31/12/11

Ανήσυχοι οι παρατηρητές για τους ελεύθερους σκοπευτές στη Συρία

Να αποσύρει τους ελεύθερους σκοπευτές από τις στέγες των κτηρίων κάλεσαν τη συριακή κυβέρνηση οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου που βρίσκονται στη χώρα προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι αρχές εφαρμόζουν το ειρηνευτικό σχέδιο στο οποίο έχουν συμφωνήσει.
Πηγή προσκείμενη στην αντιπροσωπεία των παρατηρητών δήλωσε πως οι παρατηρητές είδαν τους ελεύθερους σκοπευτές με τα ίδια τους τα μάτια στην Ντούμα, ενώ πλάνα που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο δείχνουν παρατηρητή να εντοπίζει ελεύθερους σκοπευτές επίσης στις επαρχίες Νταράα και Ιντλίμπ.

Παράλληλα, ακτιβιστές στην Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, κατήγγειλαν πως ο συριακός στρατός έκρυψε τα άρματα μάχης καθώς μια ομάδα παρατηρητών επιθεωρούσε την επαρχία και στη συνέχεια τα επανέφερε.
Την ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκε η ομαδική κηδεία τριών αμάχων που φέρεται να σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στην Ιντλίμπ την Παρασκευή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι παριστάμενοι στην κηδεία φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα και υποσχέθηκαν να πάρουν εκδίκηση.
Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα κατά την καταστολή από την κυβέρνηση της εξέγερσης υπέρ της δημοκρατίας που ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Στο πολιτικό πεδίο, οι δύο κυριότερες αντιπολιτευόμενες οργανώσεις της Συρίας συμφώνησαν στους βασικούς κανόνες για αυτό που αποκαλούν «μια μεταβατική περίοδο» μετά το τέλος του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.
Αντιπρόσωποι του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου (SNC) και της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για Δημοκρατική Αλλαγή, μιας οργάνωσης η πλειοψηφία των μελών της οποίας βρίσκεται στη Συρία, υπέγραψαν τη συμφωνία στο Κάιρο αργά το βράδυ της Παρασκευής (χθες) έπειτα από συνομιλίες που κράτησαν περισσότερο από ένα μήνα.
Βάσει της συμφωνίας, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Reuters, οι δύο πλευρές «απορρίπτουν οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση που βλάπτει την κυριαρχία ή σταθερότητα της χώρας, χωρίς να θεωρούν μια αραβική επέμβαση ως ξένη». Η συμφωνία περιγράφει μια μεταβατική περίοδο ενός έτους, η οποία θα μπορούσε να ανανεωθεί μια φορά, αν είναι απαραίτητο. Κατά την περίοδο αυτή, η χώρα θα εγκρίνει ένα νέο Σύνταγμα «που διασφαλίζει ένα κοινοβουλευτικό σύστημα για ένα δημοκρατικό, πλουραλιστικό πολιτικό κράτος και εγγυάται τη μετάβαση της εξουσίας μέσω εκλογών για ένα κοινοβούλιο και έναν πρόεδρο της δημοκρατίας». Το έγγραφο αναφέρει επίσης πως η συμφωνία θα παρουσιαστεί στις άλλες αντιπολιτευόμενες οργανώσεις σε μια διάσκεψη τον ερχόμενο μήνα.
Το έγγραφο αναφέρει πως «ο λαός θα είναι η πηγή της εξουσίας και η βάση της νομιμότητας» και απαιτεί όπως το κράτος βασίζεται στο διαχωρισμό της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Αναφέρεται επίσης ότι η θρησκευτική ελευθερία θα διασφαλίζεται στο νέο Σύνταγμα και καταδικάζεται οποιαδήποτε ένδειξη σεχταρισμού ή «σεχταριστικού μιλιταρισμού». «Η βία και οι εθνικές, θρησκευτικές ή σεξουαλικές διακρίσεις θα απορρίπτονται» αναφέρει η συμφωνία.
Πηγή

1 σχόλιο:

  1. Υπαρχει τροπος να ξερει ο αυτοπτης μαρτυς αν ο ελευθερος σκοπευτής ειναι Συριος καθεστωτικός ή παρακτορας???Αφηνουν υπογραφή οι σφαιρες??? Αλήθεια ο πρωην καταδικος στο Guantanamo, o Abdul Khakim Belhadj, από διορισμενος από το ΝΑΤΟ (!) διοικητης των δυναμεων της Τριπολεως, αφου ηρθε εις περας το θεαρστον εργον της εξοντωσεως του Κανταφι, τι θελει και βρισκεται στα Τουρκοσυριακά συνορα????????????? Λεγεται οτι οργανωνει τον "απελευθερωτικό" στρατο της Συριας (όπως το KLA κλπ). Λετε?

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.