28/3/12

Η "ευελιξία" έρχεται και στην Ανατολική Μεσόγειο



Του Κώστα Ράπτη

O Ειδικός Απεσταλμένος της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας στην Ευρασία, Richard Morningstar ο οποίος συναντήθηκε την Τρίτη με τον Σταύρο Δήμα, είναι ένα στέλεχος της αμερικανικής διπλωματίας, που αποκλειστικό έργο του έχει την ακύρωση του «ενεργειακού χαρτιού» της Μόσχας ως εργαλείου προβολής ισχύος. Ωστόσο, το περιβάλλον στο οποίο καλείται να κινηθεί έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες πολύ πιο σύνθετο, όπως εκών άκων ομολόγησε ο ίδιος ο ανώτατος πολιτικός του προϊστάμενος.


Το εικονογραφεί αυτό χαρακτηριστικά, η «γκάφα» του Barack Obama να διαμηνύσει ενώπιον ανοιχτών μικροφώνων προς τον Dmitri Medvedev (και δι’ αυτού προς τον επανακάμπτοντα στην ρωσική προεδρία Vladimir Putin) κατά την συνάντησή τους στη Σεούλ ότι χρειάζεται «περισσότερο χώρο», ώστε μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου να αντιμετωπίσει με «ευελιξία» ακανθώδη θέματα, όπως η αντιπυραυλική ασπίδα που τόσον εκνευρισμό προκαλεί στη Μόσχα.

Η «επανεκκίνηση» των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, που φαινόταν να έχει εκφυλισθεί σε κενό ρητορικό σχήμα, παραμένει ζωντανή, είναι το μήνυμα του Obama, ο οποίος αντιμέτωπος με τεράστιες προκλήσεις σε όλη τη ζώνη από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Κεντρική Ασία είναι υποχρεωμένος να ποντάρει στον ρωσικό «πραγματισμό», γνωρίζοντας άλλωστε ότι και η Μόσχα δεν αισθάνεται διόλου άνετα με μιαν όλο και στενότερη πρόσδεση στο Πεκίνο.

Ήδη η «επανεκκίνηση της επανεκκίνησης» σηματοδοτήθηκε διακριτικά με την προσφορά από τη Ρωσία στις ΗΠΑ της αεροπορικής βάσης του Ουλιάνοφσκ για τον ανεφοδιασμό των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, καθώς η Μόσχα, ως έχουσα ιδίαν πείρα, δεν επιθυμεί τη διατήρηση ασαφειών και εκκρεμοτήτων στην περιοχή.

Αλλά το πνεύμα της «ευελιξίας» αναγκαστικά θα μεταφερθεί και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρκεί κανείς να δεί ότι στα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση Δήμα-Morningstar (συμμετοχή της Ελλάδας στο εμπάργκο, εναλλακτικά σχέδια για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία και τη Ρωσία προς την Ευρώπη, ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο) η Ρωσία κατέστησε ορατή την παρουσία της τα τελευταία 24ωρα με πολλούς τρόπους.

Για την αγορά από τα ΕΛΠΕ ρωσικού αργού των Ουραλίων μέσω της εταιρείας Vitol, ώστε να περιορισθεί η ελληνική εξάρτηση από το ιρανικό πετρέλαιο, κάνει λόγο σε τηλεγράφημά του τη Δευτέρα το πρακτορείο Reuters. Την ίδια ώρα ο Putin εκδηλώνει την επιθυμία να πραγματοποιήσει το δεύτερο (μετά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο της G8 στις 20 Μαϊου) ταξίδι του ως πρόεδρος στο Ισραήλ. Παράλληλα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι η νεοσύστατη, εδρεύουσα στην Ελβετία, θυγατρική της Gazprom Marketing and Trading υπέγραψε Letter of intent με την Delek Group που εξορύσσει τα κοιτάσματα Τamar και Dalit στα ανοιχτά του Ισραήλ για τη συμμετοχή του ρωσικού κολοσσού στην μεταφορά 2-3 εκατ. τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο Richard Morningstar θα πρέπει να υπερβεί εαυτόν σε «ευελιξία» αν θέλει να παραμείνει αποτελεσματικός.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.