29/10/11

Γιορτάστηκε με κάθε λαμπρότητα…

Του Κυριάκου Πενηνταέξ.Ο κυπριακός Ελληνισμός τίμησε όπως του αρμόζει το έπος του 1940.Η χθεσινή ημέρα περιλάμβανε δοξολογίες, παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις, με επίκεντρο τη Λευκωσία, μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας.

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. Η χθεσινή ημέρα περιλάμβανε δοξολογίες, παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις προς τιμήν της ημέρας που ο ελληνικός λαός με ομοψυχία και απαράμιλλο σθένος πρόβαλε το θρυλικό «Όχι» στις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού. Με γενναιότητα και αποφασιστικότητα κατάφερε μια μεγάλη νίκη, γράφοντας με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια ιστορία το έπος του Σαράντα.

Επίκεντρο των εορτασμών ήταν η Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε στις 11:00 το πρωί, μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Λεωφόρο Βύρωνος, η καθιερωμένη παρέλαση παλαιών πολεμιστών, φοιτητών των πανεπιστημίων, σπουδαστών ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μαθητών, προσκόπων, σωματείων και οργανώσεων.

Τον χαιρετισμό της παρέλασης στη Λευκωσία δέχθηκε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους.

Νωρίτερα, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία τελέσθηκε πανηγυρική δοξολογία, χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

Δεν παρέλασαν τα Δημοτικά
Οι δάσκαλοι εμμένουν στο μέτρο αποχής από τις εξωδιδακτικές δραστηριότητες, το οποίο αποφάσισαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης. Χθες αρνήθηκαν να συνοδεύσουν τους μαθητές στις τοπικές παρελάσεις των σχολείων, με αποτέλεσμα οι περισσότερες να αναβληθούν. Κάποιες τοπικές παρελάσεις πραγματοποιήθηκαν μετά από πρωτοβουλία των γονέων, οι οποίοι ανέλαβαν την οργάνωσή τους. Την ερχόμενη Τρίτη, η οργάνωση των δασκάλων (ΠΟΕΔ), η Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης και ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Δημοσθένους, θα συναντηθούν με σκοπό δοθεί τέλος στην ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Ευγνωμοσύνη για την Ελλάδα
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, με την ευκαιρία της χθεσινής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, εκφράζοντας παράλληλα εκτίμηση και ευγνωμοσύνη για τη συνεχή στήριξη και την αμέριστη βοήθεια της Ελλάδας στον αγώνα της Κύπρου. Στην επιστολή του ο Πρόεδρος Χριστόφιας εκφράζει τα θερμά και εγκάρδια συγχαρητήρια του κυπριακού λαού, της κυπριακής Κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά στην ελληνική ηγεσία και τον ελληνικό λαό για τη σημερινή επέτειο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει, επίσης, ότι μέσα στις φοβερά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που πλήττει με βάναυσο και άδικο τρόπο τον ελληνικό λαό, η καταφυγή στα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας και της ισότητας αποτελεί το μέγιστο δίδαγμα της επετείου. «Αυτές οι αξίες, η αντίσταση του ελληνικού λαού, καθοδηγούν σήμερα τον κυπριακό λαό στον αγώνα που διεξάγει για απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας μας», σημειώνει στην επιστολή του ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Εξάλλου, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με την ευκαιρία της χθεσινής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ο Δημήτρης Χριστόφιας επισημαίνει ότι τα ιδανικά και οι αξίες του ελληνικού λαού ενάντια στην υποταγή συνεχίζουν να καθοδηγούν τον κυπριακό λαό στον αγώνα που διεξάγει για απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της Κύπρου.
Υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η Ελλάδα στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τα διδάγματα των επετείων για ελευθερία, ισότητα και δημοκρατία αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

«Αυτά τα ιδανικά και οι αξίες, η άρνηση του ελληνικού λαού να υποταχθεί στις υπέρτερες δυνάμεις του φασισμού και η εθνική αντίσταση, ενέπνευσαν ολόκληρη την ανθρωπότητα», αναφέρει ο Πρόεδρος. Εκφράζει, τέλος, ειλικρινείς ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη «για τη συνεπή στήριξη και την αμέριστη βοήθεια τόσο τη δική σας όσο και της κυβέρνησης, της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, στον αγώνα που διεξάγει η Κύπρος».

Δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία
ΟΠΟΙΕΣ κι αν είναι οι δυσκολίες, ακλόνητα η Ελληνική Δημοκρατία παραμένει δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία στη στήριξή της στον διεθνή στίβο, για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου, δήλωσε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Βασίλης Παπαϊωάννου.

Σε δηλώσεις του μετά την παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ο κ. Παπαϊωάννου είπε πως «τιμούμε σήμερα την ηρωική θυσία του μισού εκατομμυρίου νεκρών Ελλήνων και Ελληνίδων που ανόρθωσαν το ανάστημά τους εναντίον του φασισμού και του ολοκληρωτισμού». «Η θυσία αυτή που αναγνωρίστηκε απ’ όλο τον κόσμο», σημείωσε, «υπήρξε καθοριστική για την έκβαση του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και προσδιόρισε το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης». «Σήμερα», συνέχισε, «μπροστά στις οδυνηρές θυσίες και δυσκολίες της κρίσης, διδασκόμαστε, υπερηφανευόμαστε και δίνουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα και τις προσπάθειές μας για ένα καλύτερο αύριο».
«Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, απαιτείται συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών, ομοψυχία, ενότητα», κατέληξε.

Ο Ελληνισμός ενωμένος μεγαλούργησε
ΤΗΣ ΜΗΛΙΤΣΑΣ ΠΟΛΕΜΙΤΟΥ

ΣΤΗΝ Πάφο οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 άρχισαν χθες νωρίς το πρωί με κωδωνοκρουσίες και εωθινό στους δρόμους της πόλης από τη φιλαρμονική του Δήμου Πάφου και των εκπαιδευτηρίων της πόλης. Στις 10.00 τελέστηκε Δοξολογία από τον καθεδρικό ναό Αγίου Θεοδώρου, χωροστατούντος του πανιερότατου Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου, συμπαραστατούμενου από τον ιερό κλήρο της πόλης. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Ανδρέας Αγαθοκλέους, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Εθνικών Επετείων. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στη στήλη 28ης Οκτωβρίου από τις Αρχές της Πάφου, ενώ απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές.

Η καθιερωμένη παρέλαση άρχισε στις 11.15 από τη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή με τη συμμετοχή παλαιών πολεμιστών, σωματείων και οργανώσεων, προσκόπων, μαθητών και μαθητριών καθώς και τμημάτων της Εθνικής Φρουράς.

Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε από ειδική εξέδρα μπροστά από το Α’ Λύκειο Πάφου ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς. Σε δηλώσεις του ο κ. Μαλάς είπε ότι η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ημέρα είναι μέρα εθνικής υπερηφάνειας, αλλά και ημέρα εθνικού προβληματισμού, προσθέτοντας ότι ο Ελληνισμός ενωμένος μεγαλούργησε και έγραψε λαμπρές σελίδες ιστορίας, ενώ έχουν γραφτεί μαύρες σελίδες όταν ήταν διχασμένος.
http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/432761 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.