28/11/11

Κυρώσεις με άμεση εφαρμογή στη Συρία από τον Αραβικό Σύνδεσμο

Επτά Τούρκοι "Προσκυνητές" συνελήφθησαν απο τον συριακό στρατό, κρατήθηκαν για  πέντε ημέρες και επέστρεψαν στην Τουρκία
Πρωτοφανείς κυρώσεις, με άμεση εφαρμογή, επέβαλε στη Συρία ο Αραβικός Σύνδεσμος, με το Κατάρ να τονίζει ότι η λύση στη χώρα πρέπει να δοθεί από τους ίδιους τους Αραβες, ώστε να αποφευχθούν σενάρια «τύπου Λιβύης», ενώ την ίδια στιγμή η Δαμασκός υποστηρίζει ότι η απόφαση «δίνει το πράσινο φως» για τη διεθνοποίηση της κρίσης.

Σε παράλληλες εξελίξεις, ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι 1,5 εκατ. Σύροι έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, υποστηρίζοντας ότι η ιδέα των ανθρωπιστικών διαδρόμων που προωθεί η Γαλλία δεν δικαιολογείται σε αυτό το στάδιο καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα των αναγκών σε κάθε περιοχή της χώρας.

Τα 19 από τα 21 μέλη του Αραβικού Συνδέσμου (χωρίς τη συμμετοχή πλέον της Συρίας) ενέκριναν τις κυρώσεις, σε «απάντηση» στην 8μηνη άγρια καταστολή του αντικυβερνητικού κινήματος από τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και αφότου η Δαμασκός αψήφησε τελεσίγραφο για την είσοδο παρατηρητών στη χώρα. Το Ιράκ και ο Λίβανος απείχαν από την ψηφοφορία.

Η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου, ακολούθησε έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας των αραβικών χωρών στο Κάιρο, όπου και καταρτίστηκε το σχετικό προσχέδιο.

Προβλέπονται: το πάγωμα όλων των εμπορικών κρατικών συναλλαγών με την κυβέρνηση της Συρίας, εξαιρουμένων των ειδών πρώτης ανάγκης, η διακοπή κάθε συναλλαγής των αραβικών χωρών με την Κεντρική Τράπεζα της Συρίας, το πάγωμα των έργων που γίνονται στη Συρία και χρηματοδοτούνται από τις αραβικές χώρες, οι οποίες «κόβουν» και την αεροπορική τους σύνδεση με τη Δαμασκό. Αναμένεται επίσης κατάρτιση καταλόγου με ονόματα Σύρων αξιωματούχων στους οποίους θα απαγορεύεται να ταξιδεύουν στις αραβικές χώρες.

Εν τω μεταξύ, ενώ στη Συρία συνεχίζεται η αιματοχυσία, τελευταίες εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών κάνουν λόγο για τουλάχιστον 3.500 νεκρούς από τα μέσα Μαρτίου, όταν ξεκίνησε η εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 24 άνθρωποι, εκ των οποίων 16 άμαχοι, σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 25 τραυματίστηκαν το περασμένο 24ωρο.

Σε παράλληλες εξελίξεις το Μπαχρέιν και το Κατάρ κάλεσαν χθες το βράδυ τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη Συρία εξαιτίας των συγκρούσεων και εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.