29/12/11

Το θέατρο σκιών στις περικοπές


Τα επικουρικά ταμεία είναι στο κόκκινο.Γνωστό. Έγιναν αναλογιστικές μελέτες προκειμένου να βρεθεί ποια ταμεία μπορούν να παραμείνουν βιώσιμα χωρίς περικοπές. Γνωστό. Αν δεν γίνουν περικοπές πολύ σύντομα δε θα μπορούν να δίνουν συντάξεις. Γνωστό. Αυτό που δεν είναι γνωστό ή τουλάχιστον, ενώ το γνωρίζουμε το προσπερνούμε επιδεικτικά είναι ότι για όλα αυτά δεν φταίει η τρόικα, η οικονομική κρίση μόνο, η Κυβέρνηση, ο Παπανδρέου ή οι εξωγήινοι. Σχεδόν όλα τα ταμεία είναι ελλειμματικά εξαιτίας της εισφοροδιαφυγής, κάτι για το οποίο εκτός από τους εργοδότες μεγάλη φέρουν ευθύνη οι ασφαλισμένοι που δεν πληρώνουν εισφορές, δουλεύουν με μαύρα εκβιαστικά ή κατ επιλογήν κλπ. Επίσης εξαιτίας των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων- σε κάθε συνταξιούχο αναλογούν πλέον μόνο 1,5 εργαζόμενοι (από 4) και εξαιτίας του ότι κάποια εξ αυτών δίνουν μεγάλες συντάξεις. Εννοείται ότι τα ταμεία βυθίζει και η ανεργία και η μείωση μισθών που είναι απόρροια της κρίσης, αλλά δε φταίει μόνο η κρίση.
Όπως τόνισε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης τα επικουρικά θα απειλούνταν με κατάρρευση ακόμα και αν δεν υπήρχε η κρίση.H συνεισφορά του κρατους το 2003 ηταν 5 δις και το 2009 εφτασε τα 15! Όταν μία κατάσταση, λοιπόν, είναι δεδομένη και οι αιτίες της ουδεμία σχέση έχουν με την «κακιά τρόικα» ή την «κατοχή από τους Γερμανούς» αν δε θέλουμε να φτάσει στο μη περαιτέρω, δηλαδή την οριστική χρεοκοπία των ταμείων, τότε κάτι πρέπει να γίνει. Απλά. Τελεία.
Το σχέδιο που είχε επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας προέβλεπε διαφοροποιημένα, από Ταμείο σε Ταμείο, ποσοστά μειώσεων των επικουρικών από 8% έως 25%, ενώ κάποιες συντάξεις θα έμεναν ανέπαφες. Την μείωση θα καθόριζε η οικονομική κατάσταση κάθε Ταμείου και το ποσοστό αναπλήρωσης που αυτή τη στιγμή καταβάλλει. Δηλαδή, αν ένα ταμείο απειλείται με κατάρρευση σύμφωνα με ποια ακριβώς λογική θα μπορέσει να επιβιώσει χωρίς περικοπές; Θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μάλιστα. Για πόσο; Και γιατί; Πέρα από το ότι η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει τα ποσά με τα οποία θα επιδοτηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και αυτά δεν καλύπτουν την τρύπα, κάποια στιγμή θα πρέπει να πάψουν να συσσωρεύουν όλο και μεγαλύτερα ελλείμματα γιατί σύντομα θα καταρρεύσουν. Και κατάρρευση σημαίνει απλά: διακοπή της σύνταξης. 
Σύμφωνα με το σχεδιασμό εάν λαμβάνονταν τα μέτρα αυτά τώρα θα αποτρέπονταν μεγαλύτερες μειώσεις που θα έφταναν σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες έως 32% στο ΕΤΕΑΜ και στο ΤΕΑΔΥ, 45% στα ΕΛΤΑ, 48% στο Ταμείο των ναυτιλιακών και τουριστικών πρακτόρων και έως 80% στο Επικουρικό Ταμείο Ασφάλισης Ναυτικών. Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Τα ελλείμματα στην επικουρική ασφάλιση αγγίζουν τα 850 εκ. ευρώ και την επόμενη χρονιά θα εκτοξευτούν στο 1,2 δις ευρώ, ενώ το συνολικό έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 0,32%! Και για να μην τα ρίχνουμε πάντα στους δημοσίους υπαλλήλους, τη στιγμή που το ταμείο επικουρικής ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων έχει ποσοστό αναπλήρωσης 20%, υπάρχει επικουρικό ταμείο (των εργαζόμενων στα φάρμακα) με σκανδαλώδες ποσοστό αναπλήρωσης 65%!
Επομένως το θέατρο σκιών το οποίο ανεβάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να κόψει εισιτήρια από την μία και οι οιμωγές στελεχών του ΠΑΣΟΚ από την άλλη είναι εκτός θέματος. - Η στάση του κ. Τσίπρα και του ΚΚΕ δεν έχει νόημα να σχολιαστεί. Μία είναι η μόνιμη επωδός: «όχι». Σε όλα. Πριν καν τεθεί το ερώτημα -. Οι περικοπές στις επικουρικές δεν συζητείται να γίνουν προκειμένου να μαζέψουμε έσοδα. Ούτε γιατί υπάρχει οικονομική κρίση. Οι περικοπές γίνονται γιατί τα επικουρικά ταμεία τα χρεοκοπήσαμε για τους προαναφερθέντες λόγους. Με τις περικοπές δε θα εξασφαλιστούν χρήματα. Με τις περικοπές ενισχύεται το ενδεχόμενο να συνεχίσουν να δίνονται επικουρικές. Ή συντάξεις γενικότερα. Άνευ αντικειμένου επομένως είναι και ο καυγάς μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το κατά πόσο η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη αποδεχθεί τη μείωση των επικουρικών υπερψηφίζοντας τον Προϋπολογισμό. Εδώ δεν τίθεται θέμα ευαισθησίας ή δέσμευσης. Τίθεται θέμα βιωσιμότητας. Προκαλεί απορία πώς ένας πολιτικός που έχει υπό την ευθύνη του τον τομέα του Υπουργείου εργασίας δηλώνει «εντελώς αιφνιδιαστικά ο κ. Κουτρουμάνης αναγγέλλει μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις». Έχει υπό την ευθύνη του τον εν λόγω τομέα και δεν έχει ενημερωθεί για τα χρεοκοπημένα επικουρικά ταμεία; Και εξεπλάγη με την «εντελώς αιφνιδιαστική αναγγελία»; Ας ενημερώσουμε, λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ κάθε ενδιαφερόμενο: Μόνο το ΕΤΕΑΜ, το επικουρικό ταμείο του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, του ΙΚΑ έχει έλλειμμα 650 εκατομμύρια ευρώ! Πόθεν προκύπτει ο αιφνιδιασμός για περικοπές με δεδομένα τέτοια τερατώδη ελλείμματα; Αιφνιδιασμένοι και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που άκουγαν τα στοιχεία επί τόσο καιρό; -Επαναλαμβάνω ο κ. Τσίπρας και το ΚΚΕ δεν μπορούν να μπουν σε λογική συζήτηση. Λένε πάντα, μόνιμα, σε όλα «όχι». Επίσης δε θα σχολιάσω τις μελοδραματικές γενικεύσεις περί «απομάχων της εργασίας» που η τρόικα δεν τους επιτρέπει να ζήσουν με αξιοπρεπείς συντάξεις. Πολλοί συνταξιούχοι είναι άτομα 45 και 50 ετών που με σκανδαλωδώς προνομιακές ρυθμίσεις ή με βαρέα ή μητέρες ανηλίκων βγήκαν νεότατοι στη σύνταξη σε βάρος των υπολοίπων.
Και φυσικά όπως σε όλα τα θέματα σε αυτή την χώρα το πρόβλημα προς το παρόν κρύβεται κάτω από το χαλί. Για να επιδεινωθεί και όταν φτάσει στο αμήν να πουν τώρα πρέπει να γίνουν τεράστιες περικοπές και φταίνε οι προηγούμενοι. Και οι οποίοι προηγούμενοι ενδεχομένως θα είχαν βελτιώσει την κατάσταση αν δεν έβαζαν εμπόδια οι επόμενοι. Μύλος. Αυτό που αποφασίστηκε είναι η μείωση να αναβληθεί για δύο μήνες. Άρα τα κόμματα συμπολιτευόμενα, αντιπολιτευόμενα και συμπολιτευόμενα επισήμως, αλλά αντιπολιτευόμενα στην πράξη (γιατί μην ξεχνιόμαστε θέλουμε και ψήφους) μπορούν να είναι ήσυχα ότι δε θα έχουν να απολογηθούν και για αυτό στην εκλογική τους πελατεία. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον όμως τι θα πουν αν η τρόικα το θέσει προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση ή ακόμα καλύτερα η απολογία τους μετά τους θεατρινισμούς που κάνουν ένθεν κακείθεν όταν θα αναγκαστούν σε λίγα χρόνια με όσα κάνουν να ανακοινώσουν ότι οι επικουρικές κόβονται εντελώς. Εκεί να δω μαγκιές, κορώνες και θέατρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.