίζει να την αναπαράγει η εσωτερική τρόικα προς τούς ιθαγενείς). Απλά είναι τα πράγματα. Αν υποθέσουμε ότι μάς ωθούν να φύγουμε από την ευρωζώνη οικειοθελώς (δεν υπάρχει άλλος τρόπος), τότε αμέσως οι αγορές θα πούνε: "Αφού έφυγε μία χώρα, τότε μπορεί να φύγει και δεύτερη. Και μετά και τρίτη και τέταρτη κλπ. Άρα τι είδους νόμισμα είναι αυτό και τι εσωτερική συνοχή μπορεί να έχει; Για τα μπάζα είναι, υποβάθμιση και ζήτω το δολλάριο"... Έλα και πες μου μετά με τι επιτόκιο θα δανειζόταν η Γερμανία ή εναλλακτικά σε περίπτωση που διαλυόταν η ευρωζώνη αν θα πούλαγε έστω και βίδα μετά η Γερμανία στο νότο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λοιπόν φίλοι μου, δεν χρειάζεται να πούμε ότι ξέρουμε τα πράγματα.
    Ομως, η προσωπική μου άποψη είναι η εξής.
    Είναι βέβαιο ότι η ευρωζώνη στη μορφή που είναι δεν θα αντέξει τους τριγμούς. Σίγουρα τα χρήματα δεν φτάνουν για τη διάσωση άλλων χωρών, ίσως ούτε και για εμάς.
    Ομως, πιστεύω ότι πρέπει να μείνουμε στη σέντρα των εξελίξεων, όχι για να θυσιαστούμε σαν Ιφιγένεια, αλλά για να έχουμε το προβάδισμα στις αλλαγές που έρχονται.
    Το ευρώ αποκλείεται να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία του έτσι. Είναι νομοτελειακό. Η θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα ή θα πάει κατα διαόλου (αλλά είναι πολλά τα συμφέροντα που θα χαθούν, οπότε και δεν θ΄αφήσουν να γίνει. )
    Διαισθάνομαι ότι κι΄αυτή τη φορά, η Ελλάδα, που αν και μικρή, βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος (γιατί άραγε;;;), θα δώσει πρώτη το έναυσμα της νέας εποχής.
    Δεν αισιοδοξώ αφελώς, γιατί δεν είναι στο χαρακτήρα μου.
    Για την ώρα, ας κοιτάξουμε κι΄εμείς να συμμαζέψουμε αυτό το πεμπτοκοσμικό κράτος, για το οποίο (εδώ που τα λέμε) δεν μας φταίνε οι ξένοι!
    Αυτοί τη δουλειά τους, κι΄εμείς τη δική μας.
    Πρέπει να πετύχουμε!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.