30/3/12

Δεν πάει στην Τουρκία για τη Σύνοδο ''Φίλων της Συρίας'' η Άστον λόγω Κύπρου

Δεν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των ''Φίλων της Συρίας'' η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Υπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, Κάθριν Αστον, λόγω της επιμονής της τουρκικής Κυβέρνησης να μην προσκαλέσει την Κυπριακή Δημοκρατία στη συνάντηση αυτή που θα γίνει την προσεχή Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη.
Οπως γράφει σήμερα η αγγλόγλωσση τουρκική έκδοση της εφημερίδας ''Χουριέτ'', ''Daily News'', σε δημοσίευμα με τίτλο ''Η Αστον της ΕΕ δεν συμμετέχει στη συνάντηση για τη Συρία στην Τουρκία εξαιτίας της Κύπρου'', αναφέρει ότι η κ. Αστον πήρε την απόφαση αυτή έπειτα από την άκαρπη προσπάθειά της να πείσει τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, να προσκαλέσει την ''ελληνοκυπριακή πλευρά'' (όπως χαρακτηρίζει η εφημερίδα την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας) στη Σύνοδο των ''Φίλων της Συρίας'', στην Κωνσταντινούπολη.
www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες από ΚΥΠΕ


Άγκυρα: Δεν προσκαλεί Ερατώ στην Πόλη
ΕΝΤΟΝΟπαρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει της συνάντησης που θα γίνει την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη με τίτλο «Οι φίλοι της Συρίας». Η άρνηση της Τουρκίας να προσκαλέσει την Κυπριακή Δημοκρατία, την ώρα που έχει καλέσει όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλεί αντιδράσεις αλλά προβληματισμό ως προς τη συμμετοχή κι άλλων χωρών.
Όπως πληροφορούμαστε, μέχρι αργά χθες η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν είχε προσκληθεί, παρά τις παρεμβάσεις που υπήρξαν από διάφορους Ευρωπαίους παράγοντες προς την Άγκυρα. Ως αποτέλεσμα της εμμονής της Άγκυρας να αγνοεί την Κυπριακή Δημοκρατία, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην εκπροσωπηθεί στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Δήμα, αλλά με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΞ, πρέσβη Ζέπο. Όπως, επίσης, πληροφορούμαστε, ούτε η υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κάθριν Άστον, θα συμμετάσχει στη συνάντηση, παρά την αρχική της πρόθεση να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της τουρκικής κυβέρνησης.

Διπλωματική πηγή ανέφερε στον «Φ» πως εάν υπάρξει εξέλιξη στο ζήτημα αυτό, πρέπει να σημειωθεί σήμερα, που θεωρείται ότι είναι και η τελευταία πριν τη σύνοδο της Κυριακής. Η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει κινηθεί έντονα τα τελευταία 24ωρα για το θέμα αυτό και έχει ενημερώσει πολλούς από τους εταίρους μας για την τουρκική στάση. Η Άγκυρα παρουσιάζεται αποφασισμένη να μην προσκαλέσει την Κύπρια υπουργό Εξωτερικών στη συνάντηση για τη Συρία.
http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.