31/10/11

Πολιτική χρεωκοπία

της Ελίνας Γαληνού
Η προχτεσινή εικόνα της χώρας στη μέρα εορτασμού μιας εθνικής επετείου, σφράγιζε ηχηρά μια βεβαιότητα.
Το ισχύον πολιτικό σύστημα της χώρας, έχει μάλλον χρεωκοπήσει. Οι συντελεστές του έχουν χάσει παντελώς την λαική πίστη και ίσως διάγουν τον επιθανάτιο ρόγχο του πολιτκού τους θανάτου. Δεν αποκλείεται όμως, όταν αυτός συμβεί να το μάθουν και αυτό τελευταίοι, καθώς τους έγινε τρόπος ζωής να περιφρονούν τον λαό και να δραπετεύουν από τα δυσάρεστα συμβάντα ρίχνοντας τις ευθύνες δεξιά και αριστερά.
Γνωρίζοντας τα άρθρα του Συντάγματος βάσει του οποίου καθένας μας χρήζεται "ακαδημαικός πολίτης" κατά την ενηλικίωσή του, θα πρέπει να γνωρίζουμε υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που απορρέουν απ΄αυτό. Σύμφωνα με αυτό δεν χειροκροτούμε βέβαια την ύβρι όχι μόνο προς άρχοντες και θεσμούς, αλλά και προς κανέναν απολύτως πολίτη. Ο όρος "προσβολή προσωπικότητας" είναι εν ισχύ από την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1864, κατόπιν εισήγησης του Παύλου Καλλιγά και αφορά όλους τους πολίτες. Ισως κάπως ιδιαίτερα τους άρχοντες οι οποίοι εκπροσωπούν τους θεσμούς. Ολα αυτά όμως, μπορεί κάπου να τα ξεχάσει ένα πλήθος αγανακτισμένων που δεν βλέπει μπροστά του από την οργή επειδή πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του. Ανάμεσά του, ίσως παρεισφρύουν (όπως πάντα) και κάποια ταραχοποιά στοιχεία, τα οποία ειδικεύονται στο να παρεκτρέπουν πάσης φύσεως εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Τέτοια σκηνικά, έχουμε δεί πολλά και δεν εκπλησσόμαστε.
Ισως προχτές η κατάσταση να έγινε εντονότερα αισθητή λόγω της εθνικής επετείου. Η μέρα του περήφανου ΟΧΙ των Ελλήνων του πάλαι ποτέ, δυστυχώς αμαυρώθηκε καταδεικνύοντας την αλήθεια γυμνότερη από ποτέ. Η κατάρρευση είναι πασιφανής και σίγουρα, οι σκηνές έκαναν τον γύρο του κόσμου δίνονας τροφή για διάφορα σχόλια. Ο λαός είναι εκτός εαυτού. Η ηγεσία του, αδύναμη να τον αντικρύσει κατάματα προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό της. Τόσον καιρό τώρα, η λαική γνώμη αγνοείται επιδεικτικά υπό το πρόσχημα "Θα αλλάξουμε τους Ελληνες είτε το θέλουν είτε όχι και δεν λογαριάζουμε το πολιτικό κόστος με τίποτα.." Πολύ καλά λοιπόν, πέστε πως έγινε έτσι. Ξύπνησε το φιλότιμο των Ελλήνων και καθώς το δίκιο άρχισε να τους πνίγει, συνειδητοποίησαν ότι δεν ανέχονται πια τον εμπαιγμό από τους πολιτικούς.
Σαφώς οι προχτεσινές εκδηλώσεις αποδοκιμασίας, δυσαρέστησαν τον ανώτατο άρχοντα της χώρας και κάποιους πολιτικούς που παρέστησαν στις κατά τόπους παρελάσεις. Ευνόητος ο θυμός τους, διότι δεν είναι ευχάριστο πράγμα να καθυβρίζεσαι ή να δέχεσαι επιθέσεις. Αυτές όμως οι καταστάσεις-πέρα από κάποιες κατακριτέες πλευρές της υπόθεσης- δεν είναι τίποτα άλλο από την βαθμολογία του λαού προς εκείνους που εμπιστεύτηκε να διαχειρίζονται τις τύχες του. Σήμερα λοιπόν που αυτός ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με το χάος, όχι μόνο δεν ελπίζει πια τίποτα απ΄αυτούς, αλλά ούτε θέλει να τους ακούσει. Τι ν΄ακούσει, χόρτασε πια από τις παραπλανήσεις που κοντεύουν να τον τρελλάνουν. Εξουθενώθηκε από το σκωτσέζικο ντούς που του κάνουν κάθε τόσο με την επικείμενη καταστροφή. Ξέρει μέσα του ότι τα περιθώρια είναι πλέον στο κόκκινο και ότι δυστυχώς, δεν έχει πού την κεφαλήν κλίναι.
Σε κάτι τέτοιες στιγμές όμως, δείχνουν οι ηγέτες την ουσιαστική δύναμή τους, όπως πράττουν και οι γονείς στα παιδιά τους όταν βρίσκονται σε αδιέξοδο και απελπίζονται. Εκείνες λοιπόν τις ώρες, το στιβαρό χέρι πρέπει να κρατήσει γερά τον αδύναμο και να του εμπνεύσει θάρρος και εμπιστοσύνη. Γι΄αυτό είναι εκεί, στις μεγάλες θέσεις και τα υψηλά αξιώματα ευθύνης. Μέσα στις φουρτούνες φαίνονται οι καλοί καραβοκύρηδες άλλωστε και εμείς, σαν λαός θαλασσινός πρέπει να το ξέρουμε αυτό καλύτερα από κάθε άλλον..
Ομως, δεν είδαμε τίποτα τέτοιο. Απλά προχτές, τη μέρα της εθνικής μας περηφάνειας, βεβαιωθήκαμε πλήρως. Το συμβόλαιο των πολιτικών μας με τον λαό, έχει πλέον σπάσει αλλά εκείνοι, περί άλλων τυρβάζουν ακόμα.

7 σχόλια:

  1. "Το συμβόλαιο των πολιτικών μας με τον λαό, έχει πλέον σπάσει αλλά εκείνοι, περί άλλων τυρβάζουν ακόμα."

    Έ, εντάξει Ελίνα, να δεις όμως έτσι και σπάσει κανά κεφάλι περί τίνος θα τυρβάζουν μετά...

    Υ.Γ. Η γελοιογραφία τής ανάρτησης κυριολεκτικά τα σπάει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελίνα

    Σε λίγες μέρες είναι η επέτειος που γιορτάζουμε(;) την άνοδο των λαμόγιων στην εξουσία και την πτώση των κακών χουντικών,και την επιστροφή της ''Δημοκρατίας''(;) τους.

    Και γράφω δημοκρατία τους γιατί έχω μια βάσιμη υποψία ότι δεν πρέπει να είναι αυτή η Δημοκρατία που ξέραμε,που διαβάσαμε,που έλαμψε και που ήταν σε θέση να δίνει προοπτικές και λύσεις δίχως αδιέξοδα,βασισμένη στη βουλή της πλειοψηφίας και όχι της μειοψηφίας.

    Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι αν ο λαός είπε ένα δεύτερο ΌΧΙ την 28η πώς θα γιορτάσει την επέτειο που συμβολίζει την πτώση της Χούντας.

    ΥΓ
    Κάτι έχει πάρει το αυτί μου περί ματαίωσης των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου,λέτε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θετική η ΕΕ για «ειδικές οικονομικές ζώνες» στην Ελλάδα


    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν ανοιχτή στη δημιουργία «ειδικών οικονομικών ζωνών» σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, ως ένα μέσο βελτίωσης των επιχειρηματικών συνθηκών στη χώρα, όπως επισημαίνει ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν.

    Σε γραπτή του απάντηση προς ερώτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε πως οι ζώνες, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν εμπορικά προνόμια, αποτελούν μια «ενδιαφέρουσα ιδέα» που ενδέχεται να βοηθήσει τη χώρα να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική, ωστόσο, όπως λέει, δεν έχει συζητηθεί με την ΕΕ ή τις ελληνικές αρχές.

    «Πιστεύουμε ότι είναι μία ιδέα, την οποία θα εξετάσουν οι ελληνικές αρχές εφόσον θέλουν να προχωρήσουν με τέτοιες πρωτοβουλίες. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση το αποφασίσει, η Κομισιόν είναι έτοιμη να συζητήσει με τις ελληνικές αρχές την πιθανότητα να εφαρμοσθούν στην πράξη αυτές οι ιδέες», σημείωσε.

    Μία ειδική οικονομική ζώνη θα απαιτούσε την προσεκτική εξέταση πολιτικών, ρυθμιστικών, φορολογικών και επιχειρηματικών παραγόντων, προσέθεσε.
    Πηγή: in.gr

    Αυτό έχει μεγάλη σημασία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ''Το ισχύον πολιτικό σύστημα της χώρας, έχει μάλλον χρεωκοπήσει''.

    Αν Ελίνα ακόμα και σήμερα λέμε μάλλον, για ένα γεγονός που ήταν ορατό από τα γενοφάσκια του (δεκαετία του 80), μάλλον έχουμε δημοκρατική πρεσβυωπία.
    Το σημερινό καθεστώς (δημοκρατία για πολλούς) στηρίχθηκε σε σαθρό υπόβαθρο (γενιά του πολυτεχνείου) και την απάτη και φυσικά κατέρευσε πολύ νωρίς, το κράτησαν όμως στη ζωή οι βρυκόλακες της δημοκρατίας για να εξυπηρετήσουν τα άνομα μικροσυμφέροντά τους και κοντά σ'αυτούς μερίδα του ΛΑΟΥ, που δεν είχε αρχές και αξίες πραγματικές.
    Το θέμα μας τώρα είναι πως αυτός ο ΛΑΟΣ θα ξαναβρεί την χαμένη του αξιοπρέπεια και τον ηγέτη να βγάλει το κάρο από τη λάσπη (εδώ ταιριάζει το μάλλον-ίσως-πιθανόν κ.λ.π).
    Υπόψη ότι οι σημερινοί ώριμοι για την πολιτική πατριώτες μας, από τα 15 τους χρόνια, αντι να πολεμάνε (όπως συνήθιζαν παλιά κάποιοι άλλοι), τρώνε πιτόγυρους και πίνουν φραπεδιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ X. Χατζησαββίδη

    >Σε λίγες μέρες είναι η επέτειος που γιορτάζουμε(;) την άνοδο των λαμόγιων στην εξουσία και την πτώση των κακών χουντικών,και την επιστροφή της ''Δημοκρατίας''(;) τους.<

    Δεν θυμάμαι να υπάρχει εντός του τρέχοντος έτους καμμία τέτοια επέτειος.
    Η ούτως επείν δημοκρατία απεκατεστάθη την 24η Ιουλίου 1974. Η χούντα είχε εξαφανισθεί κάνα-δυο μέρες νωρίτερα.

    Αν εννοείς την μασκαράτα του Π/χνείου, αυτή είναι εντελώς άσχετη με την πτώση της χούντας και την άνοδο των λαμογιών. Τότε, Νοέμβριο του '73, απλώς άλλαξε η χούντα προς το χειρότερο. Πέρασε από τον Παπαδόπουλο στον Ιωαννίδη, με τα γνωστά για την Κύπρο ολέθρια επακόλουθα τον Ιούλιο του επομένου έτους. Μακάρι να ματαιωθεί αυτή η κακόγουστη φάρσα, που λέγεται "Επέτειος του Π/χνείου", λόγω της οποίας μόνο ζημιές μετράμε κάθε χρόνο. Δυστυχώς, πιστεύω ότι δεν θα ματαιωθεί, διότι τώρα η κυβέρνηση χρειάζεται όσο τίποτε άλλο τα θεάματα, αφού αφαιρεί ανελέητα τον άρτο.

    @ Συγκάτοικο

    Το σχόλιό σου με βρίσκει απολύτως σύμφωνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Απλά το "μάλλον" μου είναι προσφιλές λήμμα στις εκφράσεις μου. Νοηματικά ίσως είναι κάπως πλεοναστικό, ειδικά για τη φράση που αναφέρεις.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.