30/6/12

Οι Άραβες φοβούνται ο ένας τον άλλο

ΤΟΥΤΗΟΜΑS FRΙΕDΜΑΝ 
ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙκάτι που συνοψίζει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της Αραβικής Άνοιξης είναι η άποψη του Ντάνιελ Μπρούμπεργκ από το Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, ο οποίος παρατήρησε ότι οι αραβικές εξεγέρσεις πραγματοποιήθηκαν επειδή οι λαοί σταμάτησαν να φοβούνται τους ηγέτες τους, αλλά «πάγωσαν» επειδή οι Άραβες δεν σταμάτησαν να φοβούνται ο ένας τον άλλο. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Πρέπει να είστε πολύ αφελείς αν πιστεύατε ότι η μετάβαση από τις πρωτογενείς φυλετικές, θρησκευτικές ή άλλες ταυτότητες σε «πολίτες» θα ήταν εύκολη ή τουλάχιστον πιθανή. Χρειάστηκαν δυο αιώνες αγώνων και συμβιβασμών προκειμένου η Αμερική να φθάσει στο σημείο να εκλέξει για πρόεδρο έναν μαύρο με μεσαίο όνομα Χουσεΐν και μετά να σκέφτεται να τον αντικαταστήσει με έναν μορμόνο.Και μιλάμε για μια χώρα μεταναστών.


Αλλά πρέπει να είστε τυφλοί και κουφοί στις βαθιά αυθεντικές φωνές και ελπίδες που πυροδότησαν τις αραβικές εξεγέρσεις για να μην έχετε συνειδητοποιήσει ότι σε όλες αυτές τις χώρες υπάρχει επιθυμία, ιδίως ανάμεσα στους νεαρούς Άραβες, για πραγματικούς πολίτες και για εκλεγμένες κυβερνήσεις που θα λογοδοτούν. Η επιθυμία συνεχίζει να υφίσταται και η Μουσουλμανική Αδελφότητα ή όποιος άλλος κυβερνήσει στο μέλλον την Αίγυπτο οφείλει να ανταποκριθεί σε αυτή.

Το πώς θα συνεργαστεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, με τα κοσμικά, φιλελεύθερα, σαλαφιστικά και χριστιανικά στοιχεία της αιγυπτιακής κοινωνίας θα έχει τεράστιο αντίκτυπο σε όλες τις άλλες αραβικές εξεγέρσεις. Αν οι Αιγύπτιοι κατορθώσουν να αναπτύξουν ένα λειτουργικό κοινωνικό συμβόλαιο για να κυβερνηθούν, θα αποτελέσουν παράδειγμα για ολόκληρη την περιοχή. Η Αμερική συνέβαλε στη σύνταξη του κοινωνικού συμβολαίου στο Ιράκ, όμως η Αίγυπτος θα χρειαστεί ένα Νέλσον Μαντέλα.

Μπορεί ο Μόρσι να παίξει τον ρόλο του Νέλσον Μαντέλα; Οι πρώτες ενδείξεις είναι στην καλύτερη περίπτωση μεικτές. Τώρα έγκειται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα να απλώσει πραγματικά το χέρι στο υπόλοιπο 50% της Αιγύπτου και να βεβαιωθεί ότι όχι μόνο δεν θα τους πειράξει κανείς αλλά και
ότι οι απόψεις και οι προσδοκίες τους θα εξισορροπηθούν δίπλα σε εκείνες της Αδελφότητας.

Απαιτείται μια επανάσταση στον τρόπο σκέψης της ηγεσίας και των μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας προκειμένου να αγκαλιάσουν τον θρησκευτικό και πολιτικό πλουραλισμό. Δεν θα συμβεί μέσα σε μια νύχτα αλλά αν δεν συμβεί καθόλου, το πείραμα της αιγυπτιακής δημοκρατίας θα αποτύχειθέτοντας ένα τρομερό προηγούμενο για την περιοχή.
Τhe ΝewΥork 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.