29/9/11

Γερμανία: Εγκρίθηκε από την Κάτω Βουλή η διεύρυνση του EFSF


Εγκρίθηκε από τη γερμανική Κάτω Βουλή η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), με 523 ψήφους υπέρ, 85 κατά και 3 αποχές, όπως επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Μπούντεσταγκ.
Ωστόσο ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έλαβε αρκετές ψήφους υπέρ του σχεδίου από τους βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού της προκειμένου να αποδυναμωθούν οι «αντάρτες» που είναι εναντίον της χρηματοδότησης των πακέτων στήριξης χωρών όπως η Ελλάδα.
Η ψηφοφορία θεωρείτο κρίσιμο τεστ για το πολιτικό μέλλον της καγκελαρίου.
Ο βουλευτής Αλτμάγιερ των Χριστιανοκοινωνιστών δήλωσε στο Reuters ότι 315 βουλευτές από τον κυβερνώντα συνασπισμό υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, πράγμα ποπυ σημαίνει ότι η Μέρκελ δεν χρειάστηκε να βασιστεί στις ψήφους της αντιπολίτευσης. Η καγκελάριος χρειαζόταν τουλάχιστον 311 ψήφους από το συνασπισμό της (σε σύνολο 600 εδρών που έχει το κοινοβούλιο) για να εξασφαλίσει την έγκριση του νομοσχεδίου χωρίς τη βοήθεια της αντιπολίτευσης.
Η έγκριση της ενίσχυσης του ταμείου θεωρείτο εξασφαλισμένη λόγω της στήριξης από τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και Πράσινους (Grüne), ωστόσο το ζήτημα ήταν εάν θα αρκούσαν οι ψήφοι των συγκυβερνώντων κομμάτων Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP).
Αν η αναλυτική καταμέτρηση των ψήφων, που βρίσκεται σε εξέλιξη καταδείξει ότι το νομοσχέδιο πέρασε χάρη στη στήριξη της αντιπολίτευσης, η Μέρκελ θα υποστεί σοβαρό πλήγμα.
Η Γερμανία θα κληθεί να συνεισφέρει 211 δισ.ευρώ από το 440 δισ.ευρώ του ταμείου υπό μορφή εγγυήσεων, αλλά οι επικριτές του σχεδίου επισημαίνουν ότι είναι ήδη σαφές πως αυτά τα κεφάλαια δεν είναι αρκετά και οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα κληθούν να συνεισφέρουν εκ νέου.
Την έγκριση του νομοσχεδίου χαιρέτισε με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.