30/9/11

Θα συνεχιστούν οι έρευνες, ξεκαθαρίζει ο Δ.Χριστόφιας αποσυνδέοντας το θέμα από το Κυπριακό

Στήριξη από την Ουάσιγκτον
Λευκωσία: Νέο μήνυμα προς την Άγκυρα ότι οι έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ θα συνεχιστούν, έστειλε ο Δημήτρης Χριστόφιας, αποσυνδέοντας παράλληλα το ζήτημα αυτό από την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μ.Τόνερ επαναβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ, αφού υποστήριξε αρχικά ότι ίσως κάποιες από τις δηλώσεις της εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Βικτόρια Νούλαντ ερμηνεύθηκαν αποσπασματικά, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες για φυσικό αέριο.
Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι υπάρχει αμερικανική εταιρεία αναμεμειγμένη στην ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων της Κύπρου, προσθέτοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να πιστεύει ότι όλοι οι ενεργειακοί και φυσικοί πόροι της νήσου θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ και των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο συνολικής διευθέτησης.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επανέλαβε από την πλευρά του το μήνυμα προς την Τουρκία ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν, ανεξαρτήτως της έκβασης των συνομιλιών για το Κυπριακό.
«Η Κύπρος δεν μπορεί να παραμένει όμηρος της απροθυμίας της Τουρκίας να συνεργαστεί για λύση και να μην ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» είπε στην ομιλία του στην εκδήλωση του ΑΚΕΛ για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου.
Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι στο άκουσμα της διεξαγωγής ερευνητικής γεώτρησης, «η Τουρκία έχει εντείνει τις προκλήσεις της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσπαθώντας να εμποδίσει ή και να ακυρώσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου».
Η Τουρκία με προκλήσεις και απειλές παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα την οποία καλείται να σεβαστεί, είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η ΕΕ, η διεθνής κοινότητα, θα πρέπει να συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να τερματίσει τις προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου, που αποτελούν πηγή έντασης και κινδύνων στην περιοχή.
Παράλληλα, χαρακτήρισε προφάσεις εν αμαρτίαις τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις έρευνες στην ΑΟΖ. «Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία θέτουν θέμα αρνητικής χρονικής συγκυρίας σχετικά με τις έρευνες, που επηρεάζει τάχα δυσμενώς τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις» είπε και πρόσθεσε:
«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Είναι οι δύο κοινότητες που συμμετέχουν, άρα δεν μπορεί να τίθεται τέτοιο θέμα, είτε από την τουρκική πλευρά, είτε από οποιοδήποτε άλλο. Δεν υπάρχει διασύνδεση των ερευνών για υδρογονάνθρακες με την εν εξελίξει διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού» τόνισε.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr, Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.