27/2/12

Θέλουν ειδοποίηση 10 μέρες πριν την πτήση «Εμπόδια» βάζει η Άγκυρα για τα ισραηλινά αεροσκάφη προς την Τουρκία

Αεροσκάφος της El-Al (φωτ. αρχείου).
Αεροσκάφος της El-Al (φωτ. αρχείου).
Ιερουσαλήμ: Κλιμακώνεται η ένταση στις ήδη διαταραγμένες τουρκοΐσραηλινές σχέσεις, μετά την απαίτηση των τουρκικών Αρχών από δύο αεροπορικές εταιρείες, την El-Al και την CAL, να ενημερώνουν την τουρκική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας 10 ημέρες πριν από κάθε πτήση, η οποία θα εξετάζεται ξεχωριστά.

Ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι η διαδικασία αυτή είναι πρακτικά αδύνατον να εφαρμοστεί, γιατί προβλέπει και ακριβείς ώρες άφιξης στα τουρκικά FIR (αυτά της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας), που είναι πρακτικά αδύνατον να τηρηθούν, αφού ακόμη και μετά από μία ολιγόλεπτη καθυστέρηση απαιτείται νέα άδεια.

Η κίνηση της Άγκυρας έχει ήδη προβληματίσει το Τελ Αβίβ για καθαρά πρακτικούς λόγους: οι πτήσεις από Ρωσία και Ουκρανία, όπου ζουν πολλοί Εβραίοι που ταξιδεύουν από και προς το Ισραήλ, περνούν όλες μέσα από την Τουρκία.

Μία παράκαμψη της Τουρκίας θα ήταν ιδιαίτερα υψηλού κόστους και ήδη υπολογίζεται η ζημιά σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ήδη υπήρξε από ισραηλινής πλευράς διαμαρτυρία στην ΙΑΤΑ και υπάρχουν σκέψεις για επιβολή ανάλογου εμπάργκο στις τουρκικές εταιρείες, οι οποίες όμως έχουν πολύ λίγα δρομολόγια που περνούν μέσα από το FIR του Τελ Αβίβ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Πρακτικά δηλαδή η Τουρκία κλείνει τον εναέριο χώρο της στις Ισραηλινές πτήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.