27/4/12

Αποχωρούν από την Ιαπωνία 8000 πεζοναύτες των ΗΠΑ

 Η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε μια συμφωνία για την απομάκρυνση περίπου 9.000 πεζοναυτών από τη νήσο Οκινάουα, όπου η αμερικανική στρατιωτική παρουσία προκαλεί όλο και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια στον πληθυσμό.
''Περίπου 9.000 πεζοναύτες, με τη συνοδεία των οικογενειών τους'', θα μετακινηθούν από την Οκινάουα προς άλλες τοποθεσίες, ''εκτός της Ιαπωνίας'', όπως ανέφερε μια κοινή ανακοίνωση των δύο κυβερνήσεων που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Τόκιο. 
 
Τα στρατεύματα που μετατίθενται θα κατανεμηθούν στα αμερικανικά νησιά Γκουάμ και Χαβάη, καθώς και στην Αυστραλία. Το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης, 5.000 άνδρες, θα τοποθετηθεί στο Γκουάμ. Η Ιαπωνία δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει με 3,1 δισ. δολάρια τη μετακίνηση των στρατευμάτων. 
 
Αντίθετα, δεν υπήρξε ουδεμία πρόοδος στο αμφιλεγόμενο ζήτημα της μετακίνησης της αεροπορικής βάσης Φουτένμα, η λειτουργία της οποίας προκαλεί αντιδράσεις από τον τοπικό πληθυσμό. 
 
Η συμφωνία ανακοινώθηκε λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη, την επόμενη εβδομάδα, του Ιάπωνα Πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. 
 
Ο Υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λίον Πανέτα χαιρέτισε τη συμφωνία για την απομάκρυνση των 9.000, από τους 18.000 συνολικά, πεζοναύτες από την Οκινάουα, χαρακτηρίζοντάς την ''σημαντική''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.