30/4/12

Και «τορπίλη» στον β΄γύρο αδειοδότησης. Σχέδιο αμφισβήτησης της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία!

Από τις εργασίες της παράνομης γεώτρησης στα κατεχόμενα.
Από τις εργασίες της παράνομης γεώτρησης στα κατεχόμενα.
Λευκωσία: Συνθήκες έντασης επιχειρεί να διαμορφώσει η Άγκυρα ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να προκαλέσει προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία και στο β΄γύρο αδειοδότησης. Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να δώσει άδεια έρευνας για εντοπισμό πετρελαίου και εξόρυξη από τη Ρόδο μέχρι και τα νοτιοδυτικά παράλια της Κύπρου, γίνεται σε μια χρονική συγκυρία, που επιβεβαιώνει τις μεθοδεύσεις, που παραπέμπουν και στο σχέδιο Β’.
Χρονικά η απόφαση αυτή γίνεται λίγο πριν τελειώσει η προθεσμία, που έθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία, για κατάθεση ενδιαφέροντος από εταιρείες (11 Μαΐου) για έρευνες στα «οικόπεδα» και ασφαλώς παραμονές της έναρξης της εξαμηνιαίας προεδρίας της Κύπρου στην Ένωση.
Υπενθυμίζεται ότι τουρκική ανακοίνωση τον περασμένο Φεβρουάριο, προειδοποιούσε ότι δεν θα επιτρέψει έρευνες για εντοπισμό φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία.Δημιουργώντας την εντύπωση ότι η περιοχή είναι αμφισβητούμενη και διαμηνύοντας σε εταιρείες ότι αναλαμβάνουν ρίσκο με την εμπλοκή τους στις έρευνες, η Τουρκία στοχεύει να προκαλέσει πολλά προβλήματα στους κυπριακούς σχεδιασμούς.Λευκωσία και Αθήνα, όπως και πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο, έχουν αντιδράσει στις νέες τουρκικές μεθοδεύσεις ενώ αναμένονται και διπλωματικά διαβήματα.


Σχέδιο αμφισβήτησης κυριαρχίας
Τουρκική επιχείρηση για τορπίλη του β΄ γύρου αδειοδότησης
ΤΟΥΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΦωτογραφίαΗΆγκυρα επιχειρεί να διαμορφώσει συνθήκες έντασης αλλά παράλληλα να προκαλέσει σύγχυση και προβλήματα στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης που άρχισε και βρίσκεται σε εξέλιξη από την Κυπριακή Δημοκρατία. Με έντονη την προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, η Άγκυρα έκανε το προ πολλού αναμενόμενο βήμα και προχώρησε με κυβερνητική απόφαση για την παραχώρηση άδειας έρευνας πετρελαίου εντός περιοχών των δύο χωρών.

Το τουρκικό βήμα γίνεται και ενόψει της κυπριακής Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν θέλει να περάσει ομαλά και χωρίς προβλήματα. Πρωτίστως όμως, διά του εκφοβισμού, επιχειρεί να μην επιτρέψει τη συνέχιση των ερευνών από τη Λευκωσία (να λειτουργήσει αποτρεπτικά προς εταιρείες που ενδιαφέρονται). Χρονικά η απόφαση αυτή γίνεται λίγο πριν τελειώσει η προθεσμία για κατάθεση ενδιαφέροντος από εταιρείες (11 Μαΐου) και ασφαλώς παραμονές της έναρξης της εξαμηνιαίας Προεδρίας της Κύπρου στην Ένωση. Υπενθυμίζεται συναφώς τουρκική ανακοίνωση τον περασμένο Φεβρουάριο, με την οποία προειδοποιούσε ότι δεν θα επιτρέψει έρευνες από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (16 Μαρτίου 2012), που δημοσιεύθηκε στο προχθεσινό φύλλο της Επίσημης Εφημερίδας της Κυβέρνησης της Τουρκίας, η Άγκυρα έδωσε άδεια έρευνας από τη Ρόδο μέχρι και τα νοτιοδυτικά παράλια της Κύπρου. Όπως φαίνεται και στους χάρτες που δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα Κυβέρνησης, οι άδειες εκτείνονται μέχρι τη Ρόδο και τέμνονται με τις περιοχές (οικόπεδα) 1, 4, 5, 6, 7 που έχει καθορίσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Σημειώνεται συναφώς ότι η Άγκυρα εξέδωσε πέντε άδειες για λογαριασμό της Ανώνυμης Εταιρείας Τουρκικών Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ) και σχετίζονται με τις θαλάσσιες περιοχές στα ανοιχτά των Αδάνων, της Αττάλειας, της Αντιόχειας και της Μούγλας, που βρίσκονται εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Αθήνα και Λευκωσία έχουν αντιδράσει στην τουρκική κίνηση. Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρα, δήλωσε πως η απόφαση της Άγκυρας «αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο».

Στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε πως οι αποφάσεις της Τουρκίας αποτελούν συνέχεια των ενεργειών της, οι οποίες παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε, καταγγέλλει τις παρανομίες και την προκλητικότητα της Τουρκίας και προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Επαναλαμβάνει εαυτόν ο Μπαγίς
Ο ΤΟΥΡΚΟΣυπουργός για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, δήλωσε ότι εάν η Κυπριακή Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει έκκληση για άνοιγμα κάποιου κεφαλαίου, τότε η Τουρκία θα ζητήσει να γίνει το άνοιγμα μετά την κυπριακή Προεδρία. Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV, ο Μπαγίς είπε πως η κυπριακή Προεδρία δεν θα επηρεάσει τις τουρκικές απόψεις, τονίζοντας ότι «θα συνεχιστούν οι σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο και τις χώρες μέλη της ΕΕ. Δεν έχουμε κάποια σχέση με την ελληνοκυπριακή διοίκηση- όπως αποκάλεσε την ΚΔ-, και συνεπώς δεν τίθεται θέμα να αποκτήσουμε σχέση επειδή κάποιοι θα την αποκαλούν πρόεδρο». Ο Τούρκος υπουργός είπε πως θέμα σχέσης μεταξύ μιας υποψήφιας για ένταξη χώρας και της Προεδρίας της ΕΕ μπορεί να τεθεί μόνο στο άνοιγμα κεφαλαίων και σημείωσε πως «ήδη δεν έχει ανοίξει νέο κεφάλαιο κατά τις τρεις τελευταίες προεδρίες». Τέλος ο κ. Μπαγίς είπε πως στις 17 Μαΐου θα επισκεφθεί την Τουρκία ο αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης επίτροπος της ΕΕ, Στέφαν Φούλε. 
http://www.philenews.com/digital/

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.