30/11/11

Η Τουρκία θεωρεί τα Βαλκάνια ως την κορυφαία της προτεραιότητα

Η Τουρκία και τα Βαλκάνια ήταν το θέμα της πρώτης πολυεθνικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα (28 Νοεμβρίου), με αντιπροσώπους από 156 οργανώσεις, διπλωμάτες και πολιτικούς με βαλκανική καταγωγή.


"Ο στόχος του συνεδρίου είναι να συζητηθούν τα προβλήματα στο εσωτερικό των βαλκανικών χωρών, να εκφραστούν οι ανησυχίες των ανθρώπων βαλκανικής καταγωγής που ζουν στην Τουρκία, καθώς και να αυξηθεί ο διάλογος και η ικανότητα των οργανώσεων να ενεργούν από κοινού", είπε στους SETimes ο καθηγητής Κοράι Μπασόλ για λογαριασμό των αντιπροσώπων της Πλατφόρμας Τουρκίας Βαλκανίων.

Μιλώντας στους SETimes, ο Αντνάν Βαρνταρλί, πρόεδρος της Βαλκανικής Κοινωνικής, Οικονομικής και Ακαδημαϊκής Οργάνωσης (BALKANSIAD) εξήγησε ότι η σημασία των Βαλκανίων αυξήθηκε κατά τη δεκαετία του '90 μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

"Υπάρχει μια σημαντική κοινότητα Βαλκάνιων που μένουν στην Τουρκία. Δεδομένου ότι [ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν είναι ευαίσθητος ως προς τα θέματα των Βαλκανίων, ο αριθμός των σχετικών πλατφορμών έχει αυξηθεί σημαντικά", είπε.

Σύμφωνα με τον Βαρνταρλί, τέτοια συνέδρια είναι πολύ σημαντικά για την καθιέρωση του διαλόγου μεταξύ των σχετικών οργανώσεων προκειμένου να αυξηθούν οι επενδύσεις και να συζητηθούν πολιτικά θέματα.

Ως βασικός ομιλητής ο Ριφάτ Σαΐτ, βουλευτής του κόμματος ΑK από τη Σμύρνη, εξήγησε ότι το κοινό αποτελούνταν από οργανώσεις από κάθε πολιτικό υπόβαθρο. "Υπάρχουν περίπου 15 με 20 εκατομμύρια άτομα βαλκανικής καταγωγής στην Τουρκία. Η κοινή ανησυχία αυτής της κοινότητας είναι το κύμα μετανάστευσης από τα Βαλκάνια", είπε.

Ο Σαΐτ ανακοίνωσε ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας Βαλκανικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στο τουρκικό κοινοβούλιο, του οποίου η Γενική Γραμματεία θα βρίσκεται στη Σμύρνη.

"Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για τον εορτασμό της 100ης επετείου των Βαλκανικών πολέμων -- που θα εορταστεί το 2012 -- σκοπεύουμε επίσης να διοργανώσουμε το πρώτο Βαλκανικό Φόρουμ στη Σμύρνη, στο οποίο θα προσκληθούν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των βαλκανικών χωρών", εξήγησε.

Ο Σαΐτ είπε επίσης ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, τους δήμους, τα πανεπιστήμια και τις οργανώσεις, θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για να ενθαρρύνουν τις βαλκανικές ενώσεις να συνεργαστούν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες.

Μια κοινή άποψη που ακούγεται στο συνέδριο ήταν ότι τα ευρείας κλίμακας σχέδια που υποστηρίζονται από την Τουρκική Υπηρεσία Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης (TİKA) στην περιοχή είναι υψίστης σημασίας.

"Επειδή τα βαλκανικά κράτη βρίσκονται σε μια φάση ανοικοδόμησης, οι βαλκανικές χώρες χρειάζονται τις συμβουλές της Τουρκίας για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους σε νομοθετικά, δικαστικά και εμπορικά θέματα", υποστήριξε ο Βαρνταλί, προσθέτοντας ότι η δημιουργία δεσμών φιλίας μεταξύ τουρκικών και βαλκανικών δήμων και η αύξηση της συνεργασίας με τις βαλκανικές χώρες είναι ζωτικής σημασίας.

Σύμφωνα με τον Αϊχάν Μπολούκμπασι, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Βαλκανίων Ρούμελης, η διάσκεψη έδειξε πως είναι απαραίτητο να έλθουν σε επαφή οι οργανώσεις.

"Πριν από το συνέδριο αποτελούσε πρόβλημα το να έρθουμε σε επαφή. Εάν δεν υπάρχει οργάνωση, η ποσοτική πλειοψηφία δεν μπορεί να γίνει δύναμη", τόνισε.

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη υπογράμμισαν ομόφωνα τη σημασία των Βαλκανίων για την ενίσχυση της ενότητας και αλληλεγγύης της Τουρκία. Ο επίτιμος πρόξενος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Κεμάλ Μπαϊσάκ είπε ότι: "Ο βαλκανικός κόσμος παρέχει στον τουρκικό κόσμο την ευκαιρία για ενοποίηση κάτω από μία στέγη".

Εν τω μεταξύ, ο Κεμάλ Σερμπετσιόγλου, βουλευτής του κόμματος AK από την Προύσα, τόνισε ότι εάν ενοποιηθούν τα Βαλκάνια, τότε η Τουρκία θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή.

Ο Χακάν Οκτσαλί, γενικός διευθυντής του τμήματος Βαλκανίων και Κεντρικής Ευρώπης του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, είπε ότι "τα Βαλκάνια είναι ένας γεωγραφικός χώρος ύψιστης προτεραιότητας", προσθέτοντας ότι η προέλευση της Τουρκίας βρίσκεται στα Βαλκάνια. "Εμείς θα επαναπροσανατολίσουμε τα περαιτέρω βήματα στην περιοχή των Βαλκανίων με γνώμονα τα μηνύματα που θα λάβουμε από αυτή τη συνάντηση", είπε στους συμμετέχοντες σε ομιλία του.

Ως αποτέλεσμα αυτού του συνεδρίου, ο Μπασόλ δήλωσε στους SETimes ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αυξηθεί η εκπροσώπηση των ατόμων βαλκανικής καταγωγής στο κοινοβούλιο, το δημόσιο τομέα, την κοινωνία των πολιτών, τη γραφειοκρατία και τις τοπικές κυβερνήσεις.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.