27/10/11

Τουρκικός Τύπος: Τραγική η κατάσταση στο σεισμόπληκτο Βαν

Στην κατάσταση στο σεισμόπληκτο Βαν της ανατολικής Τουρκίας, καθώς και με το θέμα της εξωτερικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του σεισμού, αναφέρεται σήμερα ο τουρκικός Τύπος.


Οι εφημερίδες «Hurriyet» και η «Radikal» δημοσιεύουν δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος φέρεται να διαψεύδει τα ρεπορτάζ που ανέφεραν ότι η Τουρκία δεν αποδέχτηκε προσφορές για βοήθεια από διάφορες χώρες.

Διευκρίνισε ότι στο στάδιο της διάσωσης δεν χρειάστηκε έξωθεν βοήθεια, αφού υπήρχαν περί τους 1500 Τούρκους διασώστες. Σύμφωνα με τη «Radikal», ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι στις χώρες που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τους ζητήθηκε να στείλουν τέντες και προκατασκευασμένα σπίτια. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνεται και το Ισραήλ. Αρνήθηκε, πάντως, ότι η βοήθεια από το Ισραήλ θα βοηθήσει στην αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών. Η Τουρκία διαχωρίζει, είπε, τα ανθρωπιστικά από τα πολιτικά θέματα.

Η «Aksam» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο πρωτοσέλιδο θέμα της, προειδοποιώντας για τις εφιαλτικές συνέπειες που θα είχε ένας παρόμοιου με του Βαν μεγέθους σεισμός στην Κωνσταντινούπολη. «Ο βασιλιάς είναι γυμνός», είναι ο τίτλος, και εξηγεί ότι ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι η Πόλη πρέπει να ξαναχτιστεί για να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε τέτοιου μεγέθους σεισμούς.

Από την πλευρά της, η «Cumhuriyet» επιμένει στην ανάδειξη της μη αποτελεσματικής αντιμετώπισης της καταστροφής. «Χάος στο Βαν: Η βοήθεια που έφτασε στο Βαν δεν κατάφερε να φτάσει στους επιζήσαντες λόγω έλλειψης συντονισμού».

Η «Taraf» προσθέτει, «Απολογηθείτε: Τίποτα δεν άλλαξε στην Τουρκία 12 χρόνια μετά το σεισμό του 1999. Σχολεία και πάλι καταρρέουν, δεν υπάρχουν τέντες και χρειάζονται θαύματα για επιβίωση».
Οι εφημερίδες «Radikal» και «Milliyet», επισημαίνουν το μεγάλο αριθμό δασκάλων, συγκεκριμένα 48, που έχασαν τη ζωή τους στο σεισμό της Κυριακής.

Πάντως, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η κατάσταση που επικρατεί στη σεισμόπληκτη περιοχή φαίνεται να είναι αρκετά τεταμένη και η βοήθεια να μην φτάνει άνευ προβλημάτων σε αυτούς που την έχουν ανάγκη. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της σημερινής «Hurriyet Daily News», χτες βράδυ σημειώθηκαν επεισόδια με πολλούς σεισμόπληκτους να ορμούν στα φορτηγά και να παίρνουν μόνοι τους σκηνές και άλλα εφόδια. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει σε άλλο ρεπορτάζ ότι χτες βράδυ υπήρξε και εξέγερση φυλακισμένων, οι οποίοι απαιτούσαν να μεταφερθούν σε πιο ασφαλές μέρος.

Στο μεταξύ, αναβλήθηκε η συγκέντρωση κατά της τρομοκρατίας, αλλά και οι δεξιώσεις για την εθνική επέτειο. Οι 24 οργανώσεις που σχεδίαζαν το μεγάλο συλλαλητήριο κατά της τρομοκρατίας, την Κυριακή, 30 Οκτωβρίου, αποφάσισαν την αναστολή της κινητοποίησης , στρέφοντας τις προσπάθειες τους στην ενίσχυση των σεισμοπαθών. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο αρχηγός του στρατού ακυρώνοντας δεξιώσεις, που είχαν προγραμματίσει επ’ ευκαιρία της εθνικής επετείου της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.