29/6/12

Ευρωπαική ή...γερμανική ολοκλήρωση;

της Ελίνας Γαληνού
Οι προθέσεις γερμανικού ηγεμονισμού, άρχισαν να γίνονται πλέον απροκάλυπτες. Ενώ η κρίση ταλανίζει εντονότατα την ευρωζώνη και η μια μετά την άλλη χώρα-μέλος του ευρώ, πέφτουν στην μέγγενη του Μηχανισμού Στήριξης και του ΔΝΤ, η Γερμανία εμμένει στην αρχική της θέση. Θεωρεί ότι η πολιτική λιτότητας είναι η μόνη λύση για να τεθεί η οικονομική κρίση υπό έλεγχο και αρνείται οποιαδήποτε άλλη ευέλικτη οδό που της προτείνεται.
Οι δηλώσεις της κας Μέρκελ προχτές σχετικά με το ευρωομόλογο, το επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά. "Οσο υπάρχω εγώ, δεν θα γίνει ευρωομόλογο στην ΕΕ" διαμήνυσε σθεναρά, κόβοντας κάθε περαιτέρω συζήτηση. Παρ΄όλα αυτά, η ανάγκη κεφαλαίων προς στήριξη των αδυνάτων οικονομιών της ευρωζώνης αυξάνεται κατακόρυφα, κλυδωνίζοντας επικίνδυνα την ίδια την ευρωζώνη. 
Τι συμβαίνει επιτέλους; Είναι δυνατόν να παραβλέπει η Καγκελάριος ολόκληρης Γερμανίας, ένα τέτοιο γεγονός και να μην ανησυχεί; Τι προσδοκεί το Βερολίνο και δεν εννοεί να αλλάξει πορεία πλεύσης ή να αποφασίσει κάποιες πιό ευέλικτες κινήσεις;
Οι χώρες του ευρωπαικού νότου, πέφτουν η μια μετά την άλλη στην ανάγκη στήριξης, ενώ οι τράπεζές τους υποβαθμίζονται συνεχώς από τους Οίκους Αξιολόγησης. Οσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, τόσο η ανάγκη τους για ανακεφαλαιοποίηση θα αυξάνεται. Και όποιος θέλει να λέγεται ρεαλιστής, θα διαπιστώνει ότι η κατάσταση τείνει να βρεθεί εκτός ελέγχου.
Η ΕΚΤ, όπως γνωρίζουμε και έχουμε αναλύσει πολλές φορές, δεν είναι η κόττα με τα χρυσά αβγά. Μπορεί να δανείζεται βέβαια με χαμηλό επιτόκιο από τις αγορές, και να μεταπουλάει τα δάνειά της στις χώρες της ευρωζώνης μέσω των μεγαλυτέρων και ισχυροτέρων ευρωπαικών τραπεζών. Και από τις πρώτες στη λίστα αυτών των τραπεζών, είναι φυσικά η Deutsche Bank ως η τράπεζα της κραταιότερης οικονομίας της ευρωζώνης, δηλαδή της Γερμανίας!  Δανείζοντας λοιπόν η γερμανική τράπεζα τις τράπεζες των άλλων χωρών των "τεμπέληδων" του ευρωπαικού νότου, κερδίζει από τη διαφορά επιτοκίου. Και όσο ακριβότερα χρειαστεί να χορηγεί το δάνειο, τόσο καλύτερα για εκείνη...Μήπως τελικά οι τεμπέληδες των αποτυχημένων οικονομιών, σαν την δική μας ας πούμε, είναι οι χρυσοφόρες πηγές των γερμανικών τραπεζικών πλεονασμάτων;  Αν είναι έτσι, τότε γιατί μας προσβάλει συνεχώς η κα Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε; Προφανώς, όλα αυτά που ακούγονται εναντίον μας εκ μέρους τους, να γίνονται για το θεαθήναι του γερμανικού λαού. Ο οποίος απ΄ότι πληροφορούμαστε, δεν περνάει και πολύ καλύτερα από εμάς, αφού του λένε συνεχώς ότι τον φορολογούν διπλά και τρίδιπλα για να σωθεί η "τεμπέλα" Ελλάδα! Την ίδια καραμέλα επαναλαμβάνουν άκριτα και οι δορυφόροι της Γερμανίας, όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία κλπ, διότι όπως φαίνεται, οι απλοική σκέψη των λαών, δεν μπορεί να φτάσει τα τερτίπια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίου τα χαρακτηριστικά φωτογραφίζουν όλο και περισσότερο, ότι έχει στηθεί για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα μιας ολιγαρχίας.
Εδώ όμως, δεν θα πρέπει να μιλάμε πια για ολιγαρχία, αλλά για ένα και μόνο κράτος της Ευρώπης που θυμήθηκε την Αγία Γερμανία...Ακόμα κι΄αν οι σημερινές της προθέσεις δεν μοιάζουν ακριβώς με τα σχέδια του Καρλομάγνου της Χριστιανικής Ευρώπης (γιατί η μουσουλμανική και ιδίως η τουρκική διείσδυση στα ενδότερά της, ...καλά κρατεί), κάπου από εκεί πάει το πράγμα....Αν ρωτήσει κάποιος "μήπως θα θέλατε να γίνει η Ευρώπη ένα κράτος υπό την δική σας κηδεμονία;" μάλλον θα βγάλει τους νέους επίδοξους γερμανούς ηγεμόνες, από αρκετά δύσκολη θέση. Γι΄αυτό το ευρωομόλογο, που θα ήταν μια δίκαιη λύση λειτουργώντας υπέρ μιας Ευρωπαικής Ενωσης γνήσιων ισοτιμιών,  το ακούει η Γερμανία και τρελλαίνεται.
Το θέμα όμως είναι τι θα γίνει από δώ και πέρα, γιατί τα πράγματα ζορίζουν πολύ. Η ευρωζώνη ή θα αναζητήσει γρήγορα ένα νέο modus viventi ή θα διαλυθεί. Δεν ξέρει όμως κανένας ποιός τελικά θα είναι ο νικητής αυτής της ιστορίας, γιατί πάντα ισχύει το "μωραίνει Κύριος όν βούλεται απωλέσαι". Είναι βέβαιο ότι καμία χώρα της Ευρώπης δεν θα δεχτεί να υποταχτεί στη Γερμανία, ενώ υπάρχουν υπόνοιες ότι ίσως η ίδια η Γερμανία εγκαταλείψει τελικά την ευρωζώνη και επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα. Το δίλημμα πάντως όσον αφορά την ευρωπαική ολοκλήρωση και τη συνέχεια του ευρώ, αρχίζει να γίνεται όλο και πιό ξεκάθαρο...Πιθανότατα η Γερμανία θα κληθεί να το απαντήσει πρώτη, αφού θέλησε να πάρει την κατάσταση στα δικά της χέρια!

2 σχόλια:

  1. Πρώτον,καλό είναι να θυμηθούμε ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί που τον στηρίζουν,είχαν στηρίξει ολόκληρο τον σχεδιασμό τους στην υπόνοια ότι η Γερμανία θα αναγκαστεί να συμφωνήσει για το ευρωομόλογο,και μάλιστα το προσδιόριζαν κατά τον Ιούνιο-Ιούλιο.....

    Δεύτερον,η Γερμανία πράγματι κερδίζει πολλά απο αυτή την ιστορία,πάρα πολλά δίς.

    Είναι γνωστό,ότι κατά τη διάρκεια κατάρρευσης μιας οικονομίας μπορείς να βγάλεις πολλά χρήματα,αν εκμεταλλευθείς σωστά τις ''ευκαιρίες''.

    Σε ότι αφορά την οριστική λύση,αυτό πρακτικά θα σήμαινε το δρόμο δίχως επιστροφή για τη Γερμανία.Μετά απο αυτό δεν θα μπορούσε να κάνει πίσω. Αυτός είναι και ο λόγος που πιέζουν προς την κατεύθυνση αυτή τα υπόλοιπα Ευρωπαικά κράτη.Το γεγονός ότι η Γερμανία έχει ακόμη τη δυνατότητα να εγκαταλείψει το ευρώ δίχως να καταστραφεί,προκαλεί νευρικότητα και δεύτερες σκέψεις σε ΟΛΟΥΣ τους άλλους.

    Οι Γερμανοί είναι καλοί Γεωπολιτικοί,να μη το ξεχνάμε αυτό,γιατί είναι πολύ σημαντικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γενικά συμφωνούμε.
    Ισως είναι καλοί Γεωπολιτικοί, μόνο όσον αφορά τις προσωπικές τους κατακτήσεις.
    Η ίδια η ιστορία τους διδάσκει όμως, ότι δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος ότι θα καταφέρνεις να διαχειριστείς τα μεγάλα ανοίγματά σου. Εκεί ακριβώς χρειάζεται ευελιξία, που η Γερμανία μάλλον στερείται παντελώς.
    Οταν είσαι μέλος μιας ομάδας όπως η ΕΕ, ως ένα σημείο μπορείς να πείσεις τους άλλους, ότι η συγκέντρωση δύναμης προς την πλευρά σου, είναι προς το συμφέρον όλων. Από ένα σημείο κι΄ύστερα, όταν το παρατραβάς με τους αυταρχισμούς, καταλαβαίνουν ότι τους θέλεις όλους δορυφόρους σου να σε υπηρετούν και συ να τους προκαλείς δέος.
    Αυτά από ένα σημείο κι΄ύστερα δεν περνάνε και ίσως, εκεί είμαστε τώρα.
    Αλλά θα δούμε, γιατί φοβάμαι και την αναδίπλωση του θηρίου.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.