30/6/12

Τείχη ή γέφυρες;

Του Γιώργου Παυλόπουλου
Ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, παρουσίασε πρόσφατα μια νέα (και ασυνήθιστη για στρατιωτικό) προσέγγιση αναφορικά με την ασφάλεια. «Τα τείχη δεν λειτουργούν πια. Πρέπει να κατασκευάσουμε γέφυρες», ισχυρίστηκε ο Σταυρίδης. Αναφέρθηκε στους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς της μάχης του Βερντέν και της πολιορκίας του Στάλινγκραντ, σημείωσε ότι η ανθρωπότητα έχτισε ακόμη πιο πολλά τείχη, όπως εκείνο του Βερολίνου, κατέληξε όμως ότι το μοντέλο αυτό είναι πλέον ξεπερασμένο και δεν μπορεί πια να εγγυηθεί την ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεγάλες απειλές έχουν πλέον παγκόσμια διάσταση και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο ή κυρίως δια της βίας, με αποκλεισμούς και με τη βία των όπλων. Πρότεινε δε, παράλληλα με αυτά, την υιοθέτηση ενός μοντέλου «ανοιχτού κώδικα», που να συνδέει ανθρώπους, πολιτισμούς και πρακτικές. Ένα μοντέλο που, ουσιαστικά, έχει να κάνει με τη μάχη για να κερδηθεί η «καρδιά και το μυαλό» της ανθρωπότητας. «Δεν πρέπει να βλέπουμε τη ζωή σαν ένα διακόπτη που ανοίγει και κλείνει, αλλά ως ένα ροοστάτη πάνω στον οποίο επιδρούμε διαρκώς», πρόσθεσε.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ο Σταυρίδης έχει δίκιο όσον αφορά τη σημασία αυτής της πλευράς. Άλλωστε, όπως δείχνει και η ιστορική εμπειρία, ακόμη και όταν χτίζονται τείχη, αυτό που τελικά κρίνει τους πολέμους είναι «η καρδιά και το μυαλό» των ανθρώπων. Ωστόσο, όπως και ο ίδιος ουσιαστικά παραδέχεται, μέχρι να κριθεί αυτή η μάχη και, πολύ περισσότερο, εάν τείνει να χαθεί, τα τείχη και η βία των όπλων παραμένουν η μοναδική καταφυγή των κυρίαρχων τάξεων - και όχι μόνον αυτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.