21/8/12

Φυλακές με ελεύθερη έξοδο

Πόσες φορές ακόμη θα πρέπει να εξαφανιστούν άραγε, βαρυποινίτες από τις φυλακές, για να αποφασίσει η Πολιτεία να τροποποιήσει τον θεσμό των ολιγοήμερων αδειών που χορηγεί τα τελευταία χρόνια σε κρατούμενους;
Η εξαφάνιση την εξαφάνιση του 50χρονου ισοβίτη Μιχάλη Μακρυγιάννη, που παραβίασε για δεύτερη φορά την άδεια που του είχε χορηγηθεί από τις φυλακές της Λάρισας, δεν είναι το πρώτο κρούσμα, αλλά ούτε και το τελευταίο, αν δεν αποφασίσει κάποτε το υπουργείο Δικαιοσύνης να περιορίσει την διάταξη αυτή, μόνο στους κρατούμενους που αποδεδειγμένα έχουν σωφρονιστεί, ή που εκτίουν μικρές ποινές.


Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, πάνω από 600 σεσημασμένοι κρατούμενοι δεν επέστρεψαν από την άδεια που έλαβαν από τις φυλακές! Όπως υποστηρίζει η Αστυνομία, οι περισσότεροι επιστρέφουν αμέσως στο οργανωμένο έγκλημα, ενώ ορισμένοι από αυτούς διαπράττουν αδικήματα και στην συνέχεια επιστρέφουν στις φυλακές για να χαθούν τα ίχνη τους!

Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, συνελήφθη ένας 45χρονος έλληνας δραπέτης που είχε καταδικαστεί σε δις ισόβια, 11 χρόνια και 86 μήνες για τη δολοφονία δύο αστυνομικών το 1990 στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Η αστυνομία τον καταζητούσε επί 16 μήνες , καθώς δεν επέστρεψε ποτέ από την άδεια που είχε πάρει από τις φυλακές Αγιάς. Στο σπίτι του κατασχέθηκε ένα ολόκληρο οπλοστάσιο κι αποδείχθηκε ότι είχε διαπράξει και πάλι ένοπλες ληστείες.

Τον περασμένο Φεβρουάριο συνελήφθη με ένα κιλό ηρωίνης αλβανός που είχε καταδικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών, αλλά είχε εξαφανιστεί όταν του δόθηκε άδεια από τις φυλακές Γρεβενών.

Με λίγα λόγια, ακόμη κι αυτοί που συλλαμβάνονται από την αστυνομία για βαριά εγκλήματα και οδηγούνται στις φυλακές, έπειτα από λίγο κυκλοφορούν και πάλι ελεύθεροι.

Γιατί; Διότι υπάρχει ένας άγραφος νόμος σε αυτές τις επιτροπές που εγκρίνουν τις άδειες, που ορίζει ότι αν απορριφθεί το αίτημα ενός κρατουμένου για άδεια δύο ή τρεις φορές, μετά δεν μπορείς να του ξαναπείς όχι!

Αλλά για κάποιον που έχει καταδικαστεί με ισόβια, δεν του κοστίζει τίποτα να μην επιστρέψει από την άδειά του, αφού δεν έχει καμιά ουσιαστική επίπτωση στην ποινή του.

Ως πότε λοιπόν θα κοιτάζει απαθής η Πολιτεία, αυτήν την ανακύκλωση της εγκληματικότητας που τροφοδοτείται από τις φυλακές; Τι άλλο θα πρέπει να γίνει δηλαδή, για να παραδεχθούν οι συναρμόδιοι υπουργοί ότι ο θεσμός αυτός θα πρέπει να γίνει περισσότερο αυστηρός για να παραμένουν στις φυλακές όσοι είναι επικίνδυνοι όταν κυκλοφορούν ελεύθεροι;

Διότι διαφορετικά οι φυλακές θα μεταβληθούν σε κέντρα φιλοξενίας. Και μάλιστα με ελεύθερη έξοδο…
Χιώτης Βασίλης-ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.