28/7/12

Τη Δύση και γειτονικές χώρες της Συρίας κατηγορεί η Ρωσία

Η διεθνής στήριξη στους Σύρους αντάρτες θα οδηγήσει σε «περισσότερη αιματοχυσία» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος μάλιστα τόνισε πως δεν είναι λογικό να περιμένει κανείς πως η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου 'Ασαν θα παραδοθεί στους αντιπάλους της.
Ο Λαβρόφ, η χώρα του οποίου έχει ασκήσει βέτο σε τρία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση της άσκησης πίεσης στη συριακή κυβέρνηση να τερματίσει τη βία, ανέφερε ακόμη πως τα δυτικά και τα αραβικά κράτη θα έπρεπε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στους αντάρτες ώστε να σταματήσουν τις μάχες.
Προειδοποίησε μάλιστα για επικείμενη «τραγωδία στο Χαλέπι», επιρρίπτοντας όμως τις ευθύνες στους αντάρτες αλλά και δυτικές και γειτονικές χώρες της Συρίας, που, όπως είπε, τους στηρίζουν. «Δυστυχώς οι δυτικοί μας εταίροι, μαζί με ορισμένες γειτονικές χώρες της Συρίας προτιμούν να στηρίζουν και να ενθαρρύνουν τον ένοπλο αγώνα κατά του συριακού καθεστώτος» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «το τίμημα για όλο αυτό είναι περισσότερη αιματοχυσία».
Αν και επισήμανε πως η Μόσχα έχει καλέσει τη συριακή κυβέρνηση να κάνει τα πρώτα βήματα προκειμένου να τερματιστούν οι συγκρούσεις, τόνισε πως οι αντάρτες δεν πρέπει να εκμεταλλευτούν ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση, καταλαμβάνοντας συριακές πόλεις: «Προσπαθούμε να επηρεάσουμε την κυβέρνηση να κάνει το πρώτο βήμα αλλά όταν η ένοπλη αντιπολίτευση καταλαμβάνει πόλεις όπως το Χαλέπι, όπου μια ακόμη τραγωδία προμηνύεται απ΄ ό,τι αντιλαμβάνομαι, δεν είναι ρεαλιστικό η κυβέρνηση να το δεχτεί αυτό ... πώς μπορούμε να περιμένουμε ότι η συριακή κυβέρνηση θα πει: Ναι, προχωρήστε, ρίξτε με;»
Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε πως η Μόσχα δεν θα δώσει την συγκατάθεσή της για έρευνες σε πλοία που φέρουν τη ρωσική σημαία, σύμφωνα με τις νέες κυρώσεις της ΕΕ που απαιτούν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να πραγματοποιούν έρευνες σε πλοία ύποπτα ότι μεταφέρουν όπλα στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.
«Δεν θα εξετάσουμε αιτήματα ούτε θα δώσουμε την συγκατάθεσή μας σε έρευνες πλοίων με ρωσική σημαία, αλλά ούτε και στην εφαρμογή άλλων περιοριστικών μέτρων ως προς αυτά» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.