28/3/12

ΥΠΑΜ: Επιτυχής άσκηση κυπριακών δυνάμεων με γαλλικό πολεμικό ναυτικό


Ηλιάδης: Στόχος η καθιέρωση της Κύπρου ως κόμβου Ερευνας και Διάσωσης

Ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης δήλωσε σήμερα ότι με επιτυχία στέφθηκε η πρόσφατη άσκηση έρευνας και διάσωσης των κυπριακών δυνάμεων με το γαλλικό πολεμικό ναυτικό, προσθέτοντας πως σύντομα θα ακολουθήσουν ασκήσεις με δυνάμεις άλλων φιλικών χωρών.

Σε δηλώσεις ύστερα από χαιρετισμό του σε εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο: ''Το Σύστημα Eρευνας και Διάσωσης'' που διοργανώνεται από το Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα, ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι «η Κύπρος στο χώρο της ΑΟΖ και του ΦΙΡ Λευκωσίας δεν έχει μόνο κυριαρχικά δικαιώματα αλλά έχει και υποχρεώσεις έρευνας και διάσωσης που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο. Αυτά τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις πρέπει να τις ασκήσουμε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα ώστε να είμαστε ένα αξιόπιστο κράτος».

Πρόσθεσε ότι «προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται σοβαρή και υπεύθυνη εργασία. Πρόσφατα είχαμε μια μεγάλη άσκηση έρευνας και διάσωσης των κυπριακών δυνάμεων με το γαλλικό πολεμικό ναυτικό που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες ασκήσεις με δυνάμεις φιλικών χωρών» είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός είπε ότι «η άσκηση ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία που προσφέρει δυνατότητες να ασκήσουμε τα καθήκοντα μας με ένα αξιόπιστο τρόπο».

Ερωτηθείς για το χώρο ευθύνης του Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ηλιάδης απάντησε πως «το ΦΙΡ Λευκωσίας στο οποίο οφείλουμε να ασκήσουμε έρευνα και διάσωση είναι 20 φορές όσο το εμβαδόν της Κύπρου».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον οι ευθύνες του Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης αυξάνονται με την ανάληψη από την Κυπριακή Δημοκρατία της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012, ο Υπουργός Αμυνας είπε πως «η Προεδρία είναι ακόμα ένας λόγος να έχουμε αυξημένη ετοιμότητα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά οποιοδήποτε περιστατικό στη ξηρά ή τη θάλασσα».

Σε ερώτηση κατά πόσον αυξημένη ετοιμότητα υπάρχει και για το θέμα της ΑΟΖ της Κύπρου ο κ. Ηλιάδης απάντησε «ασφαλώς. «Ότι υπάρχει στην ΑΟΖ ως δυνατότητα περιστατικού βρίσκεται διαρκώς υπό μελέτη και υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ενδεχομένου».
http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/38711


Ηλιάδης: Στόχος η καθιέρωση της Κύπρου ως κόμβου Ερευνας και Διάσωσης

Το Πρόγραμμα Ερευνας – Διάσωσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι η συνολική προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο καθιέρωσης της Κύπρου ως κόμβου παροχής υπηρεσιών Ερευνας – Διάσωσης σε όλη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, αποτρέποντας τις όποιες παράνομες επιδιώξεις της Τουρκίας για αμφισβήτηση του FIR Λευκωσίας και των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης χαιρετίζοντας την έναρξη του εκπαιδευτικού σεμιναρίου «Το Σύστημα Ερευνας και Διάσωσης», που πραγματοποιείται στο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, Λάρνακα.

Στο ζωτικό χώρο της AOZ και του FIR Λευκωσίας δεν έχουμε μόνο δικαιώματα, έχουμε και υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να αναλάβουμε υπεύθυνα και να ασκήσουμε αποτελεσματικά και αξιόπιστα, συνέχισε ο κ. Ηλιάδης προσθέτοντας πως το πρόγραμμα Ερευνας – Διάσωσης χρηματοδοτείται από την ΕΕ και αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως στο επιχειρησιακό επίπεδο από το 2013.

Είναι αυτονόητο ότι το θέμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία λόγω των δραστηριοτήτων που εξελίσσονται στην ΑΟΖ και της ανάγκης να είμαστε ικανοί να προσφέρουμε τις ανάλογες υπηρεσίες, ανέφερε και θέτοντας ως στόχο «την επιτυχή αντιμετώπιση οποιουδήποτε αεροναυτικού ατυχήματος σε όλη την περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας».

Ο Υπουργός Αμυνας είπε ακόμα πως η επερχόμενη Κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελεί ακόμη ένα σοβαρό λόγο για να ενεργήσουμε προληπτικά ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όποιο περιστατικό τυχόν παρουσιαστεί με μηδενικές απώλειες.

Πρόσφατα στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία κοινή αεροναυτική άσκηση έρευνας και διάσωσης μεγάλης έκτασης στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου μεταξύ του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας και των Κυπριακών Δυνάμεων ανέφερε, ανακοινώνοντας ότι θα ακολουθήσουν κοινές ασκήσεις έρευνας και διάσωσης και με άλλες σημαντικές χώρες.

Βέλτιστος τρόπος για υλοποίηση των στόχων είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στην Εθνική Φρουρά, τις κρατικές υπηρεσίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις εθελοντικές οργανώσεις των πολιτών και τους συνδέσμους των εφέδρων είπε ο κ. Ηλιάδης και καταλήγοντας υπέδειξε ότι απαιτείται Πολιτεία και κοινωνία να ενώσουν δυνάμεις για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό βαθμό ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας.
http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/38708 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.