28/11/11

Απειλές για διακοπή νερού και ηλεκτρικού αν σχηματιστεί κυβέρνηση Φατάχ-Χαμάς


Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν απείλησε ότι η χώρα του θα διακόψει την υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση στη Λωρίδα της Γάζας σε περίπτωση που τα παλαιστινιακά κινήματα Φάταχ και Χαμάς σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας. "Εξετάζουμε στο υπουργείο Εξωτερικών την πιθανότητα το Ισραήλ να απεμπλακεί από τη Λωρίδα της Γάζας σε ό,τι αφορά τις υποδομές", δήλωσε ο Αγιαλόν, σύμφωνα με το Ynet, τον ιστότοπο της εφημερίδας Γιεντότ Αχρονότ στο Διαδίκτυο.


"Μια συμφωνία περί μιας (κυβέρνησης) ενότητας θα μεταμόρφωνε την Παλαιστινιακή Αρχή σε μια τρομοκρατική αρχή και θα έθετε τέλος σε κάθε ελπίδα να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία" με το Ισραήλ, είπε ο Αγιαλόν, μέλος της βουλής με το υπερεθνικιστικό κόμμα Ισραέλ Μπεϊτενού, του οποίου ηγείται ο ΥΠΕΞ Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

Την Παρασκευή Ισραηλινοί υπουργοί αποφάσισαν να συνεχίσουν το πάγωμα των πόρων, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, που μεταφέρουν στην Παλαιστινιακή Αρχή, μετά την ανακοίνωση στο Κάιρο από τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον επικεφαλής του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ μιας νέας εποχής "συνεργασίας".

"Εάν οι Παλαιστίνιοι υπέγραψαν μια συμφωνία που σχετίζεται με το σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας αυτό θα καθιστούσε αδύνατη την μεταφορά των κεφαλαίων", είπε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

Η μεταβίβαση των κεφαλαίων- που καλύπτουν μεγάλο μέρος του μηνιαίου προϋπολογισμού της Παλαιστινιακής Αρχής- διεκόπη την 1η Νοεμβρίου, μετά την εισδοχή της Παλαιστίνης ως κράτους στην UNESCO.

Τον Ιανουάριο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε αναφερθεί στην πιθανότητα να διακοπεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ, που απέσυρε τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, συνεχίζει να παρέχει πόσιμο νερό και το 70% της ενέργειας που καταναλώνει η παλαιστινιακή περιοχή, με το υπόλοιπο 30% των ενεργειακών της αναγκών να καλύπτεται από την Αίγυπτο και τοπικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια.
http://www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.