23/6/12

Κατασκόπευε την άσκηση «Δήμητρα» της Ε.Φ πριν συντριβεί το Τουρκικό μαχητικό

Ανδρέας Λοΐζου
Ξινή βγήκε για τους Τούρκους η χθεσινή προσπάθειά τους να παρακολουθήσουν την άσκηση της Εθνικής Φρουράς «Δήμητρα», αφού τουρκικό αεροσκάφος που συμμετείχε σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες πάνω από την Κύπρο κατέπεσε φεύγοντας στ' ανοικτά του Αποστόλου Αντρέα, εντός του FIR της Συρίας. Αργότερα ανακοινώθηκε πως καταρρίφθηκε στη Συρία, από λάθος. Αναλυτικά:

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ. Ζεύγος αεροσκαφών τύπου RF4 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας γύρω στις 11 - 11.30 χθες το πρωί πέταξε πάνω από την Κύπρο. Ήταν η ώρα που οι μονάδες οι οποίες συμμετέχουν στην άσκηση έβγαιναν από τα στρατόπεδά τους και κατευθύνονταν στους χώρους διασποράς. Εκείνη την ώρα τα τουρκικά πολεμικά μπήκαν στον κυπριακό εναέριο χώρο και κινήθηκαν με τρόπο που η ΕΦ είναι βέβαιη ότι σκόπευαν να φωτογραφίσουν τις κινήσεις των μονάδων μας. Με τον τρόπο αυτό παίρνουν πολύτιμες πληροφορίες για τις πιθανές κινήσεις ή τις αλλαγές στους σχεδιασμούς, αφού έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις κινήσεις που έγιναν κατά τη φετινή άσκηση με την περσινή. Προηγουμένως ένα άλλο τουρκικό αεροσκάφος τύπου CN 235, το οποίο είναι εξοπλισμένο με συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών και παρακολούθησης, εντοπίστηκε στον κυπριακό εναέριο χώρο. Από εκείνη τη στιγμή οι αξιωματικοί στο επιτελείο του ΓΕΕΦ έδωσαν αυστηρή εντολή για σιγή ασυρμάτων και ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα προστασίας ηλεκτρονικών παρεμβολών. Όσοι ήταν στο πεδίο της άσκησης ελάχιστα αντιλήφθηκαν, αλλά όσοι βρίσκονταν στο στρατιωτικό επιτελείο μπροστά στα ραντάρ και το υπουργείο Άμυνας, κατάλαβαν ότι η Τουρκία παρουσιάζεται φέτος ιδιαίτερα επίμονη στην εφαρμογή των προκλήσεων που έχει εξαγγείλει.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΠΤΩΣΗΣ. Μετά τις δώδεκα το μεσημέρι το ζεύγος των τουρκικών RF4 πήρε πορεία αποχώρησης από την Κύπρο. Αρχικά κατευθύνθηκαν ανατολικά και στη συνέχεια πήραν βόρεια πορεία. Πενήντα πέντε περίπου χιλιόμετρα από το Ακρωτήρι του Αποστόλου Αντρέα και πολύ κοντά στο σημείο όπου το κυπριακό FIR συναντά το συριακό, το στίγμα του ενός κατασκοπευτικού αεροσκάφους εξαφανίστηκε από τα ραντάρ της Εθνικής Φρουράς. Εάν υπήρχε κάποια αμφιβολία για το τι σημαίνει αυτό, έσβησε όταν λίγα λεπτά αργότερα πήραμε πληροφορίες για απόπλουν τουρκικής τορπιλακάτου από το λιμάνι της Αμμοχώστου. Σχεδόν ταυτόχρονα τουρκικά αεροσκάφη κατέφθαναν στην περιοχή που έπεσε το τουρκικό κατασκοπευτικό, αφού προηγουμένως η Άγκυρα ζήτησε και πήρε άδεια από τη Συρία για επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης στην περιοχή της. Αργά το απόγευμα επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού στρατιωτικού επιτελείου επιβεβαίωσε την πτώση του αεροσκάφους.

«ΤΟ ΚΑΤΑΡΡΙΨΑΜΕ». Περισσότερο φως σε μια περίεργη υπόθεση έριξε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, το οποίο ανακοίνωσε επίσημα την κατάρριψη ενός μαχητικού F4 της τουρκικής μαχητικής αεροπορίας, το οποίο πετούσε στα χωρικά της ύδατα.«Το αεροπλάνο αντιμετωπίστηκε βάσει των όσων ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις» δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση των λιμενικών Αρχών των δύο χωρών για την ανεύρεση των πιλότων. Το γεγονός επιβεβαίωσε και η Τουρκία. Αργά το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα σύσκεψη υπό τον Ταγίπ Ερντογάν και τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, του υπουργού Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, του αρχηγού του τουρκικού ΓΕΑ πτέραρχου Μεχμέτ Ερτέν και του διοικητή της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.Λίγο μετά τα μεσάνυχτα δόθηκε στη δημοσιότητα η σχετική επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τη Συρία.

«Η Τουρκία θα γνωστοποιήσει την τελική της στάση όταν γίνουν απολύτως σαφείς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό» ανέφερε η κυβέρνηση.Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την 7η κύρια βάση της τουρκικής Αεροπορίας στη Μαλάτια. Στη συγκεκριμένη βάση σταθμεύουν τα αναβαθμισμένα μαχητικά τύπου F4E 2020 και τα φωτογραφικά αεροσκάφη RF-4.Το μαχητικό αεροσκάφος χάθηκε ενώ βρισκόταν πάνω από θαλάσσια περιοχή, οκτώ μίλια από την Λατάκεια.

Η «ΔΗΜΗΤΡΑ». Μετά την κατάργηση της άσκησης «Νικηφόρος», η «Δήμητρα», είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη άσκηση που πραγματοποιεί η Εθνική Φρουρά. Πρόκειται για Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) η οποία διαρκεί τέσσερις μέρες. Ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιουνίου. Διεξάγεται σε ολόκληρη την Κύπρο και συμμετέχει σε αυτήν μεγάλος αριθμός εφέδρων. Κύριος στόχος της είναι η δοκιμασία του συστήματος διοικητικής μέριμνας της Εθνικής Φρουράς. Δοκιμάζεται δηλαδή η ικανότητα του στρατού μας να αντεπεξέρχεται στις μετακινήσεις, στο σύστημα διατροφής, καυσίμων μεταφοράς τραυματιών κλπ.
Αλήθεια

12 σχόλια:

  1. Δεύτερο στρατιωτικό συμβούλιο συγκαλεί ο Ερντογάν

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει και δεύτερη συνάντηση το Σάββατο με τους επικεφαλής του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας με θέμα την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού από τις συριακές δυνάμεις, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η συνάντηση θα είναι η δεύτερη με το ίδιο θέμα μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες και ακολουθεί ξεχωριστή συνάντηση που είχαν ο Τούρκος ΥΠΕΞ με ανώτατους διοικητές του στρατού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως,αν ισχύει αυτό,τότε το φωτογραφικό υλικό απο την άσκηση καταστράφηκε μαζί με το αεροσκάφος,μιας και απ'όσο γνωρίζω,τα δεδομένα δεν μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο αλλά εν είδει φιλμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμένα πάντως μου φαίνεται ότι η διαταγή κατάρριψης δόθηκε από άλλου... όχι από τη Δαμασκό.
    Και αυτή η έμμονη να αναγνωριστεί αμέσως η κατάρριψη χωρίς προστριβές.
    Σαν να λένε στους Τούρκους "κάτω τα χέρια από τη Κύπρο και τη Συρία!".

    Βρυχάται η ρωσική αρκούδα, τρίτη προειδοποιητική βολή μετά τις δυο της 7ης Ιουνίου;...
    Το μέλλον θα δείξει(ίσως;).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Kristian
    Το μέλλον επίκειται σε 2μέρες στην Ιερουσαλήμ, που θα αραξοβολήσει ο Πούτιν.
    Θα δείξει(ίσως).
    Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο, μετά την κατάρριψη.
    Ιστορικό Ορόσημο, προς ανάλυση για τους γεωπολιτικούς του μέλλοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Κριστιτάν

    Το έγραψα και σε μία από τις σχετικές αναρτήσεις, ότι η Συρία έδρασε, αν όχι κατά διαταγή, τουλάχιστον με την κάλυψη της Ρωσίας.

    >"κάτω τα χέρια από τη Κύπρο και τη Συρία!"<

    Από την Συρία, ασφαλώς. Από την Κύπρο όμως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κριστιάν,

    Να σου θυμίσω ότι η Ρωσία ουδέποτε έδειξε ενδιαφέρον για την Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Nativist

    Οι «Έμποροι των εθνών», για να θυμηθούμε τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που καλούσαν όλες τις χώρες να πολεμήσουν δήθεν για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία τους, συγκεντρώθηκαν 4-11 Φεβρουαρίου 1945 στη Γιάλτα για να μας "μοιράσουν". Οπότε το χαρτάκι του Τσώρτσιλ προς τον πατερούλη Στάλιν έγραφε: "ΚΥΠΡΟΣ, fixed Αγγλο-Αμερικανικό Αεροπλανοφόρο". Οπότε ο Πούτιν απλώς ακολουθεί κατά γράμμα τις αρχές της Ρωσίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Nativist,
    Τώρα πάντως η ρωσική αρκούδα δείχνει να έχει πολύ όρεξη για αναζήτηση φρέσκου μεσογειακού μελιού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μακάρι, Κριστιάν, διότι επί 38 χρόνια έμεινε εντελώς ουδέτερη, για να μην πω ότι υποστήριξε εμμέσως την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τὰ ἐλεύθερα καὶ ἀνεξάρτητα κράτη ἔτσι ἀπαντοῦν ὅταν παραβιάζεται ἡ έθνική τους κυριαρχία.

    Ἐνῶ Ἑλλὰς καὶ Κῦπρος κάθονται καὶ τοὺς παρακολουθοῦν καὶ τοὺς κατευνάζουν. Ρὲ σεῖς ξεχνᾶτε τὶ πάθαμε τὸ 1974, ποῦ ἀντὶ νὰ πολεμήσουμε συνομιλούσαμε μὲ τοὺς ἀμερικανοὺς γιὰ νὰ σταματήσουν τὴν εἰσβολή, στὰ Ἴμια τὸ 1996 τὰ ἴδια δὲν κάναμε;

    Ἐὰν περιμένουμε βοήθεια ἀπὸ τοὺς ἄλλους καὶ δὲν κουνᾶμε οὔτε τὸ χερλακι μας, ἄστο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ konion

    >Τὰ ἐλεύθερα καὶ ἀνεξάρτητα κράτη ἔτσι ἀπαντοῦν ὅταν παραβιάζεται ἡ έθνική τους κυριαρχία.<

    H Συρία δρα με τις πλάτες της Ρωσίας. Όταν οι Τούρκοι την στρίμωξαν με τον Οτζαλάν το 1999, ενέδωσε.

    Δεν αποτελεί παράδειγμα αξιόπιστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εύχομαι το υλικό από την άσκηση να μην έφθασε στα χέρια των Τούρκων ,αλλά τα αεροσκάφη ήταν δύο.
    Το πιο πιθανό να φωτογράφιζαν και τα δύο.Το ένα επέστρεψε έστω και με ζημίες.Εάν υπάρχει αμφιβολία, το καλύτερο θα είναι να πάρουμε σαν δεδομένη ,την χειρότερη εκδοχή.
    Το "συν Αθηνά και χείρα κίνει" ισχύει πάντα.
    Κάπου διάβασα ότι οι Ρώσοι μας πουλάνε(εάν φυσικά ενδιαφερόμαστε) όπλα με πολύ ευνοϊκούς όρους (εξόφληση μέρους του ποσού με αγροτικά προϊόντα ,αγορά με μέθοδο leasing κλπ κλπ). Φαίνεται να έχουν δοκιμασμένες, αποδοτικές και φθηνές! λύσεις για όλους τους τομείς όπου δημιουργείται αντικειμενική δυσκολία και ανισορροπία από τους νέους εξοπλισμούς των "φίλων" και γειτόνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.