25/8/12

ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ 200.000 «Ποταμοί» από πρόσφυγες

Η υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι 1,2 εκατ. είναι οι εσωτερικοί πρόσφυγες στη χώρα και πως 2,5 εκατ. Σύροι έχουν ανάγκη ανθρω- πιστικής βοήθειας
Μόνο την τελευταία εβδομάδα 30.000 εγκατέλειψαν τη χώρα. Επτά νέους καταυλισμούς κατασκευάζει η Τουρκία, που δέχεται το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων. Ξεπερνούν τους 24.000 οι νεκροί

Η υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι 1,2 εκατ. είναι οι εσωτερικοί πρόσφυγες στη χώρα και πως 2,5 εκατ. Σύροι έχουν ανάγκη ανθρω- πιστικής βοήθειας
Εφιαλτικότερη μέρα με τη μέρα, η συριακή κρίση, έπειτα από 17 μήνες αδιάκοπων και κλιμακούμενων μαχών, εξελίσσεται πλέον σε μια ανθρωπιστική-προσφυγική τραγωδία άνευ προηγουμένου, η οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη, τουλάχιστον όχι υπό τις παρούσες εμφυλιοπολεμικές συνθήκες.

Για του λόγου το αληθές, αρκεί μια ματιά στους αριθμούς οι οποίοι πλέον μιλούν για πάνω από 202.000 Σύρους πρόσφυγες (και αυτοί να σημειωθεί πως είναι μόνο οι επισήμως καταγεγραμμένοι), για 1,2 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένους, για 2,5 εκατ. χρήζοντες άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς και για περισσότερους από 24.000 νεκρούς (από τους οποίους να σημειωθεί πως περίπου οι 17.000 είναι πολίτες).

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, καθώς οι μάχες μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και αντικαθεστωτικών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στα πολεμικά μέτωπα της Δαμασκού και του Χαλεπίου, υπολογίζεται πως στη χώρα έχασαν τη ζωή τους πάνω από 400 άτομα, πλήθος το οποίο εκτοξεύεται συνολικά σε 4.000 για τον μήνα Αύγουστο, με αποτέλεσμα ο τρέχων μήνας να ξεχωρίζει ως ο πιο αιματηρός από την έναρξη της εξέγερσης την άνοιξη του 2011.

Αναφορικά δε με τους πρόσφυγες, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNCHR) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι 202.512 Σύροι έχουν καταφύγει μέχρι σήμερα σε γειτονικές χώρες στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν, αριθμός ο οποίος ξεπερνά και μάλιστα κατά πολύ, προηγούμενη πρόβλεψη του ΟΗΕ που έκανε λόγο για συνολικά 185.000 πρόσφυγες έως τα τέλη του έτους.

Ενδεικτικό της φυγής είναι το γεγονός πως μόνο την τελευταία εβδομάδα υπολογίζεται πως εγκατέλειψαν τη δοκιμαζόμενη Συρία περί τα 30.000 άτομα με προορισμό γειτονικές χώρες (Τουρκία, Λίβανος, Ιορδανία, Ιράκ). Η Τουρκία εξακολουθεί να ξεχωρίζει ως η χώρα που δέχεται επί του παρόντος τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση. Συνολικά, τα τουρκοσυριακά σύνορα υπολογίζεται πως τα έχουν περάσει τους τελευταίους 17 μήνες πάνω από 74.000 άνθρωποι, οι οποίο μάλιστα αυξάνονται κατά χιλιάδες ημερησίως.

 Από την πλευρά της, σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να προωθεί επί του παρόντος την κατασκευή επτά νέων προσφυγικών καταυλισμών, οι οποίοι θα έρθουν να προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες εννέα. Κατά τα λοιπά, στον Λίβανο υπολογίζεται πως έχουν βρει καταφύγιο περίπου 51.000 Σύροι μέχρι σήμερα, στο Ιράκ περί τους 16.000 και στην Ιορδανία τουλάχιστον 61.000.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.