2/1/12

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Kiro Gligorov μετά την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας


Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Kiro Gligorov, πρώτος πρόεδρος της ΠΓΔΜ μετά την απόσχιση και εν συνεχεία ανεξαρτητοποίησή της από την τότε Γιουγκοσλαβία, ο οποίος χρησιμοποίησε Ελληνικά σύμβολα για το νέο κράτος και επέβαλε τη συνταγματική ονομασία «Μακεδονία». Ο Gligorov εναντιώθηκε στη πολιτική Gruevski τα τελευταία χρόνια ενώ αίσθησε είχε προκαλέσει ο ισχυρισμός του ότι εξωθεσμικά στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης είχαν επιχειρήσει να τον εξαγοράσουν με ένα εκατομμύριο δολάρια το 1993. Σημείο καμπής στη καριέρα του ήταν αναμφίβολα η μέχρι και σήμερα ανεξιχνίαστη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, τρεις εβδομάδες μετά την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος Κάρολου Παπούλια και ΠΓΔΜ Stevo Crvenkovski στη Νέα Υόρκη.
Στις 3 Οκτωβρίου 1995 και ώρα 09:50 ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο μάρκας Citroen Ami 8 εξερράγη μπροστά από το ξενοδοχείο Bristol, στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων, απ΄όπου περνούσε ο πρόεδρος Gligorov, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του και το θάνατο του υπηρεσιακού του οδηγού και ενός διερχόμενου πολίτη. Από την έκρηξη των 20 κιλών εκρηκτικών, ο Gligorov έχασε το δεξί του μάτι και παραμορφώθηκε το πρόσωπό του. Οι αρχές απαγόρευσαν τότε την είσοδο και έξοδο των αυτοκινήτων από τα Σκόπια σε μια προσπάθεια να βρεθούν οι υπεύθυνοι της δολοφονικής ενέργειας.
Κατά καιρούς εμφανίστηκαν διάφορες εκδοχές για τους επίδοξους δολοφόνους του Gligorov. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ βρέθηκε στο στόχαστρο της Mira Marković και του Marco Milosević (συζύγου και γιου του Slobodan Milosević αντίστοιχα), εξαιτίας του αγώνα του κατά των κυκλωμάτων που διακινούσαν ναρκωτικά και τσιγάρα μέσω του εδάφους της ΠΓΔΜ προς τη Σερβία και στη συνέχεια προς τις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Τον Οκτώβριο 1999 οι αστυνομικές αρχές της Τσεχίας συνέβαλαν ένα Αλβανό της ΠΓΔΜ με το ψευδώνυμο Ashlami, αρχηγό συμμορίας που διακινούσε ναρκωτικά και υπόπτου για συμμετοχή στη δολοφονική απόπειρα.
Άλλες αναφορές έκαναν λόγο για εμπλοκή ξένων υπηρεσιών που ήθελαν της αποσταθεροποίηση της περιοχής (μία μέρα πριν την επίθεση ο Gligorov πραγματοποίησε επίσκεψη στο Bελιγράδι και συμφώνησε με τον Milosević για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών).
Tην επικρατέστερη εκδοχή ωστόσο έδωσε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ljubomir Frckovski, σύμφωνα με τον οποίο πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του τότε προέδρου της ΠΓΔΜ Kiro Gligorov κρύβεται το Γραφείο Ασφαλείας και Αντικατασκοπίας της χώρας και η υπερεθνικιστική οργάνωση “Απελευθερωτικός Στρατός της Μακεδονίας” (Liberation Army of Macedonia) που έχει την έδρα της στην Αυστραλία. Ο ισχυρισμός αυτός, επαληθεύεται από το γεγονός ότι μία μέρα πριν (2 Οκτωβρίου 1995) και ενώ ο Gligorov βρισκόταν στο Βελιγράδι, εστάλησαν επιστολές σε ορισμένες εφημερίδες των Σκοπίων με το μήνυμα «έσυ έθαψες τη Mακεδονία εγώ θα θάψω εσένα». Αξίζει να αναφερθεί ότι διάφορες ακροδεξιές ομάδες των Σκοπίων και του εξωτερικού έκαναν τότε λόγο για εξαγορά του Σκοπιανού προέδρου από την ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Ολα αυτά που συμβαίνουν στο γειτονικό τριτοκοσμικό κράτος ίσως θυμίζουν έντονα τη διαπλοκή των μυστικών υπηρεσιών, του παρακράτους και των υπερεθνικιστών οργανώσεων (βλέπε “Γκρίζοι Λύκοι”) της Τουρκίας. Το ερώτημα παραμένει κατά πόσο υπάρχει απειλή από τον λεγόμενο «Απελευθερωτικό Στρατό Ενιαίας Μακεδονίας», την ύπαρξη του οποίου αποκάλυψε ο έγκριτος αμυντικός αναλυτής Μάνος Ηλιάδης (Kόσμος του Επενδυτή, 09/06/2007), η οποία φαίνεται πως διαθέτει και παραρτήματα στο εξωτερικό, προφανώς στους κόλπους της σκοπιανής ομογένειας.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.