27/7/11

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα δημοψηφίσματα

Του Ηλία Μπενέκου
Ακόμη και ζητήματα που αφορούν την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο ενός δημοψηφίσματος, βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου, που αναμένεται να τεθεί σήμερα επί τάπητος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα δημοψηφίσματα που έχει καταρτίσει το υπουργείο Εσωτερικών «επικαιροποιεί» τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει δύο τύπους δημοψηφίσματος.


Εθνικό θέμα
Το πρώτο αφορά κρίσιμο εθνικό θέμα, σχετικό με την εξωτερική πολιτική και την εθνική άμυνα και για τη διεξαγωγή του απαιτείται σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου και απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών. Η άλλη μορφή δημοψηφίσματος αφορά ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα -με εξαίρεση τα δημοσιονομικά- και για την προκήρυξή του απαιτείται πρόταση των 2/5 και αποδοχή της από τα 3/5 του συνόλου του βουλευτών. Όπως διευκρίνισε ο κ. Καστανίδης «αν και ο συντακτικός δεν παρέχει ρητά σχετική εξουσιοδότηση στον κοινό νομοθέτη, η ψήφιση εκτελεστικού νόμου είναι απαραίτητη, για να εξειδικευτούν οι συνταγματικοί ορισμοί».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου νομοθετικού πλαισίου για τη διενέργεια των δημοψηφισμάτων οριοθετούνται οι βασικές έννοιες, δηλαδή το κρίσιμο εθνικό θέμα, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται μόνο ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας, αλλά και ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος σχετικά με την πολιτική, την κοινωνική και την οικονομική ζωή της χώρας, το ψηφισμένο νομοσχέδιο, το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και το δημοσιονομικό ζήτημα. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ψηφίζουν όσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός των ορίων της χώρας, ενώ η ψηφοφορία διεξάγεται σε εκλογικές περιφέρειες και ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια.

Ψηφοδέλτιο
Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκφράσουν την προτίμησή τους σε έντυπο ψηφοδέλτιο, το οποίο περιέχει το ερώτημα και τις δυνατές απαντήσεις, όπως καθορίζονται από τη Βουλή. Επικρατεί η απάντηση που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των εγκύρων ψηφοδελτίων, στα οποία δεν προσμετρώνται τα λευκά. Η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος είναι συμβουλευτική για την κυβέρνηση, με εξαίρεση την περίπτωση δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο, οπότε έχει δεσμευτικό περιεχόμενο, αρκεί να πάρει μέρος στην ψηφοφορία τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) όσων είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Η οικονομική διαχείριση και η δημόσια προβολή υπόκεινται στις ρυθμίσεις που διέπουν τις γενικές βουλευτικές εκλογές. Τέλος, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και, εν γένει, το κύρος του δημοψηφίσματος ελέγχεται από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Να σημειωθεί ότι τα δημοψηφίσματα που θα διενεργούνται μπορεί να περιλαμβάνουν ένα, είτε περισσότερα ερωτήματα, στα οποία η απάντηση θα δίδεται μέσω ενός «ναι» ή «όχι». Κατά τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων δεν θα μοιράζονται μόνον λευκά ψηφοδέλτια, αλλά ως λευκά θα θεωρούνται και τα ψηφοδέλτια στα οποία δεν θα υπάρχει σταυρός στις απαντήσεις.http://www.imerisia.gr/a

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.