29/3/12

Τουρκία: Αστυνομικοί διέλυσαν διαδήλωση κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης

Η τουρκική αστυνομία διέλυσε βίαια μια διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων στο κέντρο της Άγκυρας, που διαμαρτύρονταν για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθεί η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας για ψήφιση από το κοινοβούλιο.


Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, που είχαν αναπτυχθεί κοντά στην πλατεία Κιζιλάι της τουρκικής πρωτεύουσας, χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές οι οποίοι παρέμεναν συγκεντρωμένοι στο χώρο επί δύο ημέρες.Τη διαδήλωση είχε οργανώσει το KESK, ένα από τα ισχυρά συνδικάτα του δημόσιου τομέα.

Οι συμμετέχοντες φώναζαν συνθήματα εναντίον του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) και ήθελαν να φτάσουν μέχρι το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης που απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από την πλατεία.

Ορισμένοι από αυτούς τραυματίστηκαν κατά την επέμβαση των αστυνομικών. Παρόμοιες διαδηλώσεις που είχαν οργανωθεί σε άλλες πόλεις διαλύθηκαν επίσης από την αστυνομία την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση θέλει να αναθεωρήσει το νόμο του 1997 ο οποίος επέκτεινε την υποχρεωτική εκπαίδευση από τα πέντε στα οκτώ χρόνια αλλά ταυτόχρονα απαγόρευσε σε παιδιά κάτω των 15 ετών να φοιτούν στα θρησκευτικά σχολεία, τα λεγόμενα "Ιμάμ Χατίπ".

Εξαιτίας του περιορισμού αυτού μειώθηκε ο αριθμός των συγκεκριμένων σχολείων. Βασικός στόχος των Ιμάμ Χατίπ ήταν να εκπαιδεύουν τους μουσουλμάνους ιερωμένους, όμως πολλές συντηρητικές οικογένειες τα χρησιμοποιούσαν για να μην εντάξουν τα παιδιά τους στο γενικό εκπαιδευτικό σύστημα, που το θεωρούσαν κοσμικό.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πολλά μέλη της κυβέρνησής του σπούδασαν σε τέτοια σχολεία. Να σημειωθεί ότι τα Ιμάμ Χατίπ δέχονται και κορίτσια αλλά μόνο τα αγόρια μπορούν να γίνουν ιερωμένοι.
http://www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.