30/10/11

Ισραηλινές επιδρομές κατά της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα

Γάζα (Reuters) - Ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το Σάββατο μια βάση της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας πέντε βασικά μέλη αυτής της οργάνωσης και προκαλώντας μια απάντηση με εκτόξευση ρουκετών από Παλαιστίνιους μαχητές που στοίχισε τη ζωή ενός Ισραηλινού.

Η αεροπορική επιδρομή είχε στόχο ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης στα νότια της πόλης Ράφα, σε αντίποινα
για επιθέσεις με ρουκέτες που είχαν πέσει στο Ισραήλ την νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.
Οι παλαιστινιακοί πυροβολισμοί δεν είχαν κάνει θύματα, αλλά είχαν διεισδύσει αρκετά μακριά μέσα στο Ισραήλ για να προκαλέσουν την ενεργοποιήση των σειρήνων συναγερμού μέχρι τα προάστια του Τελ Αβίβ.

Η Ισλαμική Τζιχάντ δήλωσε ότι ένας από τους διοικητές της, ο Ahmed al Sheikh Khalil, και τέσσερις  σύντροφοι του, οι οποίοι επέβλεψαν την παραγωγή βομβών και πυραύλων, σκοτώθηκαν κατά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έλαβε χώρα το μεσημέρι. Δύο άλλοι μαχητές τραυματίστηκαν.

Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι η  πολεμική αεροπορία του «είχε στόχο μια τρομοκρατική ομάδα που ετοιμαζόταν για εκτόξευση ρουκετών μεγάλης εμβέλειας».

Η Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία συχνά συνεργάζεται με τη Χαμάς, δεν συμφωνεί με τις προσπάθειες  ενίσχυσης  μιας άτυπης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.


«Δεν επιδιώκουμε την αντιπαράθεση με τους Παλαιστινίους και δεν θέλουμε να δηλητηριάσουμε την κατάσταση, αλλά δεν θα παρακολουθήσουμε χωρίς αντίδραση την αύξηση των επιθέσεων με ρουκέτες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν. Καλεί επίσης για ξένη επέμβαση για να σταματήσουν αυτές οι εκτοξεύσεις πυραύλων.

Η εκεχειρία που εφαρμόζεται για την ανταλλαγή κρατουμένων που πραγματοποίησαν η Χαμάς και το εβραϊκό κράτος την 18 Οκτωβρίου έχει συνεπώς καταρρεύσει.
«Δεν είναι πλέον δυνατόν να μιλάμε για μια ανακωχή σήμερα, μετά τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν έναντι των ηγετών της οργάνωσης μας», δήλωσε ο Αμπού Αχμεντ, εκπρόσωπος της Ισλαμικής Τζιχάντ.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Το Σάββατο νωρίς το βράδυ, τουλάχιστον 30 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν έναντι του Ισραήλ, σκοτώνοντας έναν 50-χρονο στην πόλη Ασκελόν και τραυματίζοντας δύο Ισραηλινούς αμάχους, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η Ισλαμική Τζιχάντ και άλλες δύο παρατάξεις, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) και οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Ακσά ανέλαβαν την ευθύνη για τους πυροβολισμούς.

Αυτό οδήγησε σε δύο άλλες ισραηλινές επιδρομές που έφεραν το θάνατο τεσσάρων ακτιβιστών της τζιχάντ. Ένας πέμπτος τραυματίστηκε.

Λόγω αυτής της αυξημένης έντασης, η εκεχειρία μεταξύ του εβραϊκού κράτους και των ακτιβιστών της Γάζας δεν εφαρμόστηκε την Κυριακή, σύμφωνα με μια ισραηλινή στρατιωτική πηγή.

Τρεις ρουκέτες έπληξαν το Ισραήλ μετά τις 6 π.μ. (04:00 GMT), ώρα της κατάπαυσης του πυρός που είχε αρχικά προβλεφθεί. 
Οι δύο πρώτες αναχαιτίστηκαν  από την αντιπυραυλική ασπίδα «Iron Dome» και η τελευταία έπεσε στο νότιο Ισραήλ χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές.

Προηγουμένως, η Αίγυπτος επιβεβαιώσει ότι η εκεχειρία μεταξύ του εβραϊκού κράτους και των μαχητών της Γάζας θα τεθεί σε ισχύ την Κυριακή.

Το Ισραήλ αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία στα νότια της χώρας κατά τη διάρκεια της ημέρας της Κυριακής. Ζητήθηκε από τους εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινούς πολίτες που ζουν σε απόσταση μικρότερη των 40 χιλιομέτρων από τη Γάζα να παραμείνουν έγκλειστους στα σπίτια τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.