27/2/12

Δήμου: Η ελληνική υπερβολή και ο συναισθηματισμός αιτίες της κρίσης

Δύο βασικές αιτίες για τη σημερινή κρίση στην Ελλάδα, αναφέρει σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κλάινε Τσάιτουνγκ», ο Έλληνας συγγραφέας, Νίκος Δήμου, αφενός την «υπερβολή», ως σημαντικό ιδίωμα του ελληνικού χαρακτήρα και αφετέρου το γεγονός ότι οι Έλληνες λειτουργούν με «συναίσθημα και όχι με τη λογική».

Στη συνέντευξή του -με την ευκαιρία της κυκλοφορίας τώρα στα γερμανικά του βιβλίου του με τίτλο «Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας», 37 χρόνια μετά τη πρώτη δημοσίευσή του- ο Νίκος Δήμου τονίζει πως ο Έλληνας είναι πιο δυστυχισμένος από τους περισσότερους άλλους ανθρώπους, γιατί για αυτόν υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη απόσταση μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας, αρκεί να σκεφτεί κανείς το χάσμα μεταξύ του ένδοξου παρελθόντος των Ελλήνων και της σημερινής εξαθλίωσης.

Ο ίδιος σημειώνει, πως το γεγονός ότι η τωρινή κυκλοφορία του βιβλίου στα γερμανικά γίνεται τέσσερις δεκαετίες από την πρώτη κυκλοφορία στα ελληνικά και με αφορμή την κρίση, σίγουρα θα καταγγελθεί ότι προσπαθεί να επωφεληθεί από την κρίση, τονίζει όμως ότι το βιβλίο του δεν είναι ανθελληνικό, αντιθέτως έχει γραφεί από αγάπη για την Ελλάδα.

Συγχρόνως θεωρεί πως το βιβλίο θα λειτουργήσει ως «πρεσβευτής», που θα εξηγήσει στους φίλους και τους εχθρούς της Ελλάδας τον δύσκολο και αντιφατικό χαρακτήρα του Έλληνα, ενώ παρατηρεί ότι το βάρος της αρχαίας κληρονομιάς αλλά και η σύγκριση με την «πολύ αναπτυγμένη» Ευρώπη, ευθύνονται ως ένα βαθμό για το σύμπλεγμα κατωτερότητας του Έλληνα.

Προσθέτει δε, πως όταν ο Έλληνας κάνει λόγο για την Ευρώπη αποκλείει αυτόματα την Ελλάδα, ενώ όταν ένας ξένος μιλάει για την Ευρώπη είναι αδιανόητο για τους Έλληνες να μην συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα.

Ο Έλληνας συγγραφέας εκφράζει στη συνέντευξη τις ανησυχίες του για την εγκατάλειψη της χώρας και τη μετανάστευση πολλών νέων Ελλήνων στο εξωτερικό, που δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με το πελατειακό σύστημα και τη διαφθορά, ενώ χαρακτηρίζει ως «μαζοχισμό»  το να θέλει κανείς να παραμείνει στην Ελλάδα και να κινήσει κάτι, ενώ ο ίδιος δεν φαίνεται να αποκλείει πως οι οδομαχίες στην Αθήνα, προμηνύουν μια κοινωνική έκρηξη.

Ο Έλληνας συγγραφέας θεωρεί πως οι αιτίες της κρίσης βρίσκονται βαθύτερα, ισχυριζόμενος πως στα χρόνια της Μεταπολίτευσης η Αριστερά καλλιέργησε ένα είδος επαναστατικής «κουλτούρας», «μιας κουλτούρας της ανομίας», η οποία εξαπλώθηκε στην κοινωνία, ενώ αναφέρει ότι τα «ακροαριστερά» κόμματα κερδίζουν έδαφος, επειδή είναι κατά του προγράμματος λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, αλλά και κατά της Ευρώπης.

Επιτίθεται στη συνέχεια κατά της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, τονίζοντας πως έκανε τα πάντα λάθος και μια τέτοια απαράδεκτη πολιτική θεώρηση δεν έχει προϋπάρξει, ενώ, προβλέποντας μια εκλογική νίκη του Αντώνη Σαμαρά, σημειώνει ότι δεν τον εκτιμά ιδιαιτέρως, όμως αυτός, όπως λέει, έχει συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική του της πλήρους άρνησης, δεν οδηγεί πουθενά.
http://www.nooz.gr/

6 σχόλια:

  1. Δήμου: Η ελληνική υπερβολή και ο συναισθηματισμός αιτίες της κρίσης
    http://www.nooz.gr/greece/dimou-i-elliniki-upervoli-kai-o-sunais8imatismos-aities-tis-krisis

    Nikos Gougoulias
    ΑΣ ΣΧΟΛΙΑΣΩ: ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΟΝΤΟ-ΒΛΑΧΟ- ΜΑΓΚΙΑ ΝΑ ΞΕΧΕΙΛΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΑΤΖΑΚΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ (ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟ?). ΕΠΙΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΤΟΝ ΒΟΛΕΥΕΙ - ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ....... (ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟ?). ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟΪΚΟ ΝΑ ΒΑΦΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ "ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ". ΩΡΑΙΟΣ "ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ" ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ. ΤΙ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ? ΑΛΛΟΥ ΖΕΙ? ΑΚΟΥ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΠΟΣΟ ΞΕΠΕΣΕ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ? ΟΣΟ ΕΡΕΕ "Ο ΠΑΡΑΣ" ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΗΤΑΝΕ. ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΨΑΝ 5 ΦΡΑΓΚΑ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΤΗ "ΜΠΕΜΠΑ" (BMW) ΤΩΡΑ ΔΥΣΤΗΧΗΣΕ...
    ΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΝΕΟ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ, ΤΟΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΔΩ..
    Reply · 7 · Like · Follow Post · 20 hours ago

    Atanasio Karaiannis · Subscribe · Roma Tre University
    Μαγκιά και λούφα...αν προσθέσεις πολιτική διαφθορά και ανικανότητα και άκρως ηλήθια και ανούσια γραφειοκρατεία έχεις μια περίληψη της ιστορίας των τελευταίων 30-40 ετών...και έτσι ενώ ο κόσμος δουλεύει και εξελίσσεται, οι ελληνάρες κάθονται με το τσιγάρο τον καφέ και το κομπολόι τους και ενώ στρίβουν την μουστάκα τους προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους ότι είναι ξύπνιοι και ωραίοι και ότι όλος ο υπόλοιπος κόσμος αποτελείται από μ@λ@κες....ξυπνείστε ρέ!!! οι κόμποι έφτασαν στο χτένι!!! τι θα κληρονομήσετε στα παιδιά σας; ΜΑΓΚΙΑ';;;;
    Reply · 1 · Like · 9 hours ago

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά τα χαρακτηριστικά πράγματι υπάρχουν.

    ΑΛΛΑ,άλλες φορές μας βγήκαν σε κακό και άλλες σε καλό.

    Τι θα γινόταν αν στο Μαραθώνα σκέφτονταν ''λογικά'';

    Τι θα γινόταν αν οι 300 σπαρτιάτες σκέφτονταν ''λογικά'';

    Τι θα γινόταν αν το 1821 σκέφτονταν ''λογικά'';

    Τι θα γινόταν αν στον Β'παγκόσμιο πόλεμο σκέφτονταν ''λογικά'';

    Τι θα γινόταν αν στη μάχη της Κρήτης σκέφτονταν ''λογικά'';

    Μπορούμε να φανταστούμε τι θα ήταν τώρα η Ελλάδα,και ο υπόλοιπος κόσμος,αν οι πρόγονοι μας σκέφτονταν ''λογικά''; Πού να τρέχουμε τώρα να πολεμάμε τους Πέρσες,τους Ιταλούς,τους Γερμανούς,τους Τούρκους.

    Να μην είμαστε αχάριστοι,σε κουζουλούς προγόνους χρωστάμε την ύπαρξη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρηστο, ναι, σε ολα αυτα τα παραδειγματα ομως υπηρχε λογικη χωρις εισαγωγικα. Μπορει να ειχαμε "κουζουλους" προγονους αλλα οχι κουζουλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ari,προφανώς,αλλά δεν μετρούσαν τα κουκιά όπως σήμερα. Μας συμφέρει ή δεν μας συμφέρει να γίνουμε προτεκτοράτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρήστο, στο τελευταίο σου σχόλιο το διευκρινίζεις σωστά.
    Θεωρείται ίσως παρόρμηση το ΟΧΙ του Λεωνίδα και η ορμητική αντίδραση των Αθηναίων στον Μαραθώνα. Και σε άλλα πολλά...ναί.
    Ομως,κι΄εκείνες οι παρορμήσεις είχαν ένα λογικό υπόβαθρο, με άλλους κώδικες αξιών όμως.
    Το "συμφέρον" το εννοούσαν διαφορετικά τότε απ΄ότι τώρα. Αλλα μυαλά βλέπεις..
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελίνα,δεν ήταν άλλα μυαλά,είναι ότι δεν υπήρχαν τηλεόραση και κόμματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.