11/6/12

Στοπ στις εισαγωγές, ασφυξία στην οικονομία


Δημήτρης Χαροντάκης
 Οι μεγάλοι ασφαλιστικοί οίκοι σταμάτησαν να ασφαλίζουν εξαγωγές προς τη χώρα μας - Σε διεθνή απομόνωση η Ελλάδα
Στοπ στις εισαγωγές, ασφυξία στην οικονομία
Σε διεθνή οικονομική απομόνωση οδηγείται βήμα-βήμα η Ελλάδα καθώς πλέον μεγάλοι ασφαλιστικοί οίκοι σταμάτησαν να ασφαλίζουν εξαγωγές προς τη χώρα μας δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στις ελληνικές επιχειρήσεις, που πλέον πρέπει να πληρώσουν τοις μετρητοίς για να πραγματοποιήσουν τις εισαγωγές τους.
Οσο παρατείνεται η πολιτική αβεβαιότητα και η οικονομική κρίση βαθαίνει οι ξένοι εκτιμούν ότι αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι πιθανότητες εξόδου της χώρας μας από το ευρώ. Οι ξένες επιχειρήσεις «κουμπώνονται» στις συναλλαγές με τις ελληνικές επιχειρήσεις, όπως ήδη φάνηκε στον τουρισμό, στο εμπόριο και στις μεταφορές, ενώ οι πολυεθνικές που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα παίρνουν τα μέτρα τους διατηρώντας ελάχιστα μετρητά στα ταμεία τους.

Οι εισαγωγές πρώτων υλών για τις επιχειρήσεις γίνονται με δυσκολία καθώς οι εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών δεν γίνονται δεκτές για συναλλαγές στο εξωτερικό προκαλώντας σημαντικά προβλήματα σε ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις που εξαρτούν την παραγωγή και τη λειτουργία τους από εισαγόμενες πρώτες ύλες και προϊόντα.
Και όλα αυτά τα φαινόμενα βέβαια ενισχύθηκαν μετά την απόφαση των μεγάλων διεθνών οργανισμών ασφάλισης πιστώσεων, της Coface, της Euler-Hermes και της Atradius, να σταματήσουν να ασφαλίζουν τις ελληνικές εισαγωγές, δηλαδή τις αποστολές προϊόντων των ξένων επιχειρήσεων προς την ελληνική αγορά.

Στέλεχος ασφαλιστικού οργανισμού πιστώσεων μιλώντας προς «Το Βήμα» έλεγε ότι «σταματήσαμε να ασφαλίζουμε τις ελληνικές εισαγωγές για τις επόμενες εβδομάδες», χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τον αριθμό των εβδομάδων. Ερωτηθείς πάντως για το ποιες θα είναι οι ενδείξεις με βάση τις οποίες θα αλλάξει την απόφασή του, είπε πως μια ασφαλής ένδειξη θα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, δηλαδή η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους.

Αποκλεισμός
Σχολιάζοντας τη δυσμενή αυτή πραγματικότητα για τη χώρα μας ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Ν. Καραμούζης υπογραμμίζει:
«Οσο παρατείνεται η αβεβαιότητα επεκτείνεται ο οικονομικός αποκλεισμός σε όλα τα επίπεδα. Εχουν ήδη δημιουργηθεί συνθήκες ασφυξίας στο διεθνές εμπόριο καθώς δεν δέχονται εγγυητικές επιστολές από τις τράπεζες, ενώ πλέον για την εισαγωγή ακόμη και πρώτων υλών απαραίτητων στη βιομηχανία οι συναλλαγές γίνονται τοις μετρητοίς».

Ο κ. Καραμούζης εξηγεί ότι αυτά είναι φαινόμενα του «πρώτου κύκλου απομόνωσης», η κατάσταση που διαμορφώνεται απειλεί να πνίξει ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις, ενώ σύντομα θα φανούν και οι επιπτώσεις στις εξαγωγές, που πέρυσι πήγαν καλά, καθώς πολλές εξαγωγικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να προμηθευτούν πρώτες ύλες και ενδιάμεσα προϊόντα προκειμένου να ετοιμάσουν και να πουλήσουν τα δικά τους εμπορεύματα - τη δική τους παραγωγή - στο εξωτερικό.

Αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η συνολική αξία των εισαγωγών στην ελληνική αγορά στη διάρκεια του 2011 ανήλθε στα 54 δισ. ευρώ, μπορεί κανείς να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, μετά τη διακοπή κάλυψης από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες πιστώσεων θα απαιτηθούν περί τα 20 δισ. ευρώ μετρητά για να προμηθευτεί η ελληνική αγορά πρώτες ύλες, καύσιμα, φάρμακα και άλλα προϊόντα.

Στην περίπτωση που η κατάσταση αυτή παραταθεί - σε ένα πιθανό ενδεχόμενο αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης ή πλήρους διακοπής της βοήθειας από τους ευρωπαίους εταίρους -, τότε σταδιακά η οικονομία θα απομονώνεται και, όπως λένε οικονομολόγοι, θα θυμίζει «Αλβανία του παρελθόντος».

1 σχόλιο:

  1. Ναί αυτό το ξέρουμε. Ουσιαστικά μας έχει γίνει ένα είδος λάιτ εμπάργκο σε βασικά είδη. Κάτι σαν πρόβα τζενεράλε για κανονικό εμπάργκο που θα γίνει, εάν τα σπάσουμε μαζί τους τελείως.
    Ομως, άσχετα με κάποιους σοβαρούς υπαρκτούς κινδύνους που οφείλει να γνωρίζει ο λαός για να μην καταφύγει σε λύσεις σπασμωδικές, η συμπεριφορά των "εταίρων" είναι εξόχως προσβλητική.
    Θα μου πείς, όταν βλέπουν αλλοπρόσαλους πολιτικούς να διεκδικούν εξουσία, οργανώνονται κι΄αυτοί. Με ποιόν να τα βάλεις τελικά δεν ξέρεις..
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.