5/6/12

Τα παιδιά μιλάνε για τους θησαυρούς της φύσης μας

της Ελίνας Γαληνού
6 Ιουνίου, ημέρα υποστήριξης εταιρειών σε μη κερδοσκοπικές δράσεις
"Θάλασσες, δάση και βουνά, είναι ο θησαυρός μας! Ας τα προστατεύουμε σαν τον εαυτό μας". Με δυναμισμό και ευαισθησία, με θέματα εμπνευσμένα από τα μηνύματα των ίδιων των παιδιών, ο ετήσιος πανελλήνιος διαγωνισμός ζωγραφικής του προγράμματος Παιδική HELMEPA (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος),
δίνει την ευκαιρία στους εθελοντές μαθητές μέλη του, να εκφράσουν καλλιτεχνικά τις περιβαλλοντικές ανησυχίες τους. Εργα που αποπνέουν φαντασία και αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον, κυρίως τη θάλασσα, στέλνουν ξεκάθαρα τα μηνύματά τους για την ανάγκη προστασίας της Γής που θεωρούν "το ένα και μοναδικό σπίτι μας". Τα έργα, τονίζουν κάθε φορά και μια πτυχή του περιβαλλοντικού προβλήματος, αναδεικνύοντας την αφύπνιση, την αγωνία και την ελπίδα που διακρίνει τα μικρά παιδιά. Η ζωγραφική τους γίνεται μέσο ηχηρής έκφρασης της σκέψης των μαθητών που μέσα στα πλαίσια του προγράμματος που προαναφέραμε, έχουν αναλάβει δράση για καθαρές θάλασσες, ακτές, ποτάμια, λίμνες και δάση σε όλη την Ελλάδα...Τα παιδικά χέρια, αποτυπώνουν περίτεχνα και ζωντανά, την άποψή τους για το περιβάλλον. Τα έργα τους, μέσα από ζωηρά χρώματα και εξαίσιους χρωματικούς συνδυασμούς, μας εντυπωσιάζουν με την ευαισθησία που προσεγγίζουν το υγρό στοιχείο-τη θάλασσα. Καταγγέλουν ζωγραφίζοντας τη μόλυνση της θάλασσας, ή προτείνουν λύσεις. Πέρα από όλα, ζητούν από τους μεγάλους που προσποιούνται τους σπουδαίους, να διατηρήσουν καθαρό περιβάλλον και ποιότητα ζωής.
Το πρόγραμμα Παιδική HELMEPA , γεννήθηκε μέσα από την επιθυμία 150.000 παιδιών όταν επισκέφτηκαν τις περιβαλλοντικές εκθέσεις της HELMEPA, κατά την περίοδο 1983-92, ν΄αποκτήσουν βήμα έκφρασης των ανησυχιών τους για την προστασία του περιβάλλοντος. Τα μέλη της HELMEPA επιθυμώντας την ανάπτυξη περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στις νεώτερες γενιές, ανταποκρίθηκαν και το αποτέλεσμα, ήταν συγκινητικό. Κάθε χρόνο, οι μικροί καλλιτέχνες καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν με τα εκατοντάδες ευφάνταστα, πρωτότυπα, ομαδικά έργα τους.
Η HELMEPA που συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια πορείας, είναι μια πρωτοβουλία Ελλήνων ναυτικών και πλοιοκτητών που δεσμεύονται εθελοντικά για την εξάλειψη της ρύπανσης από τα πλοία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, προσεγγίζοντας με ιδιαίτερη ευαισθησία τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται κυρίως από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, αγκαλιάζει τις πρωτοβουλίες της HELMEPA, για την ευαισθητοποίηση των μαθητών στη διατήρηση του θαλασσίου περιβάλλοντος. Εχοντας την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός και το περιβάλλον είναι έννοιες συνυφασμένες, υποδέχτηκε ασμένως την ιδέα μιας έκθεσης επιλεγμένων έργων των παιδιών που ζωγράφισαν τις σκέψεις τους για το περιβάλλον. Ετσι, από τις 2 Μαίου, οι αίθουσες του Μουσείου φιλοξενούν 54 έργα που καλύπτουν την τελευταία δεκαετία διαγωνισμών και προέρχονται από μαθητές ηλικίας 5-13 ετών, από 32 πόλεις, χωριά και νησιά της πατρίδας μας. Με όσα λόγια και να περιγράψουμε τα εκθέματα, σίγουρα δεν είναι αρκετά για να μας ταξιδέψουν στα παιδικά όνειρα, όπως μας ταξιδεύουν οι ζωγραφιές τους. Μας το βεβαιώνουν άλλωστε οι λεζάντες που συνοδεύουν τα έργα, φωνάζοντας  "Είμαστε το μέλλον, είμαστε η ζωή, βάζουμε σαν στόχο, να σώσουμε τη Γή....Γιατί ¨"στη φύση αξίζει ένα πλατύ χαμόγελο" και "αν τη θάλασσα φροντίζεις, τη ζωή πάντα χαρίζεις.."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.