28/5/12

Ντιμπέιτ - Μνημόνιο ή καταγγελία;

Η καταγγελία του Μνημονίου είναι μια επιλογή; Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, αν η τρόικα δεν εγκρίνει αλλαγές στη δανειακή σύμβαση; 

Τέσσερις έλληνες πολιτικοί απαντούν στα διλήμματα της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της 17ης Ιουνίου

δ. αβραμοπουλος
Το μήνυμα που μας έδωσαν οι εκλογές της 6ης Μαΐου είναι η αλλαγή πορείας. Επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου και όχι καταγγελία του, η οποία θα αποτελούσε μια μονομερή «μη φιλική» πράξη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πρακτική. Το ίδιο, είμαι βέβαιος, επιθυμεί πλέον και η Ευρώπη. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αντιστοιχεί στην κοινοβουλευτική εκπροσώπησή της. Αυτό είναι μια νίκη της δημοκρατίας μας, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει ανάγκη εναλλακτικού σεναρίου, όπως το εννοείτε. Υπάρχει όμως άμεση ανάγκη μιας νέας εθνικής συμφωνίας με την Ευρώπη, παράλληλα με ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας. Η Ελλάδα μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση με αξιοπρέπεια και ριζοσπαστικές τομές, που θα αφήσουν πίσω τις παθογένειες που μας οδήγησαν εδώ. Από την άλλη μεριά, αυτό θα ενισχύσει την κοινοτική αλληλεγγύη. Γιατί, κακά τα ψέματα, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος τελικής συνεννόησης με τους εταίρους μας. 
 
γιωργοσ σταθακης
Η δανειακή σύμβαση προδιαγράφει μια εσωτερική πολιτική που ως έχει είναι οικονομικά αναποτελεσματική, κοινωνικά καταστροφική και πολιτικά ανεφάρμοστη. Τίθεται αντικειμενικά, παρά τα λεγόμενα περί του αντιθέτου, περί τήρησης δηλαδή απαρέγκλιτα των δεσμεύσεων, το θέμα της εφαρμοσιμότητας του προγράμματος. Εάν προχωρήσουν τα μέτρα η ύφεση θα εκτροχιαστεί και τα φορολογικά έσοδα, κάπου στην πορεία, θα καταρρεύσουν.
 
Η μη εφαρμοσιμότητα του προγράμματος θέτει συνεπώς το θέμα της «προσαρμογής», «αναθεώρησης», «επέκτασης του χρόνου», «συμπλήρωσης με αναπτυξιακά στοιχεία» και μια πληθώρα άλλων διατυπώσεων που χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπίζουν αυτό το αντικειμενικό πρόβλημα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα ήταν από την αρχή η λάθος οικονομική πολιτική που προδιαγράφει το σύνολο του Μνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εφαρμόσει μια οικονομική πολιτική ακριβώς στον αντίποδα του Μνημονίου. Αυτό δημιουργεί εκ των πραγμάτων την ανάγκη να κινηθούμε προς την κατάργηση του συνόλου της πολιτικής του Μνημονίου και της άσκησης μιας οικονομικής πολιτικής με τα ακριβώς αντίθετα οικονομικά εργαλεία. Συνεπώς είναι απαραίτητο να αποσυνδεθεί η εσωτερική οικονομική πολιτική από τη δανειακή σύμβαση. Ο στόχος είναι η συνολική επαναδιαπραγμάτευση του «ελληνικού προγράμματος» και αποφεύγοντας μονομερείς ενέργειες πρέπει μέσω των αλλαγών στην ευρωπαϊκή πολιτική να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
 
ΑΝΔΡΕΑς ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Η καταγγελία, έμμεση ή άμεση, θα ήταν καταστροφή. Κι από την άλλη, η καταγγελία της σύμβασης ως μεθόδου παραμονής στο ευρώ και επίλυσης των προβλημάτων μας δεν είναι απλώς λάθος, είναι πολιτικό ψέμα και συνειδητή καλλιέργεια αυταπάτης. Ακούσατε τον Βαν Ρόμπαϊ πριν από λίγες μέρες; Ε, να τον πιστέψετε. Οι στόχοι μας για την αναθεώρηση του δεύτερου προγράμματος είναι εφικτοί και αποτελούν μετεξέλιξη των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. 
 
Χωρίς την επιτυχή έκβαση αυτής της διαπραγµάτευσης, καµία κυβέρνηση δεν θα µπορέσει να σταθεί στην Ελλάδα για πολλές εβδοµάδες. Ας καταλάβουν όλοι τι µας συµβαίνει. Οι πολίτες πρέπει να υποπτεύονται τις ριζικές µεταβολές των προγραµµάτων µετά την 6η Μαΐου. Οταν όµως ο Ευ. Βενιζέλος µιλά για αναθεώρηση συνδέει τον µετεκλογικό του λόγο µε τον προεκλογικό, για την 6η Μαΐου. Τόσο για τη χρηµατοδότηση της αγοράς, όσο και για τη διεκδίκηση επιµήκυνσης του χρόνου εφαρµογής του προγράµµατος. Ενώ την προεκλογική µας θέση για την αποφυγή οριζόντιων περικοπών σε µισθούς και συντάξεις την µετεξελίξαµε σε διεκδίκηση µη περικοπής µισθών και συντάξεων.
Αλλο, όµως, µετεξέλιξη, και άλλο µεταµόρφωση και υποκρισία.
 
 Κι επειδή θα με ρωτήσετε γιατί δεν τα κάναμε αυτά από τον Φεβρουάριο, σάς θυμίζω: Τον Φεβρουάριο κόψαμε 106 δισ. δημόσιο χρέος και πήραμε 130 δισ. νέο χαμηλότοκο δάνειο από το οποίο καταβλήθηκαν ήδη τα 75 δισ. Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να ζητήσουμε στο πλαίσιο της αναθεώρησης της συμφωνίας, όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν πολλές φορές, εκείνες τις απαραίτητες αλλαγές που θα διευκολύνουν ώστε το 2015 να ξαναβρούμε την αυτοδυναμία μας ως Ελλάδα, να βγούμε δηλαδή από τις διεθνείς συμφωνίες που απαιτήθηκαν για να αποφύγουμε την άτακτη χρεοκοπία. Εχουμε, λοιπόν, σχέδιο για την Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ είναι έμπειρο, αλλά και ανανεωμένο.
 
σπυροσ λυκουδης
Φυσικά και μπορεί να επιχειρηθεί μονομερής καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Η αυτοκτονία επιτρέπεται. Αυτοί που θα το επιχειρήσουν, όμως, είναι υποχρεωμένοι να πουν από τώρα στον ελληνικό λαό ότι αυτό σημαίνει με μαθηματική ακρίβεια έξοδο από την ΕΕ και την ευρωζώνη. Η ΔΗΜΑΡ - όχι τώρα - εδώ και πολύ καιρό έχει παρουσιάσει στον ελληνικό λαό μια σειρά από θέσεις και προτάσεις που καταδεικνύουν ότι είναι εφικτός ο στόχος της αναθεώρησης των επαχθών όρων του Μνημονίου. Οι νέοι συσχετισμοί που διαμορφώνονται στην Ευρώπη καθιστούν αυτόν τον στόχο απολύτως ρεαλιστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.