16/6/12

Εμβαθύνεται η ενεργειακή συνεργασία ΕΕ Τουρκίας

Εμβαθύνεται η ενεργειακή συνεργασία ΕΕ Τουρκίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Τουρκία συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας.Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωση των Επιτρόπων Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε και Ενέργειας Γκούντερ Οττινγκερ και των Τούρκων Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς και Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, η ενίσχυση των ενεργειακών σχέσεων των δύο πλευρών εντάσσεται στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας για την Τουρκία.


Οι Επίτροποι και οι Τούρκοι Υπουργοί συναντήθηκαν στη Στουτγκάρδη και όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν μετά, «η Τουρκία και η ΕΕ είναι σημαντικοί εταίροι στον τομέα της ενέργειας, μοιράζονται κοινούς στρατηγικούς στόχους και προκλήσεις και υπάρχει ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας σε θέματα που είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών».

Σημειώνεται ότι μετά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη στις 9 Φεβρουαρίου 2012, όπου οι Υπουργοί και Επίτροποι συμφώνησαν να εξετάσουν συγκεκριμένες δυνατότητες για την εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας, συμφώνησαν να επικεντρωθούν οι προσπάθειες σε πέντε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Τα θέματα αυτά αφορούν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για ενεργειακά σενάρια και το ενεργειακό μείγμα, την ολοκλήρωση της αγοράς και την ανάπτυξη των υποδομών κοινού ενδιαφέροντος (φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός, πετρέλαιο) την παγκόσμια και περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, καθώς και την πυρηνική ασφάλεια.

Οι Τούρκοι Υπουργοί και οι Επίτροποι συμφώνησαν να ιδρύσουν μια ομάδα καθοδήγησης για τον συντονισμό του κοινού έργου των ομάδων εμπειρογνωμόνων, η οποία θα υποβάλλει τακτικά έκθεση στους Υπουργούς και τους Επιτρόπους.

Αποφάσισαν, επίσης, ορισμένες ειδικές δραστηριότητες που θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως, με έμφαση στο φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια, ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια.

«Η συνεργασία αυτή θα συμβάλει σε μια θετική ατζέντα για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας γενικότερα, και θα διευκολύνει την ενδεχόμενη ενσωμάτωση των ενεργειακών αγορών της Τουρκίας και της ΕΕ», αναφέρεται.

Καταλκήγοντας, η κοινή δήλωση σημειώνει ότι αυτή η ενσωμάτωση όχι μόνο θα αυξήσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη και την Τουρκία, αλλά θα δημιουργήσει και σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες.


Μπαγίς: Το ερώτημα δεν είναι αν θα ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ «Αλλά πότε θα γίνει αυτό», είπε ο επικεφαλής ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ 
«Όταν οι πολιτικοί καταλήξουν στην αναγκαία κατανόηση την οποία ήδη επιδεικνύουν οι επιχειρηματίες , τότε και εμείς θα ενταχθούμε», σημείωσε. Το ερώτημα δεν είναι αν θα καταστεί μέλος της ΕΕ η Τουρκία αλλά πότε θα γίνει αυτό, δήλωσε ο Επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος μιλούσε σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη. Ο κ. Μπαγίς είπε ότι η ΕΕ είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό σώμα στο οποίο η χώρα του δεν είναι μέλος και πρόσθεσε ότι όταν εκλείψουν οι διάφορες αντιλήψεις στην Ενωση τότε η Τουρκία θα γίνει μέλος. «Όταν οι πολιτικοί καταλήξουν στην αναγκαία κατανόηση την οποία ήδη επιδεικνύουν οι επιχειρηματίες , τότε και εμείς θα ενταχθούμε», σημείωσε.
http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/50205
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=94123 

3 σχόλια:

  1. ωχ.. αν είναι να χώσουν και στους Τούρκους ΑΠΕ, πάνε και οι Τούρκοι... Πρέπει να αρχίσω ναμεταφ΄ραζομαι σατα Τουρκικά.

    Ο καλυτερος τρόπος να πεθάνεις μια χώρα είναι να την ...πρασινίσεις.

    (Προσωπικά αντιπαθώ τους πράσινους πιο πολύ από τους Τουρκους, αλλά με 10-15 χιλιάδες αιολικά μεγαβάτ, παει πέθαναν οι ανθρωποι.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι ο Γερμανός Επίτροπος Ενέργειας κ. Φούλε που θέλει, ως δήλωσε, το Κυπριακό Φυσικό Αέριο να διέλθει από την Τουρκία.

    Αυτά να τα ακούν όσοι θέλουν την Μνημονιακή πολιτική που έκλεισε το ΙΓΜΕ πρίν τις εκλογές και είχε σε πρώτη διάταξη το ξεπούλημα της ΔΕΠΑ και ΔΕΗ.

    Αν αυτή η στάση εξυπηρετεί τα Εθνικά μας συμφέροντα... είναι και αυτός ένας τρόπος, η αποποίηση των πάντων δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αμ μπράβο Τζόρτζια, καλά άνοιξες το θέμα. Εκεί ακριβώς είναι ο κόμπος.
    Γι΄αυτό ίσως, πολλοί δεν θέλουν η Ελλάδα να προχωρήσει την ΑΟΖ. Αλλά καλά οι Τούρκοι, είναι οπωσδήποτε προς το συμφέρον τους για διάφορους λόγους. Αμ οι "έξυπνοι" Ευρωπαίοι, προτιμάνε άραγε να έχουν να κάνουν με Τουρκία για διαπραγματεύσεις στο φυσικό αέριο, αντί για Κύπρο-Ισραήλ-Ελλάδα;
    Πολύ μυαλό που έχουνε!!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.