17/7/12

Οι Τούρκοι αλώνουν ξανά την Αγία Σοφία στη Νίκαια της Βιθυνίας

Η ιστορική εκκλησία της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνίας, με την άλωση της πόλης, το 1331, από τον Ορζάν Γκαζί, μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος, στα πλαίσια της λογικής των κατακτητών, που αντί να χτίζουν δικούς τους λατρευτικούς χώρους, χρησιμοποιούσαν χριστιανικούς, για να υπάρχει ες αεί η αίσθηση της βάρβαρης υποδούλωσης στους ατυχείς ραγιάδες.
Από το 1922 ο ιερός ναός της Αγίας Σοφίας παρέμενε κλειστός. Τώρα, μετά την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων της Τουρκίας να μετατρέψει και πάλι το χώρο σε ισλαμικό τέμενος, τοποθετείται μόνιμος ιμάμης στο ιστορικό μνημείο της χριστιανοσύνης ο Hacı Özbek Camii, ο οποίος μάλιστα δηλώνει βαθύτατα συγκινημένος που θα λειτουργεί σ' αυτόν τον ιστορικό χώρο.
Η περίπτωση της Αγίας Σοφίας της Νίκαιας είναι χαρακτηριστική της νοοτροπίας που έχει ο τουρκικός λαός και οι κυβερνώντες του.
Τελικά η αναίδεια και η βαρβαρότητα των Τούρκων από το 1331 μέχρι σήμερα παραμένει η ίδια, σε σημείο που να μην βρίσκεται ούτε ένας γνωστικός να πει δημόσια: Το μνημείο αυτό είναι χριστιανικό, το έχτισαν άλλοι και δεν μας ανήκει. Είναι ντροπή για τους Τούρκους και για το Ισλάμ να ιδιοποιούμαστε μνημεία άλλων.

4 σχόλια:

  1. Τί κάνει τό ελληνικό κράτος; Γιατί δέν αντιδρά όπως αντιδρά μέ τά ελγίνεια; Γιατί δέν ζητάει αποζημιώσεις όπως ζητάει από τούς ναζήδες; Οι βρωμότουρκοι κατακτητές δέν έχουν αλλάξει στό παραμικρό. Εϊναι αμετανόητοι. Εμείς μόνο αλλάξαμε καί γεμίσαμε δοσίλογους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατά την ταπεινή μου γνώμη οι Τούρκοι καταλαβαίνουν μόνο ένα ρητό οδούς αντί οδόντος,μετατρέπεις έναν ναό σε τζαμί μετατρέπουμε και εμείς ένα τζαμί σε ναό,τότε θα δείτε πως σφίγγουν τα οπίσθια.
    Εάν το 1955 κάναμε το ίδιο που έκαναν αυτοί να είσαστε σίγουροι ότι θα μας σεβόντουσαν πιο πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Ioannis

    Δεν μάς μένει άλλος τρόπος αντίδρασης. Βέβαια, τώρα είναι πια πολύ αργά. "Το σίδερο κολλά στη βράση", λέει μία παροιμία. Το 1955, μετά τα Σ/μβριανά, είχαμε μοναδική ευκαιρία μα ξηλώσουμε όλο τον τουρκόφωνο πληθυσμό και να έχουμε απαλλαγεί μια και καλή απ' αυτό το πρόβλημα, το οποίο σήμερα βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας, η δε Άγκυρα, με την ανοχή της Αθήνας, το εκμεταλλεύεται κατά κόρον, για την δημιουργία εθνοτικού θύλακα στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να γίνει αυτό, θα έπρεπε να είχαμε ρίξει κάτω τη Συνθήκη της Λωζάνης και να ζητηθεί επαναδιαπραγμάτευση.
    Κατά τα άλλα, το να αλώνουν οι Τούρκοι μνημεία μας, αποτελεί μια ηχηρότατη και αδιαμφισβήτητη ένδειξη βαρβαρότητας, η οποία δεν διέπει τους Ελληνες. Να τους χαίρονται οι "πολιτισμένοι" υποστηρικτές τους..
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.