27/10/11

Προβληματισμός από πιθανή κατάργηση μονάδων

Προβληματισμός από πιθανή κατάργηση μονάδων
Εντονότατο προβληματισμό προκαλεί στο Πολεμικό Ναυτικό η πιθανότατη κατάργησης της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος με περιοχή ευθύνης το Βόρειο Αιγαίο, την ώρα που οι τουρκικές φρεγάτες κάνουν βόλτες μέχρι τα ανοιχτά του Σουνίου.

Το ίδιο μοντέλο -κατάργηση ή υποβαθμιση- μελετάται και για τη Ναυτική Διοίκηση Δυτικής Ελλάδος. Επιλογή που όπως σημειώνουν έμπειροι αξιωματικοί- είναι σε λάθος κατεύθυνση γιατί ήδη η Τουρκία εκτελεί περιπολίες με φρεγάτες δυτικά της Ελλάδας, στο πλαίσιο στρατιωτικής της με τους Αλβανούς.

"Στις πρόσφατες διμερείς συμφωνίες Αλβανίας - Τουρκίας, η Τουρκία αναβαθμίζει την αεροναυτική περιουσία της στην περιοχή αυτή. Τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου, τα οποία ενδεχομένως να δώσουν λύσεις στα οικονομικά αδιέξοδα της χώρας επεκτείνονται και σε περιοχές στις οποίες εκκρεμούν σημαντικότατα διακρατικά θέματα. Γι' αυτούς και μόνο τους λόγους θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να ομιλούμε τουλάχιστον για αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή του Ιονίου πελάγους τόσο σε οργάνωση όσο και σε υποδομές και μέσα", τόνισε ο αντιναύαρχος, Βασίλης Μαρτζούκος.

"Είναι λάθος να καταργηθούν διότι η μεν Διοίκηση Ναυτικής Εκπαιδεύσεως προσφέρει εκπαίδευση σε όλες τις σχολές του Πολεμικού Ναυτικού πλην της σχολής Ναυτικών Δοκίμων, οι δε άλλες δυο διοικήσεις, βορείου Ελλάδος και Ιονίου, προσφέρουν σε καιρό επιστρατεύσεως αυτό το οποίο δεν μπορεί να γίνει από το επιτελείο το οποίο βρίσκεται μακριά και είναι στην Αθήνα", σημείωσε από τη μεριά του ο αντιναύαρχος, Νίκος Φατούσης.

Την ώρα που η ηγεσία του Ναυτικού επιχειρεί να αποφύγει την κατάργηση, με εναλλακτικές προτάσεις, όπως η υποβάθμισή τους σε ναυτικούς σταθμούς, εντονότερος είναι ο προβληματισμός στο Στρατό Ξηράς αφού οι απαιτήσεις για σημαντικές μειώσεις μονάδων και σχηματισμών συναντούν σθεναρή αντίσταση στο εσωτερικό του.

Στην τελευταία συνεδρίαση που τέθηκε το θέμα, δεν ελήφθησαν αποφάσεις ωστόσο σε 10 ημέρες, θέματα όπως η κατάργηση της Στρατιάς στη Λάρισα μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις ανωτάτων και ίσως οδηγήσουν σε έκτακτες κρίσεις.

Η απαίτηση για μείωση του λειτουργικού κόστους είναι μεγάλη, ωστόσο, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί με θητεία στα ανώτατο επίπεδο της στρατιωτικής ιεραρχίας οι αλλαγές δεν πρέπει να γίνουν με κριτήριο τους αριθμούς.

"Οποιαδήποτε προσέγγιση στο θέμα της δομής δυνάμεως των ενόπλων δυνάμεων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την αμυντική επάρκεια, την ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση, την κάλυψη του ενιαίου αμυντικού χώρου, την αποτελεσματική αντιμετώπιση ολοκλήρου του φάσματος κρίσεων και ενδεχομένων επιχειρήσεων στο Αιγαίο, Ιόνιο, ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο. Οποιαδήποτε κριτήρια για τη νέα δομή δυνάμεων θα πρέπει να εδράζονται σε επιχειρησιακές απαιτήσεις και όχι σε αριθμητικά ή λογιστικά δεδομένα", επισήμανε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος, Παναγιώτης Χηνοφώτης.

"Η όποια αλλαγή στη δομή δυνάμεων των ενόπλων δυνάμεων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις επιταγές της πολιτικής εθνικής Άμυνας και τα επιχειρησιακά κριτήρια των ενόπλων μας δυνάμεων", είπε ο αντιπλοίαρχος και τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας.

Ο υπουργός Άμυνας υποστηρίζει ότι οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν το αξιόμαχο των ενόπλων μας δυνάμεων. "Εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών σημαίνει περιστολή της κακοδιαχείρισης εκεί που υπάρχει, αλλά σε καμιά περίπτωση, δεν σημαίνει υπονόμευση του αξιόμαχου και της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας των ενόπλων δυνάμεων", τόνισε.

Την ίδια ώρα απόστρατοι αξιωματικοί απαντώντας στον υπουργό Άμυνας για τις περικοπές των αποδοχών τους του υπενθυμίζουν τα όσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε ομιλία του προς τους βετεράνους του αμερικανικού Στρατού.

"Περνάμε δοκιμασίες ως λαός, στην προσπάθεια να εξυγιάνουμε τα δημοσιονομικά μας. Θα είμαι απολύτως σαφής, όμως: δεν γίνεται, δεν πρέπει και δεν πρόκειται να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό εις βάρος των βετεράνων μας. Δεν θα το επιτρέψω ως Αρχηγός του Στρατού. Καλούμε το πνεύμα εκείνο που λέει ότι ενωμένοι, όταν διαλέγουμε να βαδίσουμε μαζί, ως ενωμένος λαός, δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούμε να καταφέρουμε. Κι εσείς, βετεράνοι, το ξέρετε καλά. Είναι η ζωή σας αυτή. Σε τέτοιους καιρούς, από εσάς παίρνει παράδειγμα ο αμερικανικός λαός", τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Τα σχόλια των αξιωματικών περιλαμβάνουν και τις απαξιωτικές αναφορές που έκανε ο κ.Μπεγλίτης στη Βουλή και τον καλούν τον να παραδειγματιστεί από το ύφος του κ.Ομπάμα.

"Οι ΗΠΑ, ο πρόεδρός τους, εξήρε τους βετεράνους των ενόπλων δυνάμεων, δηλαδή τους αποστράτους, και τους υπέδειξε ως παράδειγμα προς μίμηση τον αμερικανικό λαό", σημείωσε ο κ. Φατούσης.
http://www.megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.