30/11/11

Ασκήσεις γύρω-γύρω από την Κύπρο

Επιμένουν στη λογική εντάσεων οι Τούρκοι και ο Έρογλου μιλά για πρόοδο
ΤΟΥΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Φωτογραφία
ΔΥΟ ασκήσεις, μια βορείως και η δεύτερη νοτίως της Κύπρου, πραγματοποίησαν χθες οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στα πλαίσια της τακτικής συντήρησης κλίματος έντασης. Χθες το πρωί, εκδόθηκαν δυο ΝΟΤΑΜ, ένα από την Άγκυρα και ένα από το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, για ασκήσεις μικρής χρονικής διάρκειας στην περιοχή της Κύπρου. Η μια άσκηση διεξήχθη στα ανοικτά της Λεμεσού και η δεύτερη, η οποία ήταν έρευνας διάσωσης, βόρεια του νησιού. Σε αυτές τις δυο ασκήσεις δεν περιλαμβάνεται η κοινή Τουρκίαςψευδοκράτους, που αφορά την αντιμετώπιση της ρύπανσης της θάλασσας και άρχισε χθες στην περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου.
Παρά τις όποιες διπλωματικές κινήσεις γίνονται, που είναι περισσότερο εντυπωσιασμού και αφορούν την εμμονή της Άγκυρας για «λύση εδώ και τώρα», η τουρκική πλευρά δεν εγκαταλείπει την τακτική των εντάσεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι ασκήσεις αυτές, κυρίως εκείνες που διεξάγονται στα ανοικτά της Λεμεσού και κοντά στο «οικόπεδο 12», θα πραγματοποιούνται σε συστηματική βάση, ώστε να είναι συνεχείς και οι αμφισβητήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, πάντως, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα πραγματοποιήσει σήμερα το απόγευμα συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια, στα πλαίσια του πήγαινε-έλα. Στόχος του «να σπρώξει τη διαδικασία προς τα εμπρός και να διευκολύνει τις συζητήσεις», που φαίνεται να έχουν κολλήσει στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας. Τα Ηνωμένα Έθνη, αν και αναγνωρίζουν τα προβλήματα, τις δυσκολίες και το χάσμα απόψεων σε μια σειρά ζητημάτων, εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει γεφύρωση των διαφορών. Για το σκοπό αυτό έχουν ως «χρυσή εφεδρεία» τους ειδικούς, που επιστράτευσαν για τα θέματα της Διακυβέρνησης/κατανομή εξουσιών και των περιουσιών. Και οι δυο θα εμπλακούν ανά πάσα στιγμή για να παρουσιάσουν ιδέες για γεφύρωση των διαφορών.

Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου έχει από την πλευρά του δηλώσει πάντως ότι στην προχθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια, υπήρξαν «κάποιες συγκλίσεις στο θέμα της διακυβέρνησης και διαμοιρασμού εξουσίας, οι οποίες επιτεύχθηκαν από παλιά». Έσπευσε δε να εκφράσει την ευχή όπως στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, γίνει εφικτό να κλείσουν το θέμα αυτό. Είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά επιμένει να παρουσιάζεται αισιόδοξη και να αναδεικνύει συγκλίσεις που δήθεν έχουν επιτευχθεί. Αυτή είναι και η εν γένει προσέγγιση των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν είναι η λύση η επιδίωξη της Άγκυρας» ΑΠΑΝΤΗΣΗστις προκλήσεις Μπαγίς έδωσε το κυπριακό ΥΠΕΞ. Σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει το ανυπόστατο και απαράδεκτο της διασύνδεσης που επιχειρεί ο Τούρκος Υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης Εγκεμέν Μπαγίς μεταξύ της πραγματοποίησης απευθείας πτήσεων προς και από τα κατεχόμενα και του ανοίγματος των λιμένων, αερολιμένων και εθνικού εναέριου χώρου της Τουρκίας σε κυπριακά σκάφη. Ο κ. Μπαγίς αναφέρθηκε σε υιοθέτηση μοντέλου τύπου Ταϊβάν με την πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων προς και από τον παράνομο αερολιμένα στην κατεχόμενη Τύμπου. «Πραγματική πρόθεση της Τουρκίας δεν είναι η επιτυχής κατάληξη τής υπό εξέλιξη διαπραγματευτικής διαδικασίας για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, αλλά η αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας των κατεχομένων και η υπονόμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Επισημαίνεται ότι το άνοιγμα των λιμένων, αερολιμένων και εθνικού εναέριου χώρου της Τουρκίας σε κυπριακά σκάφη συνιστά συμβατική υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της ΕΕ, στο πλαίσιο της πλήρους και χωρίς διακρίσεις εφαρμογής του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Προστίθεται ότι η χρήση του παράνομου αερολιμένα στην κατεχόμενη Τύμπου αποτελεί παράνομη είσοδο και έξοδο από την Κυπριακή Δημοκρατία.
http://www.philenews.com/digital/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.