21/8/12

Επέστρεψαν το αίτημα για βοήθεια στους γείτονες - ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΠΥΡΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


Τη βοήθεια από την τουρκική πλευρά σε ότι αφορά τον αγώνα για την κατάσβεση του πύρινου μετώπου της Χίου, φαίνεται ότι απέρριψε η πολιτεά σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν στον «π» δημοσιογράφοι των Τουρκικών Μ.Μ.Ε., σε Σμύρνη και Τσεσμέ.

Όπως είπαν οι ίδιοι η πυροσβεστική διοίκηση της Σμύρνης προσφέρθηκε να δώσει χείρα βοηθείας μεταφέροντας πυροσβέστες, οχήματα αλλά και μικρού τύπου αεροσκάφη στη Χίο προκειμένου να βοηθήσουν στην κατάσβεση των μετώπων που εδώ και 3 ημέρες καίνε το νησί.

Η απάντηση από την ελληνική πολιτεία ήταν άμεση, αφού σύμφωνα με τους Τούρκους δημοσιογράφους το αίτημα για βοήθεια επεστράφη στους γείτονες άγνωστο για ποιο λόγο μέχρι στιγμής.
Άγνοια για το περιστατικό πάντως δηλώνει η πλειονότητα των φορέων της Χίου, ενώ η πολιτεία διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση, ότι υπήρξε αίτημα για βοήθεια από τουρκικής πλευράς.
http://www.politischios.gr

Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου-Απέρριψαν βοήθεια από Τουρκία οι Ελληνες -Για κατάσβεση των πυρκαγιών στη Χίο


Απέρριψαν βοήθεια από Τουρκία οι Ελληνες

Για άρνηση της Ελλάδας να αποδεχθεί τουρκική βοήθεια στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Χίο κάνει λόγο με σημερινά του δημοσιεύματα ο τουρκικός Τύπος.
Η εφημερίδα «Σταρ», στις εσωτερικές της σελίδες και με τον τίτλο «Το πείσμα για την Τουρκία έκανε να γίνει στάχτη η Χίος», γράφει ότι η Χίος αφέθηκε στην μοίρα της εδώ και τρεις ημέρες με τις φλόγες να κατακαίνε το νησί.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα, έχει αποτεφρωθεί το ένα πέμπτο του νησιού και προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ελλαδικές Αρχές απέρριψαν την πρόταση της Τουρκίας να βοηθήσει. Ο κ. Ντεμιρτάς, Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, είπε ότι την πρώτη ημέρα της πυρκαγιάς τηλεφώνησαν στην Νομαρχία της Χίου και πρότειναν να στείλουν βοήθεια αλλά δεν πήραν απάντηση.
Πέρυσι, είπε ο κ. Ντεμιρτάς, πρότειναν και πάλιν βοήθεια για την πυρκαγιά στη Ρόδο αλλά η πρόταση δεν έγινε δεκτή. Η τουρκική εφημερίδα «Ταράφ» αναφέρεται επίσης στην πυρκαγιά στη Χίο με τον τίτλο «Ζημιά 4 εκατομμυρίων ευρώ για τους παραγωγούς στην Χίο».
Η «Βατάν», για το ίδιο θέμα, γράφει στις εσωτερικές της σελίδες, με τον τίτλο «Η ζημία δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε σε 50 έτη» και με τον υπότιτλο «Απέρριψαν την πρόταση για βοήθεια», ότι ο κ. Ντεμιρτάς είπε πως και παλαιότερα η Ελλάδα, πριν 5-6 έτη δεν είχε αποδεχθεί την  πρόταση συνεργασίας, αλλά και πέρυσι στην πυρκαγιά στη Ρόδο η Ελλάδα είχε απορρίψει την πρόταση της Τουρκίας για βοήθεια. «Εμείς», είπε, «βλέπαμε από μακριά τις φλόγες και καιγόταν η καρδιά μας». Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι ο Δήμαρχος του Τσεσμέ, Τουτουντζούογλου, είχε τηλεφωνική επαφή με το Νομάρχη της Χίου στον οποίο είπε: «Αν έχετε πρόβλημα είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, μπορούμε να έρθουμε αμέσως», αλλά «ο Νομάρχης είπε ότι η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό έλεγχο».
Η «Πόστα» αναφέρεται στο θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Ο γείτονας που κάηκε δεν θέλησε τη βοήθεια της Τουρκίας». Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι  η φωτιά δεν μπόρεσε να κατασβηστεί ακόμη και ότι έγινε στάχτη το ένα πέμπτο του νησιού. Σημειώνεται, επίσης, ότι «Τούρκοι, που σκέφτηκαν πως δεν μπορεί η Ελλάδα να σβήσει την φωτιά, προέβησαν σε εκκλήσεις από το Facebook και το Twitter ζητώντας να βοηθήσει η Τουρκία τον γείτονα, αλλά αποκαλύφθηκε πως η Τουρκία πρότεινε βοήθεια και η Ελλάδα δεν τη δέχθηκε».
Η «Τζουμχουριέτ» γράφει για την πυρκαγιά στην Χίο στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Η Χίος καίγεται εδώ και τρεις ημέρες». Η «Χαμπερτούρκ» παραθέτει επίσης την είδης για την πυρκαγιά στη Χίο και επισημαίνει ότι η Ελλάδα απέρριψε την πρόταση της Τουρκίας για βοήθεια.
Η «Μιλιέτ», στις εσωτερικές σελίδες, με τον τίτλο  «Η Χίος φλέγεται», γράφει ότι δεν έγινε δεκτή η πρόταση της Τουρκίας για βοήθεια.
Η «Μιλιέτ, στην έκδοση Σμύρνης, προβάλλει την είδηση πρωτοσέλιδα με τίτλο «Δεν είναι ηλιοβασίλεμα - Καίγεται η Χίος», δημοσιεύοντας και φωτογραφία από την πυρκαγιά στην Χίο. http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/54073

18 σχόλια:

  1. First they set our islands on fire, and then they offer help. It is like if we attacked Constantinople with chemical weapons and then offer them gas masks.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά !
    Και ο κ Δένδιας θέλει την ΕΥΠ να ανακαλύψει τους εμπρηστές ? καήκαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα,
    καλό θα είναι αυτά που αναδημοσιεύουμε να φιλτράρονται και να ερευνώνται με με την προσοχή που αρμόζει σε αυτές τις καταστάσεις.

    Άψογη η προπαγάνδα των τούρκων και άριστης ποιότητας το κουτόχορτο που φάγανε οι "δημοσιογράφοι" μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ή είμαστε πολύ αφελείς ή αγνοούμε παντελώς τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται η Τουρκική προπαγάνδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λοίπον κύριοι τα πράγματα είναι ΞΕΚΑΘΑΡΑ.

    Πρώτον - Οι Τούρκοι έκαναν τεράστιες αποβατικές ασκήσεις απέναντι από την Χίο πριν μερικούς μήνες
    Δεύτερον - Πριν μερικές βδομάδες ο Τουρκικός στρατός παρέλαβε μετεωρολογικές μελέτες για την Ελλάδα
    Τρίτον - Η πυρκαγιά στην Χίο ξεκίνησε την ώρα που άρχισαν να πνέουν ισχθροί ανέμοι στην περιοχή και γι' αυτό ακριβώς τον λόγο τα πτητικά μέσα που επιχειρούσαν δεν μπορούσαν να θέσουν τις πυρκαγιές υπό έλεγχο
    Τέταρτον - Από τις πυρκαγιές καταστράφηκε το 75% των θέσεων του Πυροβολικού που βρίσκεται εγκατεστημένο στο νησί. Οι βολές του πυροβολικού είναι κάτι το οποίο φοβίζει τους Τούρκους σε περίπτωση απόβασης στις βραχονησίδες της εκεί περιοχής.
    Πέμπτον - Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο νησί οπόταν αποδεικνύεται οτι οι πυρκαγιές τέθηκαν κακόβουλα
    Το κερασάκι στην τούρτα: Οι Τούρκοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση και οι 'μισαλλόδοξοι' Έλληνες δεν ασχολήθηκαν καν με την 'χείρα βοηθήειας' των 'αδελφών γειτόνων'. Σημειώστε οτι οι 'φίλοι' μας Τούρκοι διεκδικούν όλο το ανατολικό Αιγαίο.
    Ανοίξτε τα μάτια σας για να καταλάβετε που οδηγούν τα πράγματα οι Τούρκοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαρίλαε,
    δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Τούρκοι, δυστυχώς, πέτυχαν το στόχο τους και τώρα συντονισμένα και "ομοιόμορφα", με όλα τα μέσα που διαθέτουν, προσπαθούν να μας οδηγήσουν εκεί που θέλουν,στο να φαγωθούμε δηλαδή μεταξύ μας.
    Ναι, φίλε μου, οι Τούρκοι που κάποτε τους λέγαμε μπουνταλάδες.
    Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αν υπάρχει ένα ερώτημα, για το κακό που έγινε στη Χίο, αυτό είναι ένα: Θα βρεθούν ποτέ αυτοί που είχαν την ευθύνη για την συνεχή και αδιάλειπτη επιτήρηση των ακτών, καθώς και όλων των ευπαθών περιοχών του νησιού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το σημαντικό στην υπόθεση είναι ότι οι Τούρκοι δεν επιχειρούν να κρύψουν την εμπλοκή τους,αντιθέτως το κάνουν επιδεικτικά.

    Το επόμενο σημαντικό είναι πώς αναγνωρίζει(επίσημα και μη) η χώρα μας την Τουρκία,ως φίλη ή ως εχθρό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δηλαδή να επιτρέψουμε στους Τούρκους πράκτορες της ΜΙΤ, να διαπιστώσουν επί τόπου στο νησί τα αποτελέσματα της δολιοφθοράς των.

    Τι έκαμναν τόσα χρόνια οι κκ. του ΠΑΣΟΚ και επί πενταετία η κυβέρνηση του στρουμπουλού Κωστάκη Καραμανλή;

    Θα πρέπει όμως να καταλάβουν και οι κάτοικοι των ακριτικών μας νησιών πως η περίοδος του εφησυχασμού έχει περάσει ανεπιστρεπτί!

    Οφείλουν να οργανωθούν σε εθελοντικές πυροσβεστικές μονάδες, όπως υπάρχουν π.χ. στην Γερμανία και Αυστρία και οι ίδιοι να περιπολούν νύκτα μέρα τα δάση τους!

    Όσο για τον εξ ανατολών ψευδοτουρισμό, έχει γράψει γι' αυτόν ο Δρ. Γ. Μούρτος στο βιβλίο του "Οι Αν-Ορθόδοξοι της Ορθοδοξίας", Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, για την προσπάθεια "όσμοσης" εκ μέρους της Μικρασιατικής ακτής των Ελληνικών Νήσων, δηλαδή να τις καταστήσουν υποχείριες οικονομικά και ενεργειακά στην Τουρκία!

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Nativist,
    ολκληρωμένη κάλυψη του θέματος, αλλά πόσοι θα το διαβάσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. christos,

    Εγώ το έδωσα για να διαβαστεί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Nativist,
    πολύ καλά έκανες.
    Είθε να το διαβάσουν κι αυτοί που μας τα "πρήζουν" κάθε τόσο με την "Ελληνοτουρκική φιλία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. christos,

    Υπάρχει και ο "ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ", που καμιά φορά αναδημοσιεύει από ιστολόγια. Το "εν κρυπτώ" είναι πολύ ... συμβατό μ' αυτόν :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Aφελείς είμαστε και αν σας πω γιατί θα σκούζετε μήνες.

    Δεν είναι γιατί δεν ξέρουμε να διαβάζουμε την τουρκική προπαγάνδα ούτε γιατί δεν την καταλαβαίνουμε είναι οτι την χρησιμοποιούμε κατα το δοκούν όπως λ.χ. με το "BRAVO YORGO" και τον Ελληνα Πρέσβη Κο. Κασκαρέλη Βασίλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. >κατα το δοκούν όπως λ.χ. με το "BRAVO YORGO" και τον Ελληνα Πρέσβη Κο. Κασκαρέλη Βασίλη<

    Δηλαδή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν μένει τότε, παρά να μάς εξηγήσεις εσύ τούς χρησμούς της Πυθίας, λέγοντας μας πού διαφωνείς με το άρθρο που παρέθεσα και πού ακριβώς συμφωνείς με τον χρησμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ακρίτα, για το Θεό,
    βοήθησε να καταλάβουμε κι εμείς, οι "πτωχοί τω πνεύματι", τι ακριβώς εννοείς;
    Και γιατί "την χρησιμοποιούμε"και όχι "κάποιοι την χρησιμοποιούν";

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.