29/11/11

Δεύτερη εισβολή στη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη

Απελευθερώθηκαν οι έξι όμηροι που κρατούνταν από τους διαδηλωτές

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Οι ιρανικές αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές μπροστά στη βρετανική πρεσβεία και απελευθέρωσαν τους έξι ομήρους.
Συνεχίζεται η αναταραχή στην πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τεχεράνη, καθώς νεαροί εισέβαλαν για δεύτερη φορά σήμερα στο κτήριο.Όπως αναφέρει το ημικρατικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, «ορισμένοι φοιτητές και πολίτες κατάφεραν να εισβάλλουν ξανά στην βρετανική πρεσβεία» προσθέτοντας, ότι ο διοικητής της Τεχεράνης «προσπαθεί να ηρεμήσει τους φοιτητές».

Οι εισβολές στα κτήρια της βρετανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ισλαμική Δημοκρατία ξεκίνησαν μετά την έγκριση από το Συμβούλιο των Φρουρών της απόφασης της βουλής του Ιράν, η οποιά καλεί την κυβέρνηση να απελάσει το Βρετανό πρέσβη σε αντίποινα για τις κυρώσεις του Λονδίνου, ενώ ένας ιρανός βουλευτής είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι ενδέχεται να υπάρξει εισβολή στην Βρετανική πρεσβεία παρόμοια με εκείνη στην διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ το 1979.
 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφαση δεκάδες νεαροί Ιρανοί εισέβαλαν στο συγκρότημα της πρεσβείας πετώντας πέτρες, βόμβες μολότοφ, κρατώντας ομήρους και καίγοντας έγγραφα που απέσπασαν από τα γραφεία της διπλωματικής αντιπροσωπείας.

Ωστόσο, ύστερα οι εισβολείς απωθήθηκαν από τις ιρανικές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποίησαν δακρυγόντα και απελευθέρωσαν τους έξι ομήρους, που κρατούνταν μέσα στο κτήριο της πρεσβείας.
 

Η αστυνομία της Τεχεράνης είχε καταφέρει λίγο νωρίτερα να κλείσει οριστικά την κεντρική πύλη της βρετανικής πρεσβείας, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τομέα της Τεχεράνης, κοντά στον Κήπο Κολχάκ, καθώς στο χώρο μπροστά απο την πύλη μερικές εκατοντάδες φοιτητές-διαδηλωτές επιχειρούσαν να εισέλθουν στο εσωτερικό της διπλωματικής αποστολής.
 

Στις εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας αρκετοί από τους «διαδηλωτές» είχαν σκαρφαλώσει στην πύλη της εισόδου ανεμίζοντας ισλαμικές σημαίες, κατέστρεφαν έγγραφα και ότι άλλο έβρισκαν μπροστά τους, ακόμη και πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ.
 

Βρετανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Λονδίνο έχει «εξοργιστεί» μετά την εισβολή που αναφέρθηκε στην πρεσβεία της Βρετανίας στο Ιράν, ενώ το Φόρεϊν Όφις εξέδωσε ανακοίνωση.
«Υπήρξε μια εισβολή από ένα σημαντικό αριθμό διαδηλωτών στο κτήριο της πρεσβείας μας και υπήρξε βανδαλισμός στην ιδιοκτησία μας», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. «Είναι μια ρευστή κατάσταση και οι λεπτομέρειες ακόμα ανακύπτουν. Είμαστε εξοργισμένοι γι' αυτό. Είναι εντελώς απαράδεκτο και το καταδικάζουμε».
 

«Βάσει του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης και της Συνθήκης της Βιέννης, η ιρανική κυβέρνηση έχει σαφώς καθήκον να προστατεύει τους διπλωμάτες και τις πρεσβείες στη χώρα και αναμένουμε να δράσουν κατεπειγόντως για να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο και να εγγυηθούν την ασφάλεια του (διπλωματικού) προσωπικού μας και της ιδιοκτησίας μας».
 

Η εισβολή σημειώθηκε λίγη ώρα αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε πως το Λονδίνο αναμένει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να λάβουν «ρωμαλέα» μέτρα εάν η Τεχεράνη υποβαθμίσει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις.
 

Ο Χέιγκ έκανε τη δήλωση αυτή στη βουλή χωρίς να προβεί σε κάποιο σχόλιο στη διάρκεια της συνεδρίασης της βουλής για την εισβολή στη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη που καταδίκασε με την ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στην πρεσβεία κατά τις μεσημεριανές ώρες, ανέστειλαν την βρετανική σημεία και ύψωσαν την ιρανική. Ακόμη, οι διαδηλωτές κατέστρεψαν πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ.
 

Ζημιές στο κτήριο
Οι διαδηλωτές πάντως έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο κτήριο όπου στεγάζεται η πρεσβεία. Παράλληλα, έκαψαν επίσημα έγγραφα. 
 

Σύμφωνα με πληροφορίες της www.kathimerini.com.cy από διάφορες τουρκικές και κουρδικές πηγές, σήμερα στην Τεχεράνη διοργανώθηκε μεγάλη διαδήλωση, στην οποία επικράτησαν αντιδυτικά συνθήματα και αισθήματα. Μια ομάδα διαδηλωτών εισέβαλε στη βρετανική πρεσβεία.
 

Η νέα ομηρεία ζωντανεύει μνήμες από την ιστορική ομηρεία στην αμερικανική πρεσβεία της Τεχεράνης, στις αρχές της δεκαετίας του '80.
 

Σειρήνες πολέμου σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή
Η είδηση της εισβολής των Ιρανών διαδηλωτών στη βρετανική πρεσβεία, έρχεται σε μια στιγμή που παλαιστινιακές ρουκέτες πέφτουν στα εδάφη του Ισραήλ και προκαλούν ζημιές.
Διάφορες ισραηλινές ιστοσελίδες τονίζουν ότι πίσω από το νέο κύμα επίθεσης βρίσκεται η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με τους ισραηλινούς αναλυτές, η Χεζμπολάχ στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα εν όψει της σχεδιαζόμενης δυτικής και αραβικής επίθεσης στη Συρία. 


www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες από ΑΠΕ και τον ανταποκριτή της "Κ" στην Κωνσταντινούπολη Νίκο Στέλγια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.